Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek dymi, kopci - co robić?

Griszka

Recommended Posts

Wydaje mi sie ze ten o srednicy wewnetrznej 25 bedzie O.K. Nie spowoduje zmiejszenia przekroju. Po prostu czesc srednicy bedzie nad ceglami. Planuje zamontowac o podstawie kwadratowej i to uszczelnic. Dobrze mysle?

Dobrze, dobrze. :wink: W przypadku gdy zamontujemy nasadę o zbyt małym przekroju staje się ona wyśmienitym "producentem" sadzy co nie przekłada się w praktyce na nic dobrego.

Kominiarz

O to mi chodzilo.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Co kominiarz myśli o takiej sytuacji:

Miejsce: poddasze,

Opis: duzy salon polaczony z otwarta kuchinia. Dodatkowo: w salonie kominek; wyciąg w kuchni podlaczony do osobnego przewodu wentylacyjnego,

Kratka wentylacyjna w kuchni + kratka wentylacyjna kolo kominka.

Pytanie: Nie za dużo tych kratek? Z chęcią bym zrezygnował z tej kolo kominka bo obawiam się że wiekszość ciepłego powietrza ucieknie :)

Pozdrawiam.

O to mi chodzilo.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Co kominiarz myśli o takiej sytuacji:

Miejsce: poddasze,

Opis: duzy salon polaczony z otwarta kuchinia. Dodatkowo: w salonie kominek; wyciąg w kuchni podlaczony do osobnego przewodu wentylacyjnego,

Kratka wentylacyjna w kuchni + kratka wentylacyjna kolo kominka.

Pytanie: Nie za dużo tych kratek? Z chęcią bym zrezygnował z tej kolo kominka bo obawiam się że wiekszość ciepłego powietrza ucieknie :)

Pozdrawiam.

Kratek wcale nie jest za dużo, za dużo jest tylko o ten okap, przy urządzeniach grzewczych takich jak kominek nie można stosować wentylacji mechanicznej-wyciągowej !

dziekuje za szybka odpowiedz. slyszalem ze na poddaszu kratka powinna byc w kazdym pomieszczeniu i myslalem ze skoro jest kuchnia otwarta na salon to bedzie marnotrwstwo cieplego powietrza. Ale z drugiej strony moze ciag sie jakos u mnie na poddaszu ustabilizuje bo wieje mi przez kratke w lazience wprost do prysznica :(

do kominka zamierzam podlaczyc powietrze bezposrednio z zewnatrz (na razie powietrze jest doprowadzone pod kominek, czeka na "portki").

czyli kuje otwor przy kominku.

• 2 weeks później...
Mam problem. Przez rok użytkowania kominka nie było problemów, przed tym sezonem zaczęły sięschody....

Zaczął dymić, każde otwarcie kominka do dorzucenia drewna to dym idzie na pokój. Kratki wylotowe - smuga czarna, nad kominkiem takie czarne jakbym węglem palił. Szyba po godzinie palenia już czarna.

Zdarzają mi się przypadki że po dorzuceniu drewna, ogień przygasa. Robi się ciemno w kominku, potem taki wybuch że się raz przeraziłem (jakby gaz) i pali się już normalnie.

Opisany przez Ciebie wybuch to zassanie powietrza do spalania przez komin

Co jest grane? Może drewno za mokre?

Opisany przez Ciebie wybuch wyglada na zassanie powietrza do spalania przez komin a to w wyniku podciśnienia które wytworzyło się w domu na skutek braku dopływu odpowiedniej ilości świeżego powietrza. Pewnie nie masz doprowadzenia powietrza z zewnątrz do kominka (tzw. czerpnia świeżego powietrza). Sprawdź czy przy otwartym oknie dymienie ustaje. Sprawdź/pomyśl czy nie masz przypadkiem zbyt szczelnego domu, czy nie pozmykałeś otworów wentylacyjnych. Może wstawiłeś dzrwi do salonu itp.

• 4 years później...

Odgrzewam temat:

Mam zwykły, prosty kominek, w sezonie jesienno-zimowym chodzący non-stop. Czasami (sporadycznie) zdarza się, że zaczyna nieco słabiej się palić, a po dołożeniu drewna i otwarciu go "na full" w celu rozpalenia nowej porcji drewna następuje nagłe wyrzucenie gorącego powietrza do salonu otworami nawiewnymi. Zaraz potem kominej zaczyna ciągnąć silnie powietrze, a drewno rozpala się szybko i mocno. Wygląda na to, jakby coś (np. płat sadzy ?) przytykało komin od środka, a po oderwaniu się opadło, wypychając powietrze i przy okazji udrażniając komin. Jednakże komin podczas każdego czyszczenia jest dość czysty, sadzy w nim mało - czy zatem faktycznie taka jest przyczyna ? Czy coś innego może spowodować takie zjawisko ?