Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie trzpieni pokryte dysperbitem

Recommended Posts

Witam,

Na etapie mojej budowy nastąpił błąd w postaci tego, że zastosowano do izolacji poziomej słupów żelbetowych dysperbit. Jakby tego było mało w dwóch trzpieniach zbrojenie zostało zamalowane dysperbitem - odcinek około 20-25 cm w miejscu gdzie pręty wychodzą z płyty fundamentowej - w płycie pręty zostały poprawnie osadzone. Pojawiły się na nich raki, które naprawiłem zaprawą do napraw SIKA. Słupy były zalewane we wrześniu 2023 roku, na obecną chwilę dom jest już wykończony i zamieszkały od grudnia 2024 i nie ma żadnych niepokojących objawów, widocznych rys ani pęknięć. Jednak nie daje mi spokoju ta sytuacja, są to słupy nośne i z tego co mi wiadomo działają na nie siły ściskające. Czy na 100% sytuacja wg. Was jest bezpieczna i nie ma się czym martwić? Wiem że na pewno w tym miejscu wiązanie betonu i stali jest osłabione i przez to mam przed oczami jakieś straszne wizje łącznie z zawaleniem się domu. Nie znam się i może przesadzam, nie wiem... Czy jest prawdopodobieństwo że będzie się w bliskiej i dalszej przyszłości coś z tym dziać?

Słupy.jpg

1 przed oczyszczeniem.jpg

1 po oczyszczeniu (1).jpg

1 po oczyszczeniu (3).jpg

1 po oczyszczeniu (2).jpg

1 po zaszpachlowaniu (2).jpg

1 po zaszpachlowaniu (4).jpg

2 przed naprawą (1).jpg

2 przed naprawą (2).jpg

2 po naprawie.jpg

Słupy (2).jpg

Słupy (3).jpg

Jeżeli raki poprawnie naprawiłeś dedykowaną do tego zaprawą SIKA to nie masz się co przejmować. Siły ściskające przejmuje beton. Zbrojenie jest dodatkiem do tego betonu.

Jakie masz rozpiętości stropów opartych na tych słupach i co stoi powyżej?

1. @d7d Dzięki za odpowiedź! Zaszpachlowałem to zaprawą SIKA REPAIR-20F. Czyli pod wpływem obciążenia beton z czasem nie odpadnie/wykruszy od miejsca w którym na prętach jest nałożony dysperbit i nie ma żadnego zagrożenia? Dysperbit nie robi tu żadnej różnicy i trzpienie działają i będą działać tak samo jakby go na prętach nie było? Przesyłam rzuty z zaznaczonymi trzpieniami. Powyżej mam strop żelbetowy grubości 18 cm, siatka dolna i górna z prętów fi12, później kolejne 2 słupy żelbetowe będące bezpośrednio nad tymi dolnymi na których oparty jest drugi strop żelbetowy (mam lane skosy) grubości 12 cm, dolna siatka fi12, górna fi8. Na górnym stropie są jeszcze 2 żelbetowe belki na których stoją drewniane słupy podpierające bodajże płatwie od dachu. Dach mam z blachodachówki.

Screenshot 2025-02-23 at 20.34.16.png

Screenshot 2025-02-23 at 10.53.42.png

Screenshot 2025-02-23 at 20.41.28.png

Edytowane przez bartbnk
poprawka w zdaniu

@d7d Masz racje, ale to było zamierzone działanie. Projektant przesunął słupy z osi 2/C i  4/C, tylko nie usunął ich z tego rzutu parteru. Tych 6 słupów na górze stoi dokładnie w tym samym miejscu co słupy na dole i opierają się na nich nadciągi które leżą na tym górnym stropie z lanymi skosami. Przesyłam rzut płyty fundamentowej, gdzie było to poprawnie zaznaczone. Co do przeprojektowania podciągu to nie wiem czy zostało to zrobione, nie znam się i nie pytałem o to.

Screenshot 2025-02-24 at 10.48.35.png