tola 13.11.2006 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Bry dzień Słonko opuściło podlasie dawno temu i nie zapowiada rychłej wizyty. Coś słodkiego zapodam, może kalorie nastrój poprawią? http://ogme.pl/leo/obiad/ciasteczka-agata.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.11.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Witam I chyba muszę z tą zmykac bo ja po raz 1 odkąd mogę głosować zbojkotowałam wybory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.11.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Aga - nie zmykaj tola - przypomniałaś mi tymi gwiazdkami, że nalezy już zarobić ciasto na pierniczki swiąteczne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 13.11.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Widzisz Ivo, tola lepsza niż notes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.11.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Nio ja też mam zmiar robić pierniczki, zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.11.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Widzisz Ivo, tola lepsza niż notes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.11.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 a dajcie kobietki przepisik na pierniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.11.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 a dajcie kobietki przepisik na pierniczki Tesko- w zeszłym roku spisałam właśnie z forum przepis - nie pamietam od kogo, ale spróbuje poszukac u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 13.11.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 i znalazłam - kto pamieta czyj to przepis?? kopiuje go w całości - przepis w zeszłym roku wypraktykowałam i wszystko sie udało: PIERNICZKI "Składniki: 1 kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir cynamon gałka muszkatałowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić) mielone goździki W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych aromatów). Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego surowego ciasta Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci, obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!) Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 13.11.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 a dajcie kobietki przepisik na pierniczki Tesko- w zeszłym roku spisałam właśnie z forum przepis - nie pamietam od kogo, ale spróbuje poszukac u siebie dzieki, spisze go sobie.....hmm tyle czasu trzymac to ciasto?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolka 13.11.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 a dajcie kobietki przepisik na pierniczki Tesko- w zeszłym roku spisałam właśnie z forum przepis - nie pamietam od kogo, ale spróbuje poszukac u siebie dzieki, spisze go sobie.....hmm tyle czasu trzymac to ciasto?????? o pierniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.11.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Czyli będziemy robić preniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 13.11.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 a dajcie kobietki przepisik na pierniczki ja kce przepis na rozweselacz ma ktos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 13.11.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 13.11.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Czy z okazji okrąglaczka, ktoś może Żuberka poleje? Czy Tyskie Żubry już śpią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 13.11.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 ja nie spie, żubra nie kce ino żubrówke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 13.11.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 ja nie spie, żubra nie kce ino żubrówke z sokiem jabłkowym, czy wolisz bezzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 13.11.2006 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 soka mi przybrakło, ratuje się wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 13.11.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 jeśli ognistą popijasz ognistą, to długo nie posiedzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.11.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Jestem, jestem, tylko wywala mnie od czasu do czasu. Jakaś awaria którą miała byc usunięta 10 godzin temu za trzy godziny. Mam żuberka. Tolu Twoje zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts