Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 67,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • jamles

    4953

  • tola

    4546

  • tomek1950

    3920

  • Aga J.G

    3894

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzaniec 1

Bierzesz wytrawne czerwone wino (dobra jest bycza krew) i dodajesz gozdzikow (dobra tez jest przyprawa do piernika - inaczej korzenie)

I grzejesz to to (bez gotowania) przecedzasz i saczysz.

From: Patton

 

Same gozdziki to nudne, lepsza juz przyprawa do piernikow. Najlepiej wrzucic gozdziki, imbir i cynamon. wtedy naprawde rozgrzeje.

From: [email protected] (Przemyslaw Wachniew)

 

Czerwone wytrawne wino, skorka z cytryny, skorka z pomaranczy, imbir,galka muszkat.,gozdziki,cynamon i cukier do smaku.

Na zdrowko!

Terry

From: "Hacker" <102715nospam

 

Jolana coś na rozgrzewkę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

spróbuj tego może rozgrzeje :lol: :lol: :lol:

 

 

 

 

12 win czerwonych prostych (wiśnia)

1/2 litra wódki

1/2 kg suszonych śliwek

3 cytryny

4 pomarańcze

1 grejfrut

4 kompoty (śliwka, wiśnia)

2 łyżeczki cynamonu

3 cukry waniliowe

1/2 kg cukru

1/2 gałki muszkatałowej mielonej

20 goździków

1/2 paczki rodzynek

 

 

Sekrety kucharza:

 

Śliwki zalać wrzątkiem (na kilka godzin);

 

Zmieczać wszystkie składniki (oprócz wódki);

 

Na moment przed zagotowaniem wlać wódkę;

 

Zamieszać 3x w lewo 1x w prawo i spróbować.

 

 

[/img]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

albo to :) :)

 

Grzaniec beskidzki

Składniki Przepis

3/4 litra słodkiego wina cherry (takiego zwykłego i taniego)

1/2 litra jasnego łagodnego piwa

30 ml dobrego rumu

laska wanili

kilka goździków Wino z piwem, goździkami i wanilią (można ją zastąpić cukrem waniliowym) podgrzewamy, ale nie gotujemy. Następnie dodajemy rum... i to w zasadzie wszystko.

Wychodzi pachnący grzaniec o intensywnym smaku. Jeśli ktoś lubi mocne wrażenia, to może dodać odrobinę więcej rumu.

Wystarczy przelać do kubeczków i rozkoszować się takim gorącym winem w chłodne wieczory.

 

Przepis dostaliśmy kilka lat temu od pewnego miłego kelnera z Restauracji Beskidzkiej w Wiśle. Jak dotąd nie piliśmy lepszego grzanego wina.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...