Teska 08.12.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 I co dalej Myslisz że mi z takiego przepisu wyjdzie makowiec jak tu nic o maku nie ma do mnie jak do dziecka wszytsko po kolei i dokładnie łącznie z temp puieczenia w piekarniku Aga ja kupiłam gotową mase makowa z bakaliami bakalandu, wiec interesowało mnie tylko ciasto ktore wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.12.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 no wlasnie...nie ma nic o tmperaturze i czasie....pisze do premiumki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 To ja mam prosbę do PP proszę o dokładny przepis jak dla małego dziecka krok po kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.12.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Aga jeszczcze takie cosik... Pośpiech nie jest wskazany, a i nie jest to przepis "ekonomiczno - dietetyczny"... 50 dkg maku 9 jaj (oodzielnie żółtka i białko) 40 dkg cukru 1,5 łyżki bułki tartej 1,5 yżki ciemnego miodu Zapach (koniecznie) migdałowy - żaden inny się nie nadaje Jeśli ktoś lubi: rodzynki i skórka pomarańczowa ( ja nie mam chętnych w domu) Mak zalewamy wrzątkiem w garnku ( dobrze go wcześniej przepłukać - ja raz zalewam wrzątkiem a po 2-3 godzinach wymieniam wodę na nowy wrzątek) - i niech stoi całą noc. Następnego dnia przekładamy mak na sito wyłożone uprzednio czystą ściereczką (bawełnianą lub lnianą) - niech się odsącza. Następnego dnia (lub tego samego dnia wieczorem jesli mak został wyłożony rano) mielimy. Mielić trzeba co najmniej 3 razy do 5 sitkiem z najmniejszymi dziurkami- zmielony mak bierzemy w dwa palce - musi być to masa - niewyczuwamy ziarenek. Mak gotowy. Teraz juz nie czekamy - zmielony mak fermentuje - więc tego samego dnia pieczemy ciasto makowe: Wrzucamy do gara białka z 9 jaj - ubijamy pianę. Dorzucamy żółtka. Dosypujemy cukier - normalny, nie puder. Miksujemy. Powoli dodajemy maku - po łyżce. Dorzucamy miód, zapach i bułkę tartą. KOnsystencja gęstej śmietany jest OK. NIe martwcie się jeśli "wydaje się" zbyt rzadki - upiecze się OK. Pieczemy 45min - 1 h ( bez termoobiegu, bo "usiądzie") - potem trzeba sprawdzić patyczkiem. Nie zaglądamy za często - to ciężkie ciasto i może mu zaszkodzić. Wyciągamy z pieca i zostawiamy na noc - ma dobrze ostygnąć. Potem będziemy go przecinać na 3 placki ( grubą nitką - wiecie jak...) Masa do przełożenia: 1 kostka masła 1 kostka margaryny 4 żółtka wyciśnięty sok z 1 cytryny ( ja sprawdzam w trakcie - lubię kwaskowaty) 40 dkg cukru pudru. 1/2 zapachu migdałowego. Można "ubić" masę "do białośći", ale przyznam się , że ja wolę po prostu dobrze wymieszaną - taką jeszcze żółtą. Spróbyjecie - nie może być czuć ziarenek cukru i to wystarczy. Oczywiście można ją ubić "do białości" - to kwestia gustu. Przekładamy tort, masy zostaje też na wysmarowanie boków. Ja na wierzchu posypuje kolorowymi cukiereczkami ( tymi drobnymi pomarańczowo - żółto - zielonymi - ładnie wygląda) Jest też wersja krótka - zamiast zabawy z makiem bierzemy masę makową z puszki (używamy 50 dkg - resztę zjada chętny) - kiedyś mak mi się zwarzył i nie miałam opcji - to była Wigilia Ale to nie to samo.. więc nie polecam. Trzeba w tej opcji dodać nieco mniej cukru i miodu a konsystencja ciasta budzi mój niepokój - choć się udało. Wersja na małą tortownicę : 35 dkg maku 7 jaj (oodzielnie żółtka i białko) 30 dkg cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżki ciemnego miodu zapach migdałowy Masa: pół kostki masła pół kostki margaryny 25 dkg cukru pudru 2 zółtka sok z pół cytryny troszkę zapachu migdałowego ( ale nie jest to konieczne) Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 To już za bardzo skomplikowane jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 08.12.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? Może bedzie szykował niespodziankę dla Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 08.12.