Benicio 07.02.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Witam Własnym sumptem zrobiłem ostatnio zabudowe wnęki w przedpokoju oraz garderoby przy sypialni. Podziele się doświadczeniem - może komuś sie przyda. Kilka fotek: przedpokój: http://foto.onet.pl/upload/41/76/_418641_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/45/16/_418642_n.jpg garderoba: http://foto.onet.pl/upload/9/55/_418643_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/49/99/_418646_n.jpg Zaczynamy oczywiście od projektu, którego kluczowym punktem jest akceptacja (może być pisemna ) małżonki. Następnie należy zrobić zestawienie potrzebnych płyt (nie tylko długość i szerokość, ale również która krawędź jako frontowa ma być oklejona). Przy robieniu zestawienia nalezy zrobić bardzo dokładne pomiary. Lepiej jest bowiem mierzyć trzy razy niż raz jeździć do stolarza, żeby przyciął płyte. Ja osobiście (jak większośc pewnie) nie mam w domu warunków, żeby idealnie przyciąć płyte meblową, zatem ich przycięcie (a także oklejenie) zleciłem "sklepowi", gdzie te płyty kupowałem. Musiałem kupić trzy duże płyty (2,8x2,07 m), które zostały prawie w całości wykorzystane. Koszt około 550 zł (w tym przycięcie 0,8 zł/mb oraz oklejenie 2,2 zł/mb). Zakupione elementy aluminiowe (okucia) są produkowane przez firmę Laguna, a zastosowany przez mnie system to MultiOmega. Podana strona www ma fajnie rozbudowany Dział Support, z którego pierwszaki (jak ja ) mogą bezproblemowo korzystać. Koszt okuć aluminowych wraz z wkrętami, narożnikami łączącymi, łożyskami, koszami (tymi białymi ze zdjęcia), szczotkami odbojowymi i antykurzowymi - 850 zł. Do tego doszedł koszt szyby (100 zł) oraz drążków, takiego bajeru na krawaty, tego bajeru ze zdjęcia na koszule (x2) (100 zł.) Razem wydałem około 1.600. Nie wiem ile zaoszczędziłem, ale w tej kwocie mam elegancko zabudowanę wnęke (szerokość 150cm, głębokość 60cm) oraz garderobę (150x180 cm). Namawiam wszystkich do wykonania samodzielnie podobnych rzeczy, Nie jest to trudne, a zrobienie dostarcza mnóstwo satysfakcji. Ten post to troche kontynuacja tematu Jak wyciąć takie coś? Problem tam poruszany rozwiązałem tak jak proponował Jarek P. (dzięki). To co zostało po wywierceniu bardzo łatwo wydłubałem zwykłym nożem. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 07.02.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Benicio - fajnie Ci to wyszło Rozumiem, że drzwi też robiłeś sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 07.02.2005 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Hej Odpowiadam na pytania ARi'ego z innego wątku. Kółka jeżdzą leciutko (czuć fachowa rękę montażysty ) Co do drążków, to polecam przyjmowac je o długości będące wielokrotnością 0,5 m (1m, 1,5m, 2m), bo tylko takie znalazłem na rynku. Nie będzie wtedy konieczności ich przycinania. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 07.02.2005 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Hej Maluszek, dzięki. Drzwi robiłem sam. Upierdliwe jest przycinanie aluminiowych okuć (ja to robiłem zwykłym brzeszczotem), ale dla chcącego nic trudnego. No i montaż - jedyna rzecz, gdzie musiałem mieć druga osobe do pomocy. Poza tym wszystko sam . Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 07.02.2005 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Drzwi wyszły Ci jakbyś je kupił Mój małż też robi dla nas mebelki, gaderoby też będzie zabudowywał. Muszę mu jeszcze pokazać, że drzwi można samemu zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 07.02.2005 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Widzisz co narobiłeś Benicio Maluszek teraz bedzie ścigała meża żeby tez zrobił takie drzwi A tak serio WREŚCIE SIE DOCZEKAŁEM fotek nawet nowy wontek powstał fiu fiu GRATULACJE widze i podziwiam niedługo mnie to czeka garderoba i wneka w przedpokoju tylko w przedpokoju mam wneke która nie kazałęm w Srodku tynkowac sam wziełęm raz przeciągnełem tynkiem maszynowym i zostawiłem zamieżam tam dać płyte cienką taka jak dają w szafach z tyłu wiesz o jaką chodzi mi sie zdaje że to jest lepsze rozwiązanie niż pomalowana ścian w szafie zastanawiałeś sie Benico na tym wiem że może to cenowo wyjdzie drożej niż sama sciana zostawiona bez płyty alechociaż to co zaoszczedziłęm na robociznie tynkowania + szpachlowanie+ malowanie to wychodzi że płyta bedzie w tej samej cenie a napewno lepiej dać płyte co A pozatym zgadzam sie 100 % trzeba najpierw wszystko zaplanować co gdzie bedzie i zrobić rozeznanie z domownikami WREŚCIE WIEM JUŻ GDZIE BEDE zaglądał na jaki wontek i jak pozwolisz Benico i reszta zapaleńców bede conieco tu zawsze kliła zapytania a tak na marginesie czy jest sens robienia drzwiczek w pomieszczeniu które bedzie zamknieta i co chce zrobić tam garderobe a chodzi o drzwiczki w garderobie tam gdzie beda pułki czy te pułki też zamykac na drzwiczki czy sobie dać luz Pozdrawiam ARi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 07.02.2005 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Hej Maluszek - dla mnie meble kuchenne, to zdecydowanie "wyższa szkoła jazdy". "Wyższa" niż taka zabudowa jak moja. Pan Mąż z pewnością da sobie rade . ARi. - dzięki za uznanie. Co do różnicy ceny (płyta z tyłu, a szpachlowanie, malowanie etc.), to nie zwacałem na to uwagi. Czy jest to lepsze rozwiązanie? Ciężko powiedzieć. Przyznam się, że się zastanawiałem nad wytapetowaniem pleców i boków szafy. Czy robić szafki zamykane wgarderobie? Zależy jak duża ona jest. Moja jest troche klaustrofobiczna (1,8 x1,5m), więc totalnie z tego zrezygnowałem, ale jeśli by była większa, to bym się zastanawiał. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 07.02.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 umnie jest gdzieś 6 m na 1,2m chyba i wchodzi sie po tej dłuższej stronie a pozatym jest na całej długości spory skos wiec zabardzo nie poszaleje z wieszakami chyba że bede chodził na kolanach a pozatym wysokośc jest normalna przy ścianie tylko że ten skos musze fote wkleić jak bede miał też mam tam okno dachowe i grzejnik żeby ubranak były ciepłe ale i tak bedzie trzeba dopływ słońca ograniczyć bo to raczej dla ubrań nie wskazane Pozdrawiam ARi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 08.02.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Benicio - gdy patrzyłam jak mój mąż sprawnie robi te mebelki to wydaje się to takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 11.02.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Czy ktoś wie gdzie w W-wie można dostać takie elementy? Lepiej kumam jak dotknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pucek 29.03.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Czy ktoś wie gdzie w W-wie można dostać takie elementy? Lepiej kumam jak dotknę. Zobacz tu http://www.dacter.pl/katalog.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokerzysta 16.09.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 super to wygladamam prośbę muszę zrobić drzwi przesuwne do piwnicy własnie na zasadzie szafy wnekowejczy mozesz wyszczególnic co jest mi potrzebne po nazwie z lagunydo monatzu takich drzwi oprócz samej płytychodzi m i o systemcennik w lagunie jest tak rozbudowany e nie majac z tym wiele wspólnego gubie sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mradom 04.08.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Czy ktoś wie gdzie w W-wie można dostać takie elementy? Lepiej kumam jak dotknę. Ja robilem szafe z elementow Laguna http://www.laguna.pl (lub com.pl) a w wawie sprzedaje je firma forplyt (sklep rzy Al. jerozolimskich na wysokosci ursusa i gdzies na pradz - maj strone), duzo taniej niz w Dacterze, plyte tez dotna na wymiar i okleinuja - maj w ofercie plyty Pfeidera - jesli chcesz Kronopool to zostaje Dacter - niedaleko forplyta. Ja robilem szafe ok 4 m szer i 2,4m na wys. plyta b.labna z faktura podobna do poprzecznie przecietej sklejki, szklo laminowane 2-1-2 i profilami aluminiowymi wraz z srodkiem (4 szuflady na suwnicach lozyskowanych, polki, wieszaki) - calosc kosztowala (materialy) 1,6tys pln w komandorze (lub podobnym systemie) min. 5 tysiakow a zabawa przednia - do montazu musza byc 2 osoby. ps. profile al bardzo ladnie docina sie elektryczna przecinarka katowa z tarcza widiowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mradom 04.08.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 super to wyglada mam prośbę muszę zrobić drzwi przesuwne do piwnicy własnie na zasadzie szafy wnekowej czy mozesz wyszczególnic co jest mi potrzebne po nazwie z laguny do monatzu takich drzwi oprócz samej płyty chodzi m i o system cennik w lagunie jest tak rozbudowany e nie majac z tym wiele wspólnego gubie sie sciagniz sobie ze wstrony laguny katalog do kazdego systemu - tak jest kazdy element narysowany, opisany i oznaczony nr katalogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerrys 06.08.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Witam Ja również przymierzam się do wykonania zabudowy i mam pytanie dotyczšce połšczenia szkła w rodkowej częci drzwi z płytš (u mnie ma być lustro) jak z grubociš szyby i płyty, czy jakie specjalne profile umożliwiajšce przejcie z płyty w szybę zastosowałe? Zabudowa wyszła profesjonalnie - masz talent pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 07.08.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 czesc jesli dobze widze to z prawej strony plyta jest nie cala i nie dolega do polek a z lewej cala nie sadzisz ze to co weszlo na cala plyte mozna by wykozystac na jakas dodatkowa puleczke lub na sojaczek na buty albo przybory do ich czyszczenia ale wyglada jak by bylo firmowe i to podziwiac lepiej sie przyznaj ze projekt podpatrzales w salonie i tak trzymac co zaoszczedzne mozna wydac na fachowca w czym innym co sie rady nie da pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts