Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Topologia gwiazdy - jakie przewody?

Recommended Posts

Hej,

robię instalację elektryczną w budowanym domu. Chcę to zrobić częściowo w topologii gwiazdy czyli od każdego punktu światła i łącznika lecę do rozdzielnicy i tam to łączę. W ten sposó będę robił światła korytarzowe, w salonie, kuchni i jadalni. Próbuję dojść do tego jakie kable poprowadzić do łączników.

Od punktów światła lecę do rozdzielnicy 3x1,5mm2 lub 4x1,5mm2.

Łączniki chcę dać dzwonkowe przez to, że światło może być zapalane z różnych punktów + w przyszłości z apki więc chcę mieć 'pstryczki' w tej samej pozycji domyślnej. W rozdzielnicy będą przekażniki bistabilne do tego wpięte. Od łączników pojedynczych puszczam 3x1,5mm2. Zastanawiam się ile żył powinienem mieć w przypadku łączników podwójnych gdzie prawym będę zapalał np. światło nad wyspą, a lewym kuchnię. Albo prawym jadalnię, a lewym salon. Czyli ogólnie niezależne lampy.

Czy 4x1,5mm2 będzie wystarczające?

I analogicznie z roletami - do pojedynczych łączników rolet podpinam 3x0,75mm2. Czy do łącznika, który będzie sterował wieloma roletami wystarczy  5x0,75mm2? 

Szukałem na forum ale jest na ten temat zaskakująco mało wątków i każdy z nich urwany w pewnym momencie. Czy ktoś jest w stanie mnie naprowadzić czy dobrze kminię?

Edytowane przez ggut