Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie boję się , że nie wystarczy. Ewentualnie może jeszcze trochę zaoszczędzę, ale nie dużo i nie na pewno. Mebli do całego domu nie muszę kupować (juz mam). Kuchnie moge przenieść ze starego domu. I To tyle z plusów. Powierzchnia użytkowa 350 m2. A mam jeszcze spore piwnice, które też przecież wymagają nakładów.

Wolałabym nie brać kredytu. Mam już dosyć tej budowy i chciałabym się na koniec przyszłego roku wprowadzić. Ale zdaję sobie sprawę, że to co zostało juz zrobione to tylko ułamek kosztów.

Co sadzicie?? Nie musicie mnie oszczędzać. :) Czy warto sie łudzić?

https://forum.murator.pl/topic/28701-stan-surowy-zamkni%C4%99ty-250000-oszcz%C4%99dn-czy-to-wystarczy/

teoretycznie tak ale wszystko zalezy od układu domu, czy możesz jakies pomieszczenia wykończyc w terminie późńiejszym czy tez wymaga skończenia całości - daj link na projekt będzie łatwiej ocenić

mam projekt indywidualny

dosyć zawiły - mam bardzo wąską działkę i trzeba było pokombinować

ewentualnie poddasze (100m2) mogę wykończyć później ( ale nie w sensie ocieplenia , tylko parkietu, łazienki itp)

mogę wykończyć tylko 1 łazienkę

poza tym chciałabym zmienić pracę i jeśli ją zmienię to będę zarabiać mało jeszcze przez wiele lat

indywidualny nie znaczy wcale że niedostępny w sieci

:)

no tak, ale on był zrobiony z 10 lat temu (zwlekano z budową) i nie ma go w sieci

a nie ma szans abym ja go zeskanowała itp.

w każdym razie Ty tez uważsz, ze to śliska sprawa?

jak sie uprę to odłożę jeszcze ze 40 tys. ale to max i muszę zapomnieć o zmianie pracy :(

a duża działka w sensie ogrodzenia? możesz zrobić ogrodzenie docelowe od strony wjazdu i wejścia czy musisz całą działkę grodzić ?

mam wrażenie, że powinnaś się zmieścić w 200tys bez jakis szaleństw w materiałach wykończeniowych

a pracausi Ci dawac w kość skoro chcesz zmienić na gorzej płatną

a duża działka w sensie ogrodzenia? możesz zrobić ogrodzenie docelowe od strony wjazdu i wejścia czy musisz całą działkę grodzić ?

mam wrażenie, że powinnaś się zmieścić w 200tys bez jakis szaleństw w materiałach wykończeniowych

a pracausi Ci dawac w kość skoro chcesz zmienić na gorzej płatną

ogrodzenia tylko 23 m muszę zrobić - przód i odrobina boku, reszta jest zrobiona dawno przez sąsiadów

odwieczny dylemat - zarabiac czy się rozwijać

tylko nielicznym udaje się dobrze zarabiać i rozwijać

stawiam na to, że wprowadzisz się do chaty za 200tys ocieplając poddasze i wykańczając dół

głowa do góry i powodzenia!!!!!

No właśnie boję się , że nie wystarczy. Ewentualnie może jeszcze trochę zaoszczędzę, ale nie dużo i nie na pewno. Mebli do całego domu nie muszę kupować (juz mam). Kuchnie moge przenieść ze starego domu. I To tyle z plusów. Powierzchnia użytkowa 350 m2. A mam jeszcze spore piwnice, które też przecież wymagają nakładów.

Wolałabym nie brać kredytu. Mam już dosyć tej budowy i chciałabym się na koniec przyszłego roku wprowadzić. Ale zdaję sobie sprawę, że to co zostało juz zrobione to tylko ułamek kosztów.

Co sadzicie?? Nie musicie mnie oszczędzać. :) Czy warto sie łudzić?

Jezeli dobrze rozumiem, to masz juz stan surowy zamkniety i jeszcze masz w zapasie 250kzl. Wydaje mi sie, ze powinno starczyc na wykonczenie. Ja mam jak na razie 140kzl i dzialke nieuzbrojona, dom do zbudowania o powierzchni 344m2 i nadzieje na jeszcze ca 300kzl ze sprzedazy mieszkan. Jak liczylismy z zona, powinno starczyc na stan do zamieszkania. Pozniej tylko praca, ciezka praca (a garb sam wyrosnie :lol: )

Lidka - myślę, że powinno Ci starczyć. Najważniejsze, że masz już dach, okna i drzwi bo te są najdroższe. Droga też jest instalacja grzewcza a nie wiem z czego robisz. A reszta jak nie będziesz wybierała najdroższych materiałów to może jeszcze coś Ci zostanie.
ochocho, chcialbym miec 250 tys na wykonczenie, a fakt jest taki, ze mam stan surowy otwarty i zero oszczednosci, reszte polece kredytem w wysokosci +/-180 tys i musi wystarczyc. Fakt ze powierzchnie uzytkowa bede miec polowe taka jak twoja. Ale i tak masz duzy komfort. Lidka! Uda sie! To wszytsko jeszcze zalezy jaki standard, ile tzw. drogich pomieszczen jak lazienki itp, jakie instalacje. Zrob kostzorys, zobacz jak to wyjdzie, jesli wiecej niz masz, to tnij koszty...