mbz 07.11.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 No to dziekuje za rady i pomoc , glowa jakos mniej boli pa, pa do srody, milego wypoczynku wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 07.11.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 ja również życzę wszystkim miłego wypoczynku a budującym słonecznej, ciepłej pogody . Do środy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 07.11.2003 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Dziewczyny tak skutecznie wszystkich pożegnały, że nikogo tu nie ma od kilku godzin. Zapraszam na wieczorna balangę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.11.2003 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Nie ma sprawy. Cztery dni wolnego można balangować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 mNiodówka już się skończyła?Tańce też będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 07.11.2003 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Witajcie Albo pora zbyt wczesna, albo ludzie .... przecież już ciemno i chyba o tej porze nie budują. U mnie dziś piękna katastrofa się stała. Wczoraj dodałam do baniaczka z plumkającym winem za dużo owoców i dziś winko się zbuntowało nadmiar płynu wydostał się przez rurkę fermentacyjną i cała kuchnia płynie w winie Cóż za niepowetowane straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.11.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Wg starego przedwojennego przepisu: "Gąsior napełnić należy moszczem w 9/10 objętości"......... a u mnie wino z winogron po dwóch tygodniach szaleństwa fermentacyjnego od dwóch dni strajkuje. Ale ja je popędze - kilo cukru+świeża pożywka dla drożdży winnych+drożdze burgund i....dalej do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 07.11.2003 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 To widzę, że bedzie co popijać. A i muzyczka jakaś się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 07.11.2003 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Jolana jak lubisz pioseki żeglarskie. Do sprzątania lubię słuchać szant właśnie leci u mnie "Keja" proszę bardzo. Jak spasuje mi termin spotkania a coś zostanie z tego winka przywiozę spróbować. Jurg Ty dodajesz do wina z winogron jeszcze drożdże. U mnie wino szaleje po dodaniu cukru i nowej dawki winogron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.11.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 I piosneczka z Moraw (zapis fonetyczny): "Wineczko bile, si od mej milej, Budu ca pić, co budu żyć, wineczko bile. Wineczko rude, si od mej druhej, Budu ca pić, co budu żyć, wineczko rude." Tyle pamiętam z obozu studenckiego w Brnie 1985 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 http://a21.g.akamai.net/7/21/2389/2d254057f0b776/www.wine.com/promos/images/RetailShopsImage.jpghttp://a21.g.akamai.net/7/21/2389/2d254057f0b776/www.wine.com/promos/images/RetailShopsImage.jpghttp://a21.g.akamai.net/7/21/2389/2d254057f0b776/www.wine.com/promos/images/RetailShopsImage.jpg U mnie wina pod dostatkiem,już dojrzało,zabutelkowałam i dzielę się z wami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 07.11.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Jolana dobra jesteś taki zapasik no,no A ja właśnie sączę sobie teraz takie rude winko przywiezione zza południowej granicy. Czy ktos ma ochotę mogę sie podzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.11.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Jolana jak lubisz pioseki żeglarskie. Do sprzątania lubię słuchać szant właśnie leci u mnie "Keja" proszę bardzo. Jak spasuje mi termin spotkania a coś zostanie z tego winka przywiozę spróbować. Jurg Ty dodajesz do wina z winogron jeszcze drożdże. U mnie wino szaleje po dodaniu cukru i nowej dawki winogron Dodaję drożdże winne. Wcześniej pasteryzuję moszcz, żeby zabić dzikie szczepy drożdzy. No a potem dodaję właśnie szlachetne drożdże winne. W tym wypadku daję drożdże burgund. W przyszłym tygodniu nastawiam wino z żyta. I tu daję drożdże tokaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 To mój zapas wina,a nie jolany http://www.eimagin.kserocom.pl/Magazyn/09-Food/small/Food-009.jpg uda wam się wymyślić jakąś potrawe z produktów? Czy ja mam zrobić/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 w mordę jeżyka,wysłałam całą galerię jedzenia i tylko ogórki się załapały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 07.11.2003 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Ślivka sorry ale tak szybko zamienilyście się z Jolana miejscami Jurg wina z żyta jeszcze nie robiłam ani nie piłam, wino z ryżu to i owszem ale z żyta Mam taki przepis dziadka i pożywki z ciemnych wionogron dodaje sie do win z innych owoców zamiast drożdży.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Zależnie od tego , jakimi owocami dysponujesz lub też jakie wino chcesz otrzymać ,powinieneś użyć odpowiedniej odmiany drożdży winiarskichfirmy "P.J.ZAMOJSCY" a)WINO Z ŻYTA :Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskichŻyto - 2 kgWoda - 8 litrówCukier - 2 do 3 kgKwasek cytrynowy - 30 g(3 dag)Śliwki suszone lub rodzynki - 1/2 kgZiarna zalać wodą , wypłukać , usunąć zanieczyszczenia , wsypać do gąsiora , dodać suszone śliwki lub rodzynki , kwasek cytrynowy , wodę przegotowaną z cukrem , pożywkę , a po ochłodzeniu zaczyn drożdżowy ( przepis na zaczyn na opakowaniu drożdży winiarskich ) . b)WINO Z RYŻU ( przepis zapożyczony z pewnej świetnej strony winiarskiej - zajrzyj tam !!!) :Drożdże TOKAY oraz pożywka dla drożdży winiarskichZalej 5l wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l. Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn. W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu. Jeżeli chcesz wiedzieć o wiele więcej , kliknij tutaj , a znajdziesz sie na wspaniałej stronie poświęconej winu ! ŻYCZYMY SMACZNEGO !BRACIA PIOTR I JAN ZAMOJSCY WsteczDo strony głównej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 http://wino.art.pl/frames/rurki.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ślivka 07.11.2003 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Porady i triki To będzie docelowo miejsce, gdzie umieszczę tak zwany FAQ (czyli 'najczęściej zadawane pytania'). Teraz natomiast, nie czekając na głosy innych, podaję kilka sposobów na podniesienie wartości smakowo-zapachowych naszych win. Dodatek choćby 10% rodzynek (w stosunku do masy owoców bazowych) bardzo poprawia ekstraktywność i bukiet wina; Dodatek około 10% miodu (w stosunku do masy owoców bazowych) także poprawia jakość wina - największe znaczenie ma dodatek miodu w przypadku win białych (pamiętać należy tylko o zmniejszeniu ilości dodawanego cukru); Banieczki gazu opuszczające rurkę fermentacyjną, często robią to tak głośno i z taką częstotliwością, że trudno np. zasnąć. Aby temu zaradzić wystarczy założyć rurce tłumik w postaci kłębka waty - dodatkowa korzyść to fakt, że muszki octówki nie mają szans dostać się do rurki (a mają one tę dziwną właściwość, że uwielbiają topić się w wodzie wypełniającej rurkę). W czym pić wino, jakie wino do jakiej potrawy, nie wiesz? Wejdź do działu "w czym pić wino"! Jak określić moc naszego wina? - Kompletny poradnik użycia cukromierza Gdzie kupować, żeby najmniej stracić? Tabela cen akcesoriów winiarskich w kilku krajach świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 07.11.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2003 Ja mam stare przepisy babci + broszurkę z lat czterdziestych (chyba?). Są tam min. przepisy na wino z buraków cukrowych i pomidorów.Przepisy są na gasiorki 5 litrowe. Np żyto:"Na każde 5 litrów bierzemy 1 kg żyta, wsypujemy do miski i myjemy wodą. Po wsypaniu żyta do gąsiora dodajemy 10 gr. kwasu winnego rozpuszczonego w 1/2 litrze wody. Po dokładnym wymieszaniu pozostawiamy tak 3-4 godz. Robiąc wino Sauterne rozpuszczamy 1650 gr. cukru w gorącej wodzie, po ochłodzeniu wlewamy do żyta. Wreszcie dodajemy na kilka dni przedtem zarobiony już pracujący zaczyn drożdżowy, 1/5 część pożywki jak i 1/5 część Klarolu na kazde 5 litrów. Wino z żyta jest bardzo burzliwe, należy przeto fermentować w większym gąsiorze. Przy odpowiedznim cieple fermentacja ukończy się po 15-20 dniach. Tak długo pozostaje płyn na życie. Po trzech tygodniach ściągamy płyn ze żyta i wlewamy do czystego gąsiora w celu klarowania". Pisownia oryginalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.