Darek Opole 22.03.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Witam! mam w projekcie komin Schiedel Rondo plus śr. 20 +14 (64x36) 8,33 mb + kanał wentylacyjny trzy ciągi. Jeden jest do kominka w salonie i drugi do gazowego pieca za ścianą. Piec gazowy chcę zmienić na piec do spalania eko-groszku, średnica drugiego komina będzie też 20. Mam pytanie, Czy spalin z kominka i pieca na eco-groszek lub pellety można odprowadzić do jednego przewodu kominowego? Oferta Shiedla to 7600 zł za w/w kominy Pozdrawiam! Darek Opole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.03.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Powinny mieć osobne kanały dymowe, ale jak chcesz pozostać przy Schiedlu to do kominka wystarczy w zupełności zwykłe Rondo. Jeśli chcesz to poczytaj na forum o innych systemowych np Zapel. Ludzi je chwalą i mówią, że są tańsze. Ja mam Schiedla a nawet 4 Są wkłądy ceramiczne jakiś dziwnych (mi nie znanych firm) o przekroju kwadratowym, jest Bolesławiec jest też Leier. Zeraw koszty tych kominów, porównaj koszty i dodaj tradycyjny. Pamiętaj o wszystkich dodatkach (wyczystki, kolanka, czapy na kominy (robocizna)). Kominy trzeba porównywać bardzo kompleksowo. Nie mówię, że Schiedel jest tani, ale ludzie często porównują go z ceną cegły na tradycyjny, a wiele osób zapomina, że wykonanie komina jest kosztowne i przy systemowym można mocno zejść z ceny. Taki komin wybudujesz w jeden dzień. I zadzwoń do Schiedla i tam zapytaj o przedstawiciela. Ja mam barzdo miłe wspomnienia - dobry kontakt, szybkość, dobra wycena i wizyty na budowie. Ale są też opinie raczej negatywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 23.03.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Zbieram oferty różnych producentów, podajcie namiary na ten Bolesławiec.Czy to może jest IBF w Bolesławcu? Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 23.03.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Prosze Cie bardzo panie Darku. Zerknij tu na ich stronę. Całkiem niezła. Ja sam jestem na nich zdecydowany na 95%. Maja komin ocieplany z wentylacja zupelnie jak Schiedel Rondo Plus a w rozsądniejszej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 23.03.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 dla szukających komina Komin IBF Classic fi200 8,33mb - 1688,20 Pln netto (kominek) Też Boleslawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.03.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Jestem pod wrażeniem Bolesławca. Jak ja szukałem to tak systemowych rozwiązań u nich nie spotkałem. Widać wszyscy starają się rozwijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 23.03.2005 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Jestem pod wrażeniem Bolesławca. Jak ja szukałem to tak systemowych rozwiązań u nich nie spotkałem. Widać wszyscy starają się rozwijać. Pytanie czy się rozwijają czy bezmylśnie naśladują ? Mnie przedstawiciel mówił że rura rurze nie równa ale nie powiedział też jak rozpoznać jakość rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 23.03.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 jeśli chodzi o kominy pod kominek to mogą być z cegły ale z wkładem z kwasówki bo kominek z wkladem ma niską temp w kominie i może wytrącać się kondensat. wentylacyjne najtaniej zrobić z pustaków ceramicznych wentylacyjnych po 2 zł z groszem, pustak ma chyba 22 cm. wys. A kominy spalinowe zależy do czego pod kociol gazowy są systemy w miarę tanich ksztaltek z ceramiki szkliwionych widziałem je wwielu składach budowlanych w Łodzi a sądzę że także w innych miastach nie powinno być problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 23.03.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 ja mam te same co polanka i polecam z całego sercahttp://www.kom-went.wroclaw.pl/cennik.html kominiarz był bardzo zadowolony a my też odeszła robocizna bo ojciec murarz sam postawił bo montuje się jak klocki Lego no i są porządne nie będę się martwić o cegły szpary i cienie na ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.03.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Jestem pod wrażeniem Bolesławca. Jak ja szukałem to tak systemowych rozwiązań u nich nie spotkałem. Widać wszyscy starają się rozwijać. Pytanie czy się rozwijają czy bezmylśnie naśladują ? Mnie przedstawiciel mówił że rura rurze nie równa ale nie powiedział też jak rozpoznać jakość rury. Bolesłąwiec to nie firma która powstałą z niczego. Wkłady robią już dłuższy czas. Rozwiązania kompleksowe jak widzę pojawiły się niedawno. Najważniejszy jest wkład, a jak już napisałem te robią od dawna i nie słyszałem by ktoś był z nich niezadowolony. A ten przedstawiciel kogo reprezentował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 16.03.