Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament w deskowaniu czy w gruncie???

Arek99

Recommended Posts

Wszystko zależy od gruntu. Ja miałem piękny zółciutki wilgotny piasek, nic się nie obsypywało, włozyłem zbrojenie i zalałem betonem. Zaoszczędziłem w stosunku do kosztorysu w projekcie 15 000 PLN. Całość trwało tydzień.

PS. U mnie wyszło jednak trochę krzywo - na poziomie gruntu beton się trochę porozlewał na boki i wyglądało to niechlujnie. Jakbym teraz robił to też lałbym do gruntu ale dałbym jedną deseczkę szalunku powyżej poziomu gruntu. Widziałem tak na jednej budowie i ława jest wtedy równiuteńka jak stół.

Moje doświadczenia i rady są takie (mądry Polak po szkodzie):

1. KONIECZNIE zbierz humus przed rozpoczeciem wykopów. Ja nie zebrałem i kosztowało mnie później dużo pracy (i pieniędzy), żeby to zrobić po wymurowaniu ścian fundamentowych. Spychacz zrobi to w godzinkę - póżniej masz spokój.

2. Na tak przygotowanej powierzchni ja bym wykopał szerokie rowy na ściany fundamentowe (jak juz jest spychacz/koparka) to warto to wykorzystać. Dopiero na poziomie ławy fundamentowej wykopać rowki o szerokości i głębokości ławy.

3. Dać folię, zazbroić i wylać ławę na równo z wąskim rowkiem.

4. Na ławę dać izolację i murować z bloczków scianę fundamentową.

5. Ocieplić , otynkować, zaizolować,

6. Zasypać (wcześniej warto rozprowadzić kanalizację poziomą, dać otwory na ew inne przyłącza)

Tyle teorii.

U mnie było tak (nie polecam):

Robotnicy wykopali rowy (~1-1,5m). Uzbroili i zalali ławę (ok 40-50 cm wysokości). Trochę się ziemia obsuwała - poszło sporo więcej betonu. Póżniej rozkopali rowy szerzej i murowali z bloczków. A później (jak już pisałem) musiałem żmudnie wybierać humus :smile: