Tusiek1990 22.02.2025 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego Witam, czy stosował ktoś z was takie rozwiązanie: 1 warstwa ścian na fundamencie izolacja pozioma z papy i wymurowana z bloczka betonowego (fundamentowego) na zaprawie cementowej 2 warstwa kolejna izolacja pozioma z foli izolacyjnej i murowanie z właściwego bloczka komórkowego na zaprawie cementowej 3 kolejne już bloczki komórkowe już standardowo na cienkowarstwowej zaprawie Zalecił mi tak kierownik, aby wilgoć nie podchodziła do murów. Czy stosował ktoś z was takie rozwiązanie? Może ktoś z was może się wypowiedzieć za lub przeciw takiemu rozwiązaniu? Czy w takim wypadku pierwszą warstwę bloczka betonowego lepiej wymurować pełną po obrysie, a kolejną z bloczka komórkowego z pominięciem miejsca gdzie będą drzwi tarasowe tak aby wypełnić te miejsce styropianem przy ich montażu? Czy taka zasada stosowana jest również przy drzwiach wejściowych? Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 22.02.2025 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego Tak, ale nie wiem poco ? chyba, że tym bloczkiem fundamentowym trzeba wypoziomować wstępnie fundament a dokładne wypoziomowanie będzie na pierwszej warstwie z betonu komórkowego. Mam dom z komórkowego bloczka z lat 60-tych, jest tylko jedna izolacja i wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tusiek1990 22.02.2025 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego Fundament jest prawie wypoziomowany (wyszła mi jedynie różnica 2mm w jednym rogu), Kierownik twierdzi, że uchroni to od picia wilgoci przez beton komórkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.02.2025 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego Suporeksy są różne...wagowo, więc może z tym jest problem. Dawny z PRL- u (ciężki)używano zamiast fundamentu np pod drewniane domki. Czyli układane były na gołej ziemi, potem papa a na to domek 35 m2. Jak pierwszy raz zobaczyłem to pomyślałem, że komuś odbiło. Po 30 latach cała konstrukcja nadal ma się dobrze. Jako dociekliwy zostawiłem jeden taki pustak na stercie cegieł na podwórzu na 15 lat i co kilka lat go oglądałem - wszystko z nim było w porządku. Ogólnie to jestem zwolennikiem badań czy testów. W sprawie tej wilgoci odpowiedź by dał pomiar wilgotnościomierzem warstwy pod folią i za folia w domu już tak zbudowanym. Jeśli wykaże różnice, mamy PRAWDĘ a jak nie będzie różnicy to robota była zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts