MajsterAmator 19.02.2025 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 11:11 Szanowni Muratorzy, Potrzebuje Waszej rady, opini, czy wskazowek. Mam mieszkanie do remontu, wkrotce wymieniam drzwi i pojawil sie klopot, by zmieścić ościeżnice w miejsce starej. Tak jak na zdjeciu widac, otwor drzwiowy jest na scianie nosnej w samym rogu tej sciany. Chcialem zamontowac oscieznice regulowana by „pokryla” cala grubosc (23 cm) wneki, jednak przez fakt ze jest to rog sciany, lewa listwa oscieznicy sie nie zmiesci i nie wiem tez jak ja zamontowac, bedzie odstawala od lewej strony wneki. Do czego przymocowac lewa strone oscieznicy? Myslalem zeby lewa listwe lekko przyciac a oscieznice zamocowac jedynie na piance, albo jakies wsparcie w srodku zrobic, ale czy to bedzie stabilne? Biore tez pod uwage montaz oscieznicy stalej, ale z racji ze to jest gruba sciana, nie bedzie to wygladalo estetycznie. Przesunac drzwi w prawo jest ciezko, to sciana nosna, nie chce jej ruszac. Prosze o rady i wskazowki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 21.02.2025 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 godzin temu W podobnej sytuacji, gdzie jedna strona wnęki drzwiowej była płaską ścianą, kleiłem do tej ściany paski płyty gipsowej. Kilka pasków jeden na drugi na klej montażowy, tyle pasków ile było potrzeba, żeby powstał odpowiedni węgarek. Do tego ościeżnica na piankę. Inny sposób, to wyciąć listwę ościeżnicy i przykleić/przykręcić tę stronę ościeżnicy do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts