halowski 14.02.2025 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego (edytowane) Zdjęcia na dole. Witam, załączyłem również prowizorke z painta, mam nadzieje że to nikogo nie obraża ale chciałem zobrazować problem najlepiej jak potrafię. Forum nie zastępuję mi pomocy fachowca, we wtorek będzię. Sam po stanie budynku itd. widzę że sytuacją jest słaba. We wtorek będzie hydraulik ale trapi mnie to zagadnienie tak że skorzystam też z internetu, dwóch wcześniejszych nie chciało przyjechać mowią że wody gruntowe i żeby zrobić drenaż sobie tam. Budynek jest na pewno w złej kondycji zwłaszcza te wylewki mnie martiwą. Tu jest na pewno potrzebna jakaś gruntowna przebudowa i mase pracy. Żółte 2 rury idące głęboko w podjezie, niestety robione 15 lat temu nie pamiętam jak głęboko historycznie Obaj sąsiedzi są dużo wyżej, domy zostały wybudowane relatywnie niedawno w porównaniu do starego domu o którym mowa, ulica jest również dużo wyżej, mostek wjazdowy jest dość stromy także działka jest poniżej ulicy oraz sąsiadów. Piwnica ma różne wylewki, w sensie takim że jak się wchodzi to jest wysoko a w pomieszczeniach dalej, jakby ktoś nie skończył w 1 nawet przebija ziemia. Piwnica jest w ziemi z 1,5m, zakładam również że może nie być żadnej izolacji na fundamentach czy pod ziemią, woda wychodzi w piwnicy z gruntu ale sciany czuć też że są mocno wilgotne. Studzienka do której wpada drenaż a zwykłą rurą wychodzi woda do kanału jest do połowy rury odpływu zanurzona dlatego stawiam że jest zatkana, ale po włożeniu weża i laniu wody widać że woda bardzo powoli ale jednak do tego kanału tym odpływem uchodzi, a duży wzrost wody w studzience po jakimś czasie opada do poziomu jaki był pierwotnie tj. rura odpływu jest do połowy zanurzona co mnie zastanawia, czy nie powinna być cała odsłonięta jeśli odprowadza wodę? Woda do piwnicy nachodzi spowrotem po wylaniu do tego samego poziomu. 1. Jeżeli to wody gruntowe to dlaczego nagle pierwszy raz w tym miejscu zrobiła się taka kałuża? 2. Czytałem że lepiej/nie wolno podpinać rynien do drenażu, skoro wcześniej tam nie było takiej kałuży a teraz jest zakładam że może coś przestało być szczelne na połączeniu rynny z rura już na rogu domu tam gdzie kałuża jest. Myślałem to rozkopać i spr. ale jest tyle wody że będę pod wodą tam pewnie. Pozdrawiam i serdeczne dzieki z góry dla wszystkich za rady/pomoc. Przepraszam za chaotyczny opis pewnie oraz brak znaków PL. Edytowane 14 Lutego przez halowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts