Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jamles

4953

• tola

4546

• tomek1950

3920

• Aga J.G

3894

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Monka

codziennie wieczorkami siooooo jezdzic i jakos tak pójdzie.

Ja pierwszy raz porwałam sie przejechac całe miasto jechałam cos 40 km/h wszyscy za mna trabili a ja jechałam :lol:

Juz mi mąż zapowiedział że w niedzielę ruszamy :roll: także jak bedę gdzieś koło ciebie "śmigać" najwięcej 40 km/h to nie trąb żeby mnie nie steresować :roll: :wink:

a do kawusi dla wszystkich przyniosłam torta makowego - sama piekłam i pochwale sie jest pyszny

to ja przepis poproszę, może na Dzień Babci zrobię w imieniu wnuczek :D

Juz mi mąż zapowiedział że w niedzielę ruszamy :roll:

Monka nie wiem czy to dobry pomysł, :wink:

Nie wiem na jakim etapie umiejętności obecnie jesteś?

Ja zaczynałam na własnym podwórku sama od wytrenowania, powtórzenia plynności, sprzęgło, gaz, potem powoli ruszanie, skręcanie. Jak to opanowałam wykupiłam 3 jazdy u instruktora, potem pierwszy kurs do pobliskiego sklepu, ( jak faceci pili przed sklepem piwo to jechałam na drugi koniec wsi, żeby bezstresowo zawrócić auto) :oops:

Potem powoli do pracy, a wczoraj chrzest bojowy, kurs do obcego miasta...ciężko było ale przezyłam :D

MONKA przepis na torta dostałam go od koleżanki polecam bo prosty i pyszny

Tort makowy z kremem śmietankowym

Składniki:

1 puszka masy makowej (np. Bakalandu lub Prospony)

bakalie (orzechy, rodzynki) jeśli komuś mało tego co jest w puszce

1/3 -1/2 szklanki cukru (w zależności od tego jak bardzo słodkie lubimy ciasta, ja biorę tę mniejszą ilość)

15 dkg masła

5 dkg bułki tartej

6 jajek

1-2 kremy śmietankowe do tortów dr Oetkera (wykonać wg przepisu na opakowaniu) + w wersji dla dorosłych - kieliszek spirytusu lub 2 czystej wódki

Można również wykonać krem karpatkowy do tego tortu.

1/3 tabliczki gorzkiej czekolady i płatki migdałowe (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni

2.Utrzeć masło, dodając stopniowo żółtka i cukier, na puszystą masę.

3.Dodawać po trochu masę makową i bułkę tartą.

4.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do masy, delikatnie wymieszać.

5.Wyłożyć masę na tortownicę posmarowaną tłuszczem i wysypaną kaszą manną (zamiast bułki, lepsza manna, bo się nie przypala )

-

6.Piec w piekarniku 40-50 minut (najlepiej z termoobiegiem, bo zachowuje wilgotność masy, ale jak nie ma tej funkcji w piekarniku, to potem można najwyżej nasączyć ciasto); należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się na pewno upiekło.

7.Wystudzić ciasto, przekroić na 2 części (jak biszkopt na tort)

-

8. Posmarować środek i górę kremem i posypać starkowaną czekoladą, lub płatkami migdałowymi. (migdały podpiec na suchej patelni)

-

8.Najlepiej pozostawić na noc w lodówce ; tort schłodzony jest najlepszy.

Nie przejmujsię zupełnie tym, że przy przekrawaniu placek makowy może popękać - układajcie nawet kawałki w torcie, po wychłodzeniu bedzie to zupełnie niewidoczne

Mądra kobitka z Ciebie, że posłuchałaś innej mądrej kobitki.

Bez kasku to szaleństwo, ale w tym niedobrym znaczeniu.

Ja dziś kupiłam córce, też jedzie na narty. Ślicznie jej w nim.

Ew-ka, udanego wypoczynku, pięknej opalenizny, rób zdjęcia miejsc, do których mi tęskno.

Buziaki

buziaki dla wszystkich i nie zapominajcie rano o kawie a wieczorem o piwie :lol:

Ewciu, o obowiązkach wynikających z przynależności do KK pamiętam i sumiennie je wykonuję. ;) :lol:

Pobuuuuudkaaaaaa :lol: kawka stygnie :lol:

http://www.bankier.pl/static/att/49000/1803786_kawa.jpg

Teska dzięki za przepis.

EDZIA ja to jestem taki tchórz trochę :roll: ale raz na jakiś czas wsiadam i jadę bez problemów większych ale to jak mąż obok siedzi :roll: na samodzielną wyprawę cieżko mi się odważyć :roll: