Krystian 10.07.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 acha - urlopik wyjeżdżasz gdzieś dalej czy tylko na budowę ? W roku 2000 spędziłem na budowie prawie cały urlop, w roku 2001 dokładnie cały oprócz jednego dnia (wesele kuzyna), w roku 2002 miałem 10 dni na wypoczynek, reszta na budowie, a w roku 2003 .... 15 dni na wypoczynek !!! Podobnie jak przed rokiem - Słowacja i cieplutkie baseniki... Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 10.07.2003 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Ivonesca, to jest BOMBA !!! jeszcze mnie brzuch boli od śmiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 10.07.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Kluski dla opalki :- gotujemy ziemniaki (nie zapomnij posolić),- studzimy,- dzielimy w miseczce na cztery części,- jedną część wyjmujemy na trzy pozostałe a w puste miejsce wsypujemu mąkę ziemniaczaną (można zrobić inaczej, ale takie proporcje są sprawdzone),- wbijamy jajko,- mieszamy,- turlamy kluseczki,- do osolonego wrzątku i gotujemy aż wypłyną + 3-5min.SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 10.07.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Opalko, jako że ja kaszubka to zapraszam na śledzie po kaszubsku http://www.kulinaria.pl/foto/97-s2-16.jpg a może makaron, którego zrobienie nie wymaga więcej czasu-max 20 min? http://www.mniammniam.pl/obrazki/tagliatelle_pomidory.jpg http://www.mniammniam.pl/p.php?p=313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 10.07.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Ale tu same dobre rzeczy, az slinka kapie Ivonesca, qrcze u mnie nie dziala to "translate" i chyba bede musiala sprobowac to sprawdzic, gdzie indziej Mozecie zdradzic chociaz troszeczke, co tam wtedy jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 10.07.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Magda, oto próbka: Żyjący i Surowy Żywność Recepty Mile widziany do ognisko domowe od ten największy zestaw od Żyjący i Surowy Żywność recepty online! Czy masz wszelki dobry stół albo surowy żywność recepty ty byłby podobny wobec udział? Podobać się składać ono do nas tak my puszka metalowa udział ono rezygnować każdy! opatrunek i Sosy Żurawina błotna Sos Len Rozpiętość cen Rosnąć Sos Ananas Zsuwnia Prosty Salsa Tajlandzki Guacamole Gado-Gado Guacamole Zanurzyć Surowy Salsa Sosna Orzech Bazylia Ubieranie się Słonecznik Nasienie Ser Pełen werwy Ubieranie się Krzykliwy Tahini Ubieranie się Wierzyciel Awokado Mayo Mangowiec Salsa Nauka o szkodnikach Sos Słonecznik Nasienie Zanurzyć Veggie Zanurzyć Smaczny Sałatka Ubieranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2003 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Krystian, toż to przepis na kluski z dziurką-znaczy śląskie.Dziecko je uwielbia.Ja też. Wcale nie wyglądają na trudne. Jutro robię.Obecne ziemniaki się nadają? Dzięki. ewusiu, czy znasz przepis na śledzie kaszubskie- -usmażone-w takie pysznej zalewie-olejowo-octowej -nie usmażone-też w takiej zalewie. Jako dziecko jadłam u kogoś nad morzem i do dzisiaj szukam tego smaku.Niestety,te ze słoików,to nie to. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 10.07.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Opalko, poszukam w moim kajecie, na pewno coś znajdę. Jutro Ci podeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 10.07.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Ziemniaczki ,,obecne" nadają się jak najbardziej, w nidzielę jadłem (z żoną i córką ) u mamusi...mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 10.07.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Ewusia, dzieki , no po prostu jeszcze nie moge przestac sie smiac Ciekawe, czy w innych jezykach tez sa takie hocki-klocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Zmartwiony, oprócz ten serwer napotkany an błąd chwila trudny wobec przeadresować ty do przeznaczenie od ten sztandar u który ty zatrzaśnięty! Ten najprawdopodobniej przyczynowy od ten problem jest an spróbować wobec trzaskać u pewien sztandar przed ten graficzny wyobrażenie o osobie ma załadowany. Inny możliwość ach tak? ty napadnięty wobec trzaskać u an stary sztandar który był przeładowany z twój przeglądarka kryjówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 10.07.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 ???????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 To ze stronki podanej przez Ivonescę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 10.07.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 ewusia - Ty z Kaszub ?? moje starsze dziecię jest tam własnie na obozie, nad jeziorem Mausz Krystian - ale jak wsypie tę mąkę ziemniaczaną to tą czwartą część ziemniaków mam wrzucić z powrotem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2003 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Nie,tą czwartą część trzeba rozparcelować na pozostałe 3 części,jeśli się nie mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 10.07.2003 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 Haha, Ivonesca świetna stronka, niech żyją tłumacze. Zainteresował mnie przepis na "wióry" : Słodki Chrupiący Zucchini Wióry przy Dawid Klein 1. Kromka Zucchini w 1/4 cal "wióry" 2. Suszyć ten wióry w pewien żywność odwadniać. (105 stopnie polecany) 3. Jeść ten wióry prosty, zanurzyć w awokado albo guacamole, albo doliczać zimny surowy zupy albo sałaty. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 10.07.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2003 a witam...co to za przepisiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 11.07.2003 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Jeść ten wióry prosty, zanurzyć w awokado Smacznego! A może samo awokado bez wiórów. Zanurzyć żołądek zamiast wióra.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 11.07.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Ohoho, stronka dla wtajemniczonych, nie mniej jednak życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 11.07.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Ivonesca, Kaszuby to pojęcie względne. Potocznie tak mówi się o ludziach z północy A Mausz to przepiękne jezioro w samym centrum Kaszub. Bywam często w Sulęczynie - nad tym właśnie jeziorem. A działkę mam o jakieś 20km od Mausza - w otulinie Kaszubskiego Parku Krajobrazowego Opalku, nie wiem do końca czy o to Ci chodziło ale znalazłam takie przepisy na śledzie: Śledź smażony w marynacie: składniki-śledź świeży tuszka 650 g; cebula 125g; oliwa 75g; ocet 125g; cukier 20g; ziele ang 0,5g; mąka pszenna 25g; pieprz 0,5g. tuszki śledzi dobrze wymyć wysuszyć,oprószyć mąką, usmażyć na oliwie, ułożyć w salaterce, zalać gorącą marynatą. Marynata:gotujesz ocet z zielem angielskim i cebulą. Na wierzch potrawy nalać oleju.Najlepsze są na drugi dzień. Śledzie marynowane: tuszki śledziowe świeże 400g; cebula 100g; marcew 75g; ocet 75g; cukier 15g; oliwa 10g; listki laurowe i ziele ang 0,5g; musztarda 15g; tuszki umyć, wymoczyć zmieniając kilkakrotnie wodę, następnie oczyścić z ości, włożyć do salaterki i zalać octem przegotowanym z cebulą i przyprawami. Zalewę należy zmieszać przedtem z musztardą i na wierzch nalać oliwy. Marchew pokrajać karbowanym nożem, obgotować na pół miekko i dodać do marynaty. Muszą postać parę dni. Ja kiedyś kupowałam do tej potrawy nie normalne duże śledzie (które powinno się czyścić z ości) a szłam na łatwiznę i brałam tzw moskaliki (są to śledzie w wieku powiedzmy małoletnim ) Dodam że przepisy pochodzą z książki z 1975 roku Oczywiście ilości potraktuj z lekkim przymrużeniem oka chodzi generalnie o składniki. I nie licz na to że będą Ci smakowały tak jak te które pamiętasz Każda gospodyni robi to po swojemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.