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? Może bedzie szykował niespodziankę dla Majki A no to trzeba było tak od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? Może bedzie szykował niespodziankę dla Majki A no to trzeba było tak od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 08.12.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Ecchhhh... Ja widzę, że tu tylko o napoje wyskowowe się martwicie To Wam przyniosłam kawkę http://grafika.redakcja.pl/olivia/ArtykulyFotografie/FotografiaPrzeglad/1125368221134.jpg mnaim mniam szukam w sklepach przyprawy knorra do kawy....mieszanina cynamonu i kardamonku....pisza ze juz maja...tylko gdzie?? kupiłam jakiś miesięc temu ( ma wbudowany młynek ) świetne do kawy i do szarlotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 08.12.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Ecchhhh... Ja widzę, że tu tylko o napoje wyskowowe się martwicie To Wam przyniosłam kawkę http://grafika.redakcja.pl/olivia/ArtykulyFotografie/FotografiaPrzeglad/1125368221134.jpg mnaim mniam szukam w sklepach przyprawy knorra do kawy....mieszanina cynamonu i kardamonku....pisza ze juz maja...tylko gdzie?? kupiłam jakiś miesięc temu ( ma wbudowany młynek ) świetne do kawy i do szarlotki O rany, to musi być pyszne Tymi przyprawami posypuje się zaparzoną kawę? W ogóle pierwsze słyszę o takiej mieszance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 08.12.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 dodaje sie malutko do zaparzonej kawy lub do suchej w ekspresie a szarlotkę posypuje przed pieczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 08.12.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 dodaje sie malutko do zaparzonej kawy lub do suchej w ekspresie a szarlotkę posypuje przed pieczeniem Dobra, już mi nic nie pisz, bo się zaślinię przed monitorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.12.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Premiumpremium,a nie podzielisz się przepisem z KK? A chcesz wiedzieć jak się robi krucho-drożdżowego makowca? Z tego co napisała Teska, widzę, że to wspaniały przepis. Muszę tylko wprowadzić dwie modyfikacje. 1. Wyeliminować śmietanę ze względu na alergię mleka krowiego w rodzinie. 2. Wyeliminować aromat migdałowy bo ... go osobiście nie cierpię. Ponieważ 20 lat pracowałem jako technolog żywności nie powinno być problemu. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 08.12.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Musze poszukać tych przypraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 09.12.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Cześć wszystkim ino tu nikogo ni ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 09.12.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Jestem ja i moje kakao http://static.twoday.net/suesses/images/kakao.jpg Ilekroć go sobie robię, to przypomina mi się piosenka: "Jak to, jak to się stało, że mi wypiłaś moje kakao przecież to mój kubeczek to mój kubeczek z wiewiórką jest!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 09.12.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Witam przy kawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.12.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Ecchhhh... Ja widzę, że tu tylko o napoje wyskowowe się martwicie To Wam przyniosłam kawkę http://grafika.redakcja.pl/olivia/ArtykulyFotografie/FotografiaPrzeglad/1125368221134.jpg mnaim mniam szukam w sklepach przyprawy knorra do kawy....mieszanina cynamonu i kardamonku....pisza ze juz maja...tylko gdzie?? kupiłam jakiś miesięc temu ( ma wbudowany młynek ) świetne do kawy i do szarlotki nie moge nigdzie kupic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 09.12.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 witam wieczorowo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.