Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek dymi, kopci - co robić?

Griszka

Recommended Posts

Mam problem. Przez rok użytkowania kominka nie było problemów, przed tym sezonem zaczęły sięschody....

Zaczął dymić, każde otwarcie kominka do dorzucenia drewna to dym idzie na pokój. Kratki wylotowe - smuga czarna, nad kominkiem takie czarne jakbym węglem palił. Szyba po godzinie palenia już czarna.

Zdarzają mi się przypadki że po dorzuceniu drewna, ogień przygasa. Robi się ciemno w kominku, potem taki wybuch że się raz przeraziłem (jakby gaz) i pali się już normalnie.

Co jest grane? Może drewno za mokre?

Prośba o poradę.

Mam problem. Przez rok użytkowania kominka nie było problemów, przed tym sezonem zaczęły sięschody....

Zaczął dymić, każde otwarcie kominka do dorzucenia drewna to dym idzie na pokój. Kratki wylotowe - smuga czarna, nad kominkiem takie czarne jakbym węglem palił. Szyba po godzinie palenia już czarna.

Prośba o poradę.

Wyczyścić komin. Temat dokładnie taki sam przerabiałem u siebie; I-szy sezon palenie miód, II-gi dym w pokoju (paliłem niesezonowanym bukiem). Jaki masz przekrój przewodu?

drewno mokre - takie kupiłem. Z poprzedniego sezonu było suche.

Poddasze było poprawiane - więc jakby zmieniła się ciut cyrkulacja. Dodatkowo doszła krata z oczkiem anty kawkowym (nie miałem siły już ich wyciągać 2-3 razy w tygodniu).

Przkerój komina to glinianka kwadrat 28 cm bok. Wyczystka czysta.

A kominiarz był przy odbiorze, kominek działa rok.

drewno mokre - takie kupiłem. Z poprzedniego sezonu było suche.

Poddasze było poprawiane - więc jakby zmieniła się ciut cyrkulacja. Dodatkowo doszła krata z oczkiem anty kawkowym (nie miałem siły już ich wyciągać 2-3 razy w tygodniu).

Przkerój komina to glinianka kwadrat 28 cm bok. Wyczystka czysta.

A kominiarz był przy odbiorze, kominek działa rok.

Witaj, może ta Twoja siatka anty kawkowa na wylocie komina dymowego zarosła już sadzą, nie robi się takich rzeczy.Przeciw kawkom zamontuj np. Rotowenta:

http://www.darco.com.pl/gfx/pl/katalog/ss218ro_ru_m.jpg

oczywiście o odpowiednio dużym przekroju.

Pozdrawiam kominiarz.

trzymam sie wlasnie za guzik i mam dwa pytania:

przewod dymowy od kominka mam o przekroju 25cmx12cm. Chciałbym do niego dokupic "Rotowent - Podstawa kwadratowa - Ł" jak dobrac model? do szerokosci D=25?

Kiedyś jak instalowalem kominek przekonywano mnie ze dlugosc komina ktora ma wplyw na ciag sie mierzy od wysokosci na ktorej wprowadzono rure stalowa do komina wlasciwego. Mi sie wydaje ze jednak od wysokosci na ktorej jest palenisko. Poszedlem jednak za propozycja i zainstalowalem raczej krotka rure wprost do komina ceglanego liczac na wzrost ciagu. Jaka jest opinia w tej sprawie?

trzymam sie wlasnie za guzik i mam dwa pytania:

przewod dymowy od kominka mam o przekroju 25cmx12cm. Chciałbym do niego dokupic "Rotowent - Podstawa kwadratowa - Ł" jak dobrac model? do szerokosci D=25?

Kiedyś jak instalowalem kominek przekonywano mnie ze dlugosc komina ktora ma wplyw na ciag sie mierzy od wysokosci na ktorej wprowadzono rure stalowa do komina wlasciwego. Mi sie wydaje ze jednak od wysokosci na ktorej jest palenisko. Poszedlem jednak za propozycja i zainstalowalem raczej krotka rure wprost do komina ceglanego liczac na wzrost ciagu. Jaka jest opinia w tej sprawie?

W niektórych firmach produkujących turbowenty istnieje możliwość zrobienia nasady na zamówienie o wymiarach podstawy takich jak wylot przewodu dymowego.Aby nie zawęzić zbytnio wylotu komina nasada musiała by mieć przejście z prostokąta w koło (jest to do zrobienia) o wym. przynajmniej fi 250.

Podłączenie kominka krótkim odcinkiem rury pod kątem 45˚ na pewno wpływa korzystniej na ciąg w kominku niż przy rozwiązaniach podłączeń bardziej skąplikowanych (długie odcinki, wiele kolan w tym 90˚)

Wysokość czynną przewodu kominowego liczymy od podłączenia urządzenia grzewczego choć w przypadkach czopuchów podłączonych

bezpośrednio pod kątem 45˚ można to tak interpretować, iż stanowią praktycznie całość z głównym przewodem, zdania w tej materii są podzielone.

Kominiarz