Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem po wstępnych rozmowach z wykonawcą stanu surowego zamkniętego. Powiedział m.in. "jak dachówka Jopek to nie podejmę się robienia dachu". Bez komentarza.

było spytać "dlaczego?"

może nie ma narzedzi (zwykłą fleksą czy zwykłym wiertłem nie powierci)

to tak jakby mi przyszedł murarz i kazał zmieniać projekt na BK, bo ze niby łatwiej sie docina. niech wiec sobie docina ile wlezie, ale nie na mojej budowie

tak się własnie tworzą legendy. "jak Jopek to nie" super argument! przekonał mnie pan majstrze! jak nie to nie!

Andrzej Leppiej,

nie chce sie powtarzac ale juz pisalem o błędzie tych, którzy budują z innych materiałów niż Jopek. Ty widać należysz do tych szczesliwców którzym udało się w pore opamiętać i zaoszczędziłeś kupę kasy kupująć wyroby Jopka - ja niestety należe do tej grupy rozrzutnych.

nie napisałem, że dachówka Jopka jest słaba, miękka tylko przytoczyłem słowa dekarza, który porównał twardość Jopka i Creatona ale wychodzi na to, że On też był amatorem nie znającym się na pokryciach dachowych i pozbawiony szczęścia kładzenia dachów takim renomowanym pokryciem. jakim Ty masz zrobiony swój dach, bo mój dekaz ciął dachówkę młotkiem i rysikiem bo Creaton znany jest z tego że łamie się rękach nie tak Jopek

Nie chcę już dalej ciągnąć tej polemiki, ale żeby było jasne: nie twierdzę, że dachówka Jopka jest najlepsza na świecie, Creaton ma super dachówki, duzy wybór, ale są droższe od Jopka, który od kilku ostatnich lat jest dachówką mogącą konkurowac z Koramic'iem, Rupp'em czy Creatonem Konkurować oczywiście na gruncie karpiówek nieangobowanych i tyle. To że dachówki pokryte są ładnie angobą cvzy glazurą i wyglądają bardziej efektywnie nie oznacza że dachówki Jopka są BEEE! Umówmy się tu na forum za 30 lat (o godz. 8:00 ;-) ) i wówczas przekonamy się, czy ktoś z nas się nie mylił.

A co do dekarza, to znam takich kafelkarzy, co to na Opocznie, Paradyżu, Cersanicie, Pilchu i innych nie chcą pracować. Tylko że większość ludzi kupuje niedrogie płytki, a w razie czegoś mają na co zwalić winę: "a nie mówiłem?"

Andrzej,

ale ja nie napisałem, że Jopek jest BEEEE a Koramic very good, nie napisałem, że Wienerberger jest suuuper a Jopek BEEEE

i nie uważam, że płytki z Opoczna, Cersanitu są BEEE - sam nie przewiduje innych kłaść i nie interesuje mnie np Ceramika Marazzi bo to sprowadzane wiecl epsze

a spotkać się możemy i szybciej i niekoniecznie pozostając w temacie karpiówki

Dpiero zaczynamy budowę, więc pytam.

Wszelkie rady i porady mile widziane.

Wojtek62, to prawda, co piszesz.

Heh, chcielibysmy brązową lub kasztanową dachówkę, a nie wiem czy takowa karpiówka jest i nie sądzę, by to ciekawie wyglądało.

Pozdrowienia

Jeżeli chodzi o kasztanową karpiówke to wystepuje w von Muller /wygląda przepięknie - mogę wysłać zdjęcie i podac adresy/ brazowa równiez wygląda ładnie choć nie tak jak kasztan. Z Jopkiem proponuje dać spokój to klinkier /co w wypadku dachu jest nie wskazane -dach musi pracować/ na dachu a nie dachówka /dach jest newralgicznym punktem całego domu i wieńczy dzieło/ Pozdrawiam

Jestem po wstępnych rozmowach z wykonawcą stanu surowego zamkniętego. Powiedział m.in. "jak dachówka Jopek to nie podejmę się robienia dachu". Bez komentarza.

było spytać "dlaczego?"

może nie ma narzedzi (zwykłą fleksą czy zwykłym wiertłem nie powierci)

to tak jakby mi przyszedł murarz i kazał zmieniać projekt na BK, bo ze niby łatwiej sie docina. niech wiec sobie docina ile wlezie, ale nie na mojej budowie

tak się własnie tworzą legendy. "jak Jopek to nie" super argument! przekonał mnie pan majstrze! jak nie to nie!

Jest to wykonawca ( firma ) sprawdzona już w mojej okolicy przez wielu inwestorów. Są bardzo zadowoleni pod każdym względem i - dostosowali się do życzeń - nie kupili Jopka. A dlaczego ? - zapytam przy najbliższej okazji, jak tylko będę miała kontakt z tą firmą.

Janewa,

a jaka dachówka jest preferowana w Twojej okolicy?

Widze kolego ,że jesteś wielkim zwolennikiem Jopka twoja sprawa - ja widziałem Jopka po 6 latach wygląda żałośnie .W Niemczech też sprzedali partie tej dachówki i nie mogli sie podnieśc jak przyszły reklamacje. A tak to mam pytanie dlaczego nie robią angoby w karpiówce Jopka i mają takie słabe notowania u dekarzy. Coś w tym jest. Nasiakliwość 2 procent dla dachówki jest dyskwalifikujące /klinkier/. jAK KTOS PODAJE TEN ARGUMENT 2% JEST ŚMIESZNY - blacha ma 0% ico z tego jest lepsza /a tak podał przedstawiciel tej firmy/ Kazdy ceramik stwierdzi że jest to bzdura. Pytasz jaka dachówka jest preferowana w mojej okolicy - odpowiadam -dobra a dobra to niestety nie tania. Pozdrawiam.

Ale sie porobiło.

Co do kasztanowej karpiówki - na pewno jest piekna, ale nie sądzę by pasowała do dach w D08 z muratora. Wyglądałaby zbyt monotonnie.

Ale kto pyta, nie błądzi :)

Witam!!

Z wielkim zainteresowaniem zaczęłam czytać ten wątek, ale po kilku postach stwierdziłam że chyba ja czegos nie rozumiem :roll: :roll: Wydaje mi sie osobiście, że takie pisanie Jopek jest kiepski, a Roben jest super czy cos w tym stylu jest chyba nieporozumieniem... czy nie warto sobie zadać pytania, jaką rolę ma spełniać pokrycie dachowe?? Przecież nie jest to element konstrukcyjny domu, a raczej ochronny i estetyczny, czy się mylę?? nie musi on zatem mieć nie wiadomo jakiej wytrzymałości, żeby siadający ptaszek nie połamał dachówek :lol: :D czy jakies tego typu problemy... hmmm... :roll: przecież pokrycie dachu blachodachówką czy dachówką betonową też spałni swoje zadanie... wygląd jest zawsze kwestią gustu, jednym sie podoba blacha, innym karpiowka a innym falista angobowana... to nie podlega dyskusji... a jakość?? chyba chodzi tylko o wykonanie, czyli o "łatwość" układania jej, dokładność jakiej wymaga... i tyle... jak jest dobrze połozona, czy to blacha, czy betonowa czy ceramiczna to spelnia swoje zadanie najczesciej na lata... a to ze po 6 latach wyglada tragicznie znowu jest kwestią gustu... ja osobiście bardzo lubię dachy, na których "widac czas", nie przepadam za dachami które się "błyszczą i lśnią"... to kwestia gustu... juz tez spotkałam się z fachowcami ktorzy narzekaja na materiał wtedy, gdy wymaga większej dokladności wykonania... nie tylko odnośnie dachówki... a to że dachówka karpiowka jest bardziej "wymagającą" dachówką od innych, nie ulega wątpliwości... i to dotyczy kazdej, nie tylko tej Jopka... a ze Jopek robi tylko karpiówki... no to nie jest najbardziej ukochanym materiałem przez wykonawców... takie jest moje zdanie... pozdrawiam i dziękuję za tego posta :D :D :D

mundzia,

święte słowa - tyle tylko, że wnioskuję iż jeszcze nie przerabiałaś kwestii prac dachowych na własnej skórze.

