Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I co dalej :o :roll:

Myslisz że mi z takiego przepisu wyjdzie makowiec jak tu nic o maku nie ma :o :roll:

do mnie jak do dziecka wszytsko po kolei i dokładnie łącznie z temp puieczenia w piekarniku 8)

 

Aga ja kupiłam gotową mase makowa z bakaliami bakalandu, wiec interesowało mnie tylko ciasto ktore wychodzi...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 67,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • jamles

    4953

  • tola

    4546

  • tomek1950

    3920

  • Aga J.G

    3894

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aga jeszczcze takie cosik...

 

 

 

Pośpiech nie jest wskazany, a i nie jest to przepis "ekonomiczno - dietetyczny"...

 

50 dkg maku

9 jaj (oodzielnie żółtka i białko)

40 dkg cukru

1,5 łyżki bułki tartej

1,5 yżki ciemnego miodu

 

Zapach (koniecznie) migdałowy - żaden inny się nie nadaje

Jeśli ktoś lubi: rodzynki i skórka pomarańczowa ( ja nie mam chętnych w domu)

 

Mak zalewamy wrzątkiem w garnku ( dobrze go wcześniej przepłukać - ja raz zalewam wrzątkiem a po 2-3 godzinach wymieniam wodę na nowy wrzątek) - i niech stoi całą noc.

Następnego dnia przekładamy mak na sito wyłożone uprzednio czystą ściereczką (bawełnianą lub lnianą) - niech się odsącza.

Następnego dnia (lub tego samego dnia wieczorem jesli mak został wyłożony rano) mielimy.

Mielić trzeba co najmniej 3 razy do 5 sitkiem z najmniejszymi dziurkami- zmielony mak bierzemy w dwa palce - musi być to masa - niewyczuwamy ziarenek. Mak gotowy. Teraz juz nie czekamy - zmielony mak fermentuje - więc tego samego dnia pieczemy ciasto makowe:

 

Wrzucamy do gara białka z 9 jaj - ubijamy pianę. Dorzucamy żółtka.

Dosypujemy cukier - normalny, nie puder. Miksujemy.

Powoli dodajemy maku - po łyżce.

Dorzucamy miód, zapach i bułkę tartą. KOnsystencja gęstej śmietany jest OK. NIe martwcie się jeśli "wydaje się" zbyt rzadki - upiecze się OK.

 

Pieczemy 45min - 1 h ( bez termoobiegu, bo "usiądzie") - potem trzeba sprawdzić patyczkiem. Nie zaglądamy za często - to ciężkie ciasto i może mu zaszkodzić.

 

Wyciągamy z pieca i zostawiamy na noc - ma dobrze ostygnąć.

Potem będziemy go przecinać na 3 placki ( grubą nitką - wiecie jak...)

 

Masa do przełożenia:

 

1 kostka masła

1 kostka margaryny

4 żółtka

wyciśnięty sok z 1 cytryny ( ja sprawdzam w trakcie - lubię kwaskowaty)

40 dkg cukru pudru.

1/2 zapachu migdałowego.

 

Można "ubić" masę "do białośći", ale przyznam się , że ja wolę po prostu dobrze wymieszaną - taką jeszcze żółtą. Spróbyjecie - nie może być czuć ziarenek cukru i to wystarczy.

Oczywiście można ją ubić "do białości" - to kwestia gustu.

 

 

Przekładamy tort, masy zostaje też na wysmarowanie boków.

Ja na wierzchu posypuje kolorowymi cukiereczkami ( tymi drobnymi pomarańczowo - żółto - zielonymi - ładnie wygląda)

 

Jest też wersja krótka - zamiast zabawy z makiem bierzemy masę makową z puszki (używamy 50 dkg - resztę zjada chętny) - kiedyś mak mi się zwarzył i nie miałam opcji - to była Wigilia Ale to nie to samo.. więc nie polecam. Trzeba w tej opcji dodać nieco mniej cukru i miodu a konsystencja ciasta budzi mój niepokój - choć się udało.

 

 

 

 

Wersja na małą tortownicę :

 

35 dkg maku

7 jaj (oodzielnie żółtka i białko)

30 dkg cukru

1 łyżka bułki tartej

1 łyżki ciemnego miodu

zapach migdałowy

 

 

Masa:

 

pół kostki masła

pół kostki margaryny

25 dkg cukru pudru

2 zółtka

sok z pół cytryny

troszkę zapachu migdałowego ( ale nie jest to konieczne)

 

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ecchhhh... Ja widzę, że tu tylko o napoje wyskowowe się martwicie :)

 

To Wam przyniosłam kawkę :)

 

http://grafika.redakcja.pl/olivia/ArtykulyFotografie/FotografiaPrzeglad/1125368221134.jpg

 

mnaim mniam

 

szukam w sklepach przyprawy knorra do kawy....mieszanina cynamonu i kardamonku....pisza ze juz maja...tylko gdzie??

 

kupiłam jakiś miesięc temu ( ma wbudowany młynek ) świetne do kawy i do szarlotki :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ecchhhh... Ja widzę, że tu tylko o napoje wyskowowe się martwicie :)

 

To Wam przyniosłam kawkę :)

 

http://grafika.redakcja.pl/olivia/ArtykulyFotografie/FotografiaPrzeglad/1125368221134.jpg

 

mnaim mniam

 

szukam w sklepach przyprawy knorra do kawy....mieszanina cynamonu i kardamonku....pisza ze juz maja...tylko gdzie??

 

kupiłam jakiś miesięc temu ( ma wbudowany młynek ) świetne do kawy i do szarlotki :lol:

 

O rany, to musi być pyszne :)

Tymi przyprawami posypuje się zaparzoną kawę?

W ogóle pierwsze słyszę o takiej mieszance :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? :evil: ;)

 

A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? :)

 

Z tego co napisała Teska, widzę, że to wspaniały przepis. Muszę tylko wprowadzić dwie modyfikacje.

1. Wyeliminować śmietanę ze względu na alergię mleka krowiego w rodzinie.

2. Wyeliminować aromat migdałowy bo ... go osobiście nie cierpię. :)

 

Ponieważ 20 lat pracowałem jako technolog żywności nie powinno być problemu.

 

 

Dzięki :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ecchhhh... Ja widzę, że tu tylko o napoje wyskowowe się martwicie :)

 

To Wam przyniosłam kawkę :)

 

http://grafika.redakcja.pl/olivia/ArtykulyFotografie/FotografiaPrzeglad/1125368221134.jpg

 

mnaim mniam

 

szukam w sklepach przyprawy knorra do kawy....mieszanina cynamonu i kardamonku....pisza ze juz maja...tylko gdzie??

 

kupiłam jakiś miesięc temu ( ma wbudowany młynek ) świetne do kawy i do szarlotki :lol:

 

nie moge nigdzie kupic.... :cry: :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...