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 jakich upustow mozna sie spodziewac o cennika fabrycznego? ja narazie mam 10-12% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 16.03.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 witam mam w projekcie kominy schiedel jest ich troche teraz bylem na ich stronie www i o malo z krzesla nei spadlem chc za podwojny komin (dwie rury) nazywa sie to chyba jakos rondo plus czy cos wiec chca za to 4000 za dlugosc bodajrze 8 metrow ludzie czy ja dobrze widzialem? albo byl to jakie numer katalogowy? ja rozumiem za komin dac 800 PLN ale 4000 ? to on by chyba musial byc ze zlota poradzcie cos co robic? z czego zrobic na co zamienic ten komin schiedla co mam w projekcie? no one sa bardzo drogie, zaleta ich jest to ze montuje sie szybko. My jednak wolelismy 3 dni dluzej pomurowac kominy z cegly pelnej rozbiorkowej (w bardzo dobrym stanie) i zaoszczedzic kase. W ten sposob mamy duzo tanszy komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 16.03.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Mam pytanie, Czy spalin z kominka i pieca na eco-groszek lub pellety można odprowadzić do jednego przewodu kominowego? Nie wyobrażam sobie. Jednak piec na ekogroszek ma wentylator wdmuchujący powietrze do komowy spalania i dalej. Jestem przekonany że ten nadmuch idąc dalej przewodem kominowym bedzie powodował cofanie się spalin do kominka. Parę dni temu jak dosypywałem węgiel to po tym jak wsypałem jednen worek piec się włączył. I okazało się że przy wypełnionym do połowy podajniku i otwartej klapie powstaje ruch dymu przez ślimak do zbiornika. Widok dymu przesączającego się przez węgiel był naprawdę zniechęcający do tego typu eksperymentów. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 16.03.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Ej bo coś mi umsknęło.. Czy do kotła gazowego typu Turbo wystarczy mi "zwykły" IBF Bolesławiec o przekroju 16cm z dodatkowym przewodem wentyalcyjnym? Tak pytam bo zgłupiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izwo 17.03.2006 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Ej bo coś mi umsknęło.. Czy do kotła gazowego typu Turbo wystarczy mi "zwykły" IBF Bolesławiec o przekroju 16cm z dodatkowym przewodem wentyalcyjnym? Tak pytam bo zgłupiałem. No a ja się pytam czy do kotła tutbo potrzebny jest w ogóle wkład ceramiczny a do niego jeszcze rura. Wydaje mi się że taniej wyjdzie sama obudowa z bloczków a w środek typowa rura systemowa. Tak a'propos to my mamy zamiar zastosować kominy systemowe Zapel http://www.zapel.com.pl/kominy/index.php wydaje się że cenowo jest o'k ale jak z jakością...? jeżeli ktoś (użytkownik w/w) może podzielić się uwagami to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 17.03.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 W 90% wg mnie powoduje zacieki stosowany klinkier przy budowie komina oraz zbyt niski komin, a z tym wiąże się nieodpowiednie spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 18.03.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Jaki rabat można wynegocjować od przedstawicieli Schiedla? moze ktoś coś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 18.03.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Tez mam takiego znajomego z forum, w grupie lubuskiej- . Mam nadzieje,że nie pogniewa sie na to ,ze o nim powiedzialam. Wiem ,ze obecnie szuka rury do komina do wstawienia, bo mu popekal komin i zapaszki tez ma, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_m 13.05.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 W tamacie znizek Schiedla, to na razie dostalem 14% (+ bezplatny transport), ale szukam dalej, czy ktos dostal wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 13.05.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2006 witam. robilem kominy schiedla owszem sa drogie, sprawdz u siebie ł ibf ł sa tansze albo,w hurtowni moze maja tansze ale zeby wklad byl ceramiczny bo to na wieki, a obecna cwgla jest bardzo slaba i sie kruszy przy ymianie temperatury nie polecam bo pote bedziesz mzslal o wkladachą pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts