ggut 21.02.2025 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego (edytowane) Hej, robię instalację elektryczną w budowanym domu. Chcę to zrobić częściowo w topologii gwiazdy czyli od każdego punktu światła i łącznika lecę do rozdzielnicy i tam to łączę. W ten sposó będę robił światła korytarzowe, w salonie, kuchni i jadalni. Próbuję dojść do tego jakie kable poprowadzić do łączników. Od punktów światła lecę do rozdzielnicy 3x1,5mm2 lub 4x1,5mm2. Łączniki chcę dać dzwonkowe przez to, że światło może być zapalane z różnych punktów + w przyszłości z apki więc chcę mieć 'pstryczki' w tej samej pozycji domyślnej. W rozdzielnicy będą przekażniki bistabilne do tego wpięte. Od łączników pojedynczych puszczam 3x1,5mm2. Zastanawiam się ile żył powinienem mieć w przypadku łączników podwójnych gdzie prawym będę zapalał np. światło nad wyspą, a lewym kuchnię. Albo prawym jadalnię, a lewym salon. Czyli ogólnie niezależne lampy. Czy 4x1,5mm2 będzie wystarczające? I analogicznie z roletami - do pojedynczych łączników rolet podpinam 3x0,75mm2. Czy do łącznika, który będzie sterował wieloma roletami wystarczy 5x0,75mm2? Szukałem na forum ale jest na ten temat zaskakująco mało wątków i każdy z nich urwany w pewnym momencie. Czy ktoś jest w stanie mnie naprowadzić czy dobrze kminię? Edytowane 22 Lutego przez ggut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 24.02.2025 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego Zamiast kombinować z bistabilnymi, zainteresuj się np BoneIO i zrób od razu instalację na sterowniku. Odpadają koszta przewodów do włączników, ponieważ tam puścisz zwykła skrętkę kategorii 5. Do rolet tradycyjne 5x1mm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggut 27.02.2025 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego Hmm, poczytam o tym więcej. Tak czy siak skłaniam się za czymś takim, że na początek nie chcę dodatkowych sterowników ale w przyszłości będę to rozbudowywał więc wtedy mooże podmienię. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts