jamles 03.10.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Na dobry sen http://gotowanie.onet.pl/_i/artykuly/2007/drink_d.jpg no to po maluchu i idę zbierać siły na walkę ze służbą zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.10.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Jak mała Leszku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 03.10.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Na zdrowie Ja też już pójdę spać, ostatnio cierpię na chroniczny brak snu i to na własne życzenie Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.10.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Dobranoc Joolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 04.10.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 remont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.10.2007 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Cały dzień nikt kawy nie zrobił. Sam się musiałem... obsłużyć. Kiepska była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 05.10.2007 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 EspressoOznacza mniej więcej tyle co "pod ciśnieniem" (wymawiamy tak, jak piszemy, w żadnym razie nie "ekspreso"). Wymyślono je z oszczędności, aby z jak najmniejszej ilości kawy uzyskać najlepszy i najmocniejszy napar. Prawdziwe espresso (25 ml naparu) powstaje w 25 sekund z 7 g zmielonej kawy, pod ciśnieniem ok. 9 barów, w temp. 90°C. Robi się je wyłącznie w ekspresie ciśnieniowym. Porządnie zaparzone musi mieć na powierzchni warstwę piany (crema) w kolorze ciemnego piwa, która pokrywa kawę. Espresso zwykle robi się z mieszanki kawy arabiki z robustą. http://bi.gazeta.pl/im/9/3828/z3828409X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 05.10.2007 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 AffogatoTo lody w gorącej kawie. Do filiżanki wkłada się kulkę lodów, polewa espresso i czeka, aż na wierzch wypłynie "śmietanka" z podtopionych lodów. Po wypiciu mniej więcej połowy można affogato zamieszać, by lody połączyły się z kawą. Można wlać też nieco alkoholu. http://bi.gazeta.pl/im/6/3828/z3828406X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 05.10.2007 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Caffe macchiatoLub espresso macchiato to "brudna kawa". Poplamiona mlekiem lub mleczną pianką. Czasem nazywa się ją minicappuccino, choć jest pełniejsza, mocna. Podaje się ją w filiżance do espresso lub szklaneczce z grubego szkła. Można zamówić ją po południu. http://bi.gazeta.pl/im/8/3828/z3828408X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.10.2007 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 a normalna, czarna z fusami i bez białych dodatków będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 05.10.2007 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Jamlesiku dla Ciebie z fusami proszę http://www.espresseria.pl/grfx/extrat/mocca.jpghttp://www.espresseria.pl/grfx/extrat/mocca.jpghttp://www.espresseria.pl/grfx/extrat/mocca.jpghttp://www.espresseria.pl/grfx/extrat/mocca.jpghttp://www.espresseria.pl/grfx/extrat/mocca.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.10.2007 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Jamlesiku dla Ciebie z fusami proszę http://www.espresseria.pl/grfx/extrat/mocca.jpghttp://www.espresseria.pl/grfx/extrat/mocca.jpghttp://www.espresseria.pl/grfx/extrat/mocca.jpghttp://www.espresseria.pl/grfx/extrat/mocca.jpghttp://www.espresseria.pl/grfx/extrat/mocca.jpg do wieczora mi wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 05.10.2007 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Cappuccino Jest to espresso z gorącym mlekiem i mleczną pianą (1:1:1), czasem oprószone czekoladą lub cynamonem. Podaje się je w dużych, ogrzanych filiżankach. Dobre ma kolor kapucyńskiego habitu, stąd nazwa. Uwaga: to kawa śniadaniowa, nie pije się jej po południu. Frappe Zimną kawę z mlekiem wymyślono w Salonikach w 1957 roku. Podobno jeden z przedstawicieli firmy Nestlé zamierzał jak co dzień rozpuścić kawę instant w gorącej wodzie i wymieszać ją z mlekiem. Wrzątku nie było, użył zatem zimnej wody, wymieszał z mlekiem w shakerze i w ten sposób powstała frappe (po francusku frapper oznacza ubijać, trząść, a jednocześnie - zamrażać). Mocha Wymawiaj mokka. Składa się z 1/3 espresso, 2/3 gorącego mleka oraz czekolady. Do wysokiej, przezroczystej szklanki wlewa się espresso i miesza je z czekoladą (w proszku albo w syropie). Do tak przygotowanej mieszanki leje się gorące mleko. Mocha jest wynalazkiem amerykańskim. Nazwa pochodzi od portu Mocha w Jemenie, skąd sprowadzano kawę o czekoladowym smaku i zapachu. Latte macchiato Czyli "brudne mleko", wymyślono dla dzieci, którym nie można było podać espresso. Ma dużo mleka, mało kofeiny, składa się z trzech wyraźnie oddzielonych warstw. Dlatego latte macchiato zawsze podawane jest w wysokiej, przezroczystej szklance. Na samym dole znajduje się gorące mleko, na nim espresso, a na górze mleczna piana. Espresso unosi się na mleku, bo ma wyższą temperaturę i mniejszą gęstość. Macchiato najłatwiej zrobić, wlewając do szklanki wpierw gorące mleko, potem pianę, a na końcu, cienkim strumieniem, bardzo gorącą kawę. http://www.perspektywy.pl/strona/matura/images/kawa.jpghttp://www.perspektywy.pl/strona/matura/images/kawa.jpghttp://www.perspektywy.pl/strona/matura/images/kawa.jpghttp://www.perspektywy.pl/strona/matura/images/kawa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 05.10.2007 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Na wieczór znajdziemy coś mocniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 05.10.2007 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Jeszcze tylko świeże pieczywko przyniosłam i znikam. Wpadne po południu paaaaaaaaaaaaaaa http://www.piekarniamdj.sgl.pl/grafiki/pieczywo1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.10.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Cała encyklopedia kawowa. Dzieki Joolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 05.10.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Dzieńdoberek Jako, że to pora śniadaniowa to zapraszam na poranne cappuccino http://adfontes.files.wordpress.com/2007/06/cappuccino-photo-719699.jpg http://adfontes.files.wordpress.com/2007/06/cappuccino-photo-719699.jpg http://adfontes.files.wordpress.com/2007/06/cappuccino-photo-719699.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 05.10.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Cała encyklopedia kawowa. Dzieki Joolu. i wiadomo co sie zamawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.10.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Na wieczór znajdziemy coś mocniejszego tonik w ginie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.10.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Dzieńdoberek Jako, że to pora śniadaniowa to zapraszam na poranne cappuccino http://adfontes.files.wordpress.com/2007/06/cappuccino-photo-719699.jpg http://adfontes.files.wordpress.com/2007/06/cappuccino-photo-719699.jpg http://adfontes.files.wordpress.com/2007/06/cappuccino-photo-719699.jpg bez oponków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.