jęsli zrobisz pełne deskowanie ipołożysz papę to materiał jaki ułożysz jest bez znaczenia - ważne tylko aby był równo położony, natomiast jesli nie robisz pełnego deskowania i papy to wtedy doświadczenie dekarza jest bardzo ważne ale i ono na niewiele się zda jeśli dachówka będzie jaka będzie - np zbyt duża tolerancja na zamkach co powoduje, ze patrzysz z dołu i widzisz prześwity lub masz wrażenie że odstaje ale sa równo ułożone tyle tylko, że kalibracja dachówki jest w dwie strony - jasne dekarz winien patrzec jak układa ale ma mozliwośc tylko ruchu w jedną stronę

przy karpiówce niewątpliwie ważne jest by łaty były równe co w praktyce oznacza łaty srugane a ze względu na cenę nikt tego nie robi tylko jak to jest w zwyczaju kładzie się świeżo zrobione łaty zaimpregnowane a ilość gwoździ nie powinna jej pozwolić na zwichrowanie co jak wiemy da drewna nie zbytnio znaczenia bo kręcić się moze dowolnie a potem odstaje karpiówka, pod nia nalatuje śnieżny puch , potem się topi i woda wchodzi pod dachówkę itditd

i tu jest pies pogrzebany w jakości i dokładności wykonania

prześlij mi na priva swój adres mailowy to wrzucę Ci fotę dachu sasiada - zobaczysz o czym piszę

Dziękuje Wojtku62 za te słowa. To prawda, że nie mam doświadczenia w robotach "dachowych" i nie czuję sie tu kompetentna w ocenianiu jakości wyrobów. Wydaje mi się tak jak napisałeś, ze "pies jest pogrzebany" właśnie w tym, jakiego rodzaju dach robimy, czyli czy będzie pełne deskowanie czy nie, czy bedzie papa czy nie itd. i ze trzeba wziac pod uwage na co nas stac, czy stac nas na ceramike czy na betonową, czy mozemy zaplacic za dobrego fachowca czy bedziemy tez w tym zakresie szukac oszczednośći. Wydaje mi sie ze decyzja o tym, jaki robić dach, (zreszta to chyba nie dotyczy tylko dachu) jest sumą na prawde bardzo wielu składowych, i nie bardzo rozumiem jaki sens ma pisanie o tym ze wyroby jednej firmy sa gorsze od innej, ze te sa do bani i nie warto kupowac a inne sa idealne i nie bedziemy miec z nimi zadnych problemow... uwazam ze taki sposob podejscia jest błędny... ale oczywiście podkreslam raz jeszcze, ze nie jestem osoba kompetentną jesli chodzi o ocenę jakości poszczególnych wyrobów różnych firm... I nie wyobrazam sobie też, by kłaść karpiowke na dach bez deskowania... uznalam to za oczywiste ze tak musi byc :roll: , ze łaty muszą być szczegolnie dobrze polozone i ze zabrac sie za to musi i dobry cieśla najpierw i potem dobry dekarz, ktory ma juz praktyke w kladzeniu karpiowki... ale może się mylę... :roll: I chyba ma tez znaczenie, jak ta karpiowka jest kładziona, czyli czy w koronkę czy w łuske... ale nie wiem... może to juz jest nieistotne... :roll: Być może chodzi tez o to, ze jesli komus bardzo sie podoba karpiowka, i nie chce innego dachu to musi sie liczyc z wydatkiem wiekszym i musi tego przypilnowac, natomiast jest to do zrobienia z dachówka z kazdej generalnie firmy, ktorej wyroby spelniaja wymogi jakości itd i sa dopuszczone na rynek... Takie mam zdanie, ktore nie jest poparte doswiadczeniem, i dlatego bardzo chetnie skorzytam z Twojego Wojtku doświadczenia. Wyślę Ci moj adres na priva i z chęcią zobacze te błędy w wykonaniu dachu kolegi...

dziękuję jeszcze raz za tego posta

pozdrawiam serdecznie :D :D :D