Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty budowy ???

aigel

Recommended Posts

Witam serdecznie .

To mój pierwszy post, może niektórym wydać sie lamerski, ale za ok 2 lata zamierzeam wybudowac dom i chciałbym sie wiecej dowiedziec o cenach oraz formalnościach jakie sie z tym wiążą.. Może to za wczesnie , ale myśle że im wcześniej zaczne przygotowania , tym mniej błędów popełnię .

Dom zamierzam wybudowac na działce 1500 m2 w miejscowości Izabela

ok 3 kilomery od wschodniej granicy Warszawy . Działke pod budowę już mam , niebawem wystąpię o projekt zagospodarowania.

Wstepnie wybralem projekt z muratora C91 - popularny.. to dom 95 metrów2 z poddaszem uzytkowym . Wg mnie wystarczający dla 4 osobowej rodziny..

Chciałbym prosić Was o pomoc w oszacowaniu kosztów budowy,ile za całosć , ile za robocizne a ile za materiały .. oczywiście chodzi mi o stan surowy , bo wykończenie to wiadomo ze już wg własnego uznania ..

Jeśli jest to możliwe to proszę również o info o formalnościach oraz szacunkowych kosztach doprowadzenia mediów prąd, woda i gaz ??

Może i ktoś wybudował taki dom to prosiiłbym również o refleksje na jego temat..

pozdrawiam

Aigel

Dom do zamieszkania, wykończony w dobrym standardzie ( bez wodotrysków, ale z porządnych materiałów ), z mediami ( o ile nie musisz ciągną prądu 1,5 km :wink: ), ogrodzona i uporządkowana działka, musisz liczyć się z przedziałem 2 - 2,5 tys. pln/m2 pow. domu.

Chyba, że masz w rodzinie fachowców, co Ci dom postawią tanio .......

albo za dziękuję, albo sami włożycie mnóstwo własnej pracy.....

Pozdro

J

poczytaj sobie tutaj

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=40386&highlight=

a koszty w przyblizeniu musisz przyjąć jak napisał Jerzysio choć kto wie co będzie za 2lata

bardzo ciekawy wątek.

1.Nie wiem czy stać mnie będzie na mieszkanie ok 130-150 m2 ... Jak rosną koszty domu w stosunku do jego powierzchni , czy jest to zaleznośc wprost proporcjonalna ??

2.Wybraliśmy metraż do 100m2 bo teraz mieszkamy w bloku, w mieszkaniu 42m2 i wcale nie wydaje sie nam ono za małe... Więc 3 sypialnie po ok 10m2 i 25 metrowy salon wydaje nam sie zupełnie

wystarczające na nasze potrzeby.. Nie wiem poza tym czy będzie nas stać na wybudowanie większego domu, jak równiez na późniejsza eksploatację ...

3.Koszty za dwa lata to wielak niewiadoma.. chciałbym jednak poznac koszty aktualne .. wiedząc jakie sa wymagania finansowe , łatwiej bedzie mi podjać decyzję o budowie..

4. Interesuje mnie koszt stanu surowego.. bo nie potrzebuje np wymyślengo parkietu ..planuje w sypialniach i w salonie panele podłogowe a w hollu, łazienkach i kuchni - terakotę ...

Jaki więc powinien być koszt wybudowania stanu surowego (z pokryciem dachu ) budynku C91 -popularny ??

poz

aigel

aige1,

mam uwagi do projektu- jak wynika z rzutów zauważ, że podane pow. sypialni na poddaszu sa po podłodze, więc praktycznie te pokoje są jakies 25-30% mniejsze ze względu na skosy przez co robią sie mniej ustawne, całe poddasze jest liczone po podłodze bo jest odzwierciedleniem parteru.

koszt ścian jest porównywalny choć najtaniej pewnie wyjdzie BK, projekt przewiduje pokrycie dachu dachówką bitumiczną lub cementową - wybierz bitumiczną jako lżejsze pokrycie, przerób więźbę bo uniwersalne rozwiązania sa przeszacowane i zaoszczędzisz parę groszy

natomiast pow wg mnie być może jest spasowana do rodziny czteroosobowej ale uzależnionea wg mnie od wieku dzieci - jwśli masz dzieci to mam obawy, że za paręlat będzie ciasno, jesli za niedługo opuszczą rodzinne progi udając się na swoje choć jedno z nich to jest tak w sam raz

ale ja buduje dom sporo większy więc w tym temacie moje zdanie możebyć spaczone

aige1,

mam uwagi do projektu- jak wynika z rzutów zauważ, że podane pow. sypialni na poddaszu sa po podłodze, więc praktycznie te pokoje są jakies 25-30% mniejsze ze względu na skosy przez co robią sie mniej ustawne, całe poddasze jest liczone po podłodze bo jest odzwierciedleniem parteru.

koszt ścian jest porównywalny choć najtaniej pewnie wyjdzie BK, projekt przewiduje pokrycie dachu dachówką bitumiczną lub cementową - wybierz bitumiczną jako lżejsze pokrycie, przerób więźbę bo uniwersalne rozwiązania sa przeszacowane i zaoszczędzisz parę groszy

natomiast pow wg mnie być może jest spasowana do rodziny czteroosobowej ale uzależnionea wg mnie od wieku dzieci - jwśli masz dzieci to mam obawy, że za paręlat będzie ciasno, jesli za niedługo opuszczą rodzinne progi udając się na swoje choć jedno z nich to jest tak w sam raz

wydaje mi sie że tak jak napisane , powierzchnia domu 95 m2 dotyczy wysokości min 1,9 m ?? ale może sie mylę ..???

możesz to jeszcze raz sprawdzić ?? bo sypialnie mniejsze niz ok 10m2 powierzchni o wysokości 1,9m to zaczynają sie małe robić ..

na razie jest nas trójka ..ale w przyszłości pewnie będzie komplet maluszków ( 2 ) czyli nas 4 ..

Sorki ..jestem świezy : co to ściany BK ?? i jak przerobić więźbe ??

jesli jest 95 m2 powierzchni domu w wysokości min 1,9m ..to wydaje sie mi wystarczajace .. działka duża więc zawsze za kilkanaście lat młodzież może zdudowac sobie drugi domek..

poz

Aigel

aige1,

wydaje mi sie że tak jak napisane , powierzchnia domu 95 m2 dotyczy wysokości min 1,9 m ?? ale może sie mylę ..???

możesz to jeszcze raz sprawdzić ?? bo sypialnie mniejsze niz ok 10m2 powierzchni o wysokości 1,9m to zaczynają sie małe robić ..

na razie jest nas trójka ..ale w przyszłości pewnie będzie komplet maluszków ( 2 ) czyli nas 4 ..

Sorki ..jestem świezy : co to ściany BK ?? i jak przerobić więźbe ??

jesli jest 95 m2 powierzchni domu w wysokości min 1,9m ..to wydaje sie mi wystarczajace .. działka duża więc zawsze za kilkanaście lat młodzież może zdudowac sobie drugi domek..

poz

Aigel

aige1,

patrząc to co jest na stronie z tym projektem to chyba jednak te pow. na poddaszu podają pow. od wys. 190 - teraz dłużej przelądałem się

BK to beton komórkowy

PTH - to porotherm

w tym projekcie więźba przewiduj różne rodzaje pokrycia ale każde z nich ma inna wagę więc przekroje krokwi sa dostosowane do najcięższego z nich - choć oszczędność na przeliczaniu więźby może być grą nie wartą świeczki bo konstruktor swoje weźmie a oszczędność na mniejszych przekrojach drewna pokryje jego wynagrodzenie

w projekcie jest ściana 2W - poczytaj na forum ościanach 2W i 3W

ja radze ścianę 3W - trudniejsza w pracy ale ma ine plusy o których piszą forumowicze

oszczędności mozesz zrobić na każdym etapie budowy ale nie na każdym etapie jest to opłacalne w czasie - sąto pozorne oszczędności

aige1,

patrząc to co jest na stronie z tym projektem to chyba jednak te pow. na poddaszu podają pow. od wys. 190 - teraz dłużej przelądałem się

BK to beton komórkowy

PTH - to porotherm

w tym projekcie więźba przewiduj różne rodzaje pokrycia ale każde z nich ma inna wagę więc przekroje krokwi sa dostosowane do najcięższego z nich - choć oszczędność na przeliczaniu więźby może być grą nie wartą świeczki bo konstruktor swoje weźmie a oszczędność na mniejszych przekrojach drewna pokryje jego wynagrodzenie

w projekcie jest ściana 2W - poczytaj na forum ościanach 2W i 3W

ja radze ścianę 3W - trudniejsza w pracy ale ma ine plusy o których piszą forumowicze

oszczędności mozesz zrobić na każdym etapie budowy ale nie na każdym etapie jest to opłacalne w czasie - sąto pozorne oszczędności

wielkie dzięki za rady.. i informacje ..

jaki powinien być koszt budowy tego domu (C91 - Murator ) w stanie surowym wg projektu ?

pozdrawiam

aigel

aige1,

nie wiem nie jestem kosztorysantem ale przyjmując wypowiedź Jerzysio to w 200tys wprowadzasz sie do C91

wszystko zależy od wybranej technoligii budowy

duzo kasy..

budować zamierzam systemem gospodarskim....

jest na formu ktoś , kto może pomóc oszacować koszt stanu surowego C91 ??

Pozdrawiam

aigel

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
Domek w granicach 100 metrów powieszchni użytkowej to koszt ok 100tyś . Materiał plus robocizna Stan surowy z przykryciem druge tyle wykonczenia zalerzy jaka masz fantazje bo to kosztuje. Nie licze przyłonczy prąd ,gaz , tel z nimi to nigdy nie wiadomo Naj wiecej kosztuja przyloncza . Budowaliśmy niedawno taki domek jednemu z klijentów i tyle co wiem go to kosztowało . Pozdrawiam Realista