miggor 07.02.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Diobra, brzoza 67 zl za metr (nie spytałem jaki , ale wierzę że przestrzenny, bo by był za pięknie Buk 67 Czyli to samo. Ceny są już z watem . Prosto od leśniczego. Do tego muszę doliczyć cenę transportu( 10 zl od 1 metra) Biore chyba 10 m( 100 zl) Pocięcia spalinówką na 30 cm odcinki, 20 zl od zbiornika, więc facet mowił,ze za dziesić metrów to bedzie tez z 80 zł). Biore w takim wypadku buk. Jadyna dostrzegalna przeze mnie różnica pollega na tym,że brzozę mogę dziś, a buk pod koniec lutego., no i że brzozą mógłbym palić juz na jesieni jak mi się zdaje. ,a bukiem jeszcze raczej nie kolejnej zimy. Nie uważacie,że mnie naciągają z kasą? to znośne ceny? Pierwszy raz zamawiam,więc się boje poślizgów. Dzięki za oceny ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 07.02.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Zdecydowanie Cię naciągają z kasą. Powinieneś pójść do leśniczego i powiedzieć że jak nie weźmie o 50 zł drożej za mp to nie bierzesz. Po dużych targach możesz się zgodzić że dopłacisz tylko 40 zł do podanej przez Ciebie w poście ceny ;-) A swoją drogą wyślij mi na priv gdzie są takie ceny. Pewnie i tak się okaże że to ode mnie 300 km ale warto wiedzieć gdzie takie tanie drewno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 07.02.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 67 zł ma metr to super cena. Jak masz gdzie złożyć to kup ze 40m3 obojętnie czy to będzie buk czy brzoza. Ja aktualnie palę brzozą (ten sezon kupiona po 60zł za m3), poprzedni paliłem bukiem. Wielkich różnic w spalaniu nie zauważyłem; no może brzoza ociupinkę prędzej się spala ale raczej jest to bez znaczenia. Z brzozy dużo mniej popiołu. Z kolei buk lepiej się rąbie; brzoza jest włóknista i przy rozłupywaniu polan dla niedoświadczonego w temacie mogą pojawić się problemy. Buk rozpada się błyskawicznie po uderzeniu siekierą. W twoim przypadku jak masz "gostka" do roboty to jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.02.2005 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Diobra, brzoza 67 zl za metr (nie spytałem jaki , ale wierzę że przestrzenny, bo by był za pięknie Buk 67 Cena jest dobra - upewnij się czy z VAT? Co do ceny cięcia... cena za zbiorniczej jest niekiedy zdradliwa, znam fachowców od "regulacji" gaźnika i zbiorniczków robi się więcej... Dla pewności popytaj ile za m3 lub mp wg asygnaty od leśniczego i porównaj kilka ofert. Ale gratulacje za piekną cenę u nas od stycznia niestety drożej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 07.02.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Nie!! nie jest obojętne jakie drewno,brzoza jest "miękkim" drewnem buk "twardym" co za tym idzie że opałowo buk lepiej na tym wychodzi.Jezeli miałbym taki wybór to tylko BUK (u nas po ok.70zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miggor 07.02.2005 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Ja myślałem,że to cena najwyżej w normie.dzięki.Cena na pewno z wat. ten gość od cięcia nie będzie ściemniał. U niego będę też składował drewno, bo w domku tylko bywam i jakbym zostawił pięknie porabane bierwionka na podwórku, to nie sądzę,zeby dobrzy ludzie się oparli pokusie.Porąbać musze sam, bo dziadek za stary,zeby wymagać od niego czegoś wuięcej niż zabawy w motorniczego łańcuchowwego. Dorpiot o co chodzi z ą brzozą? piszesz ,że to moje 67 to tanio, a zaraz dodajesz,że brzoza kosztowała 60.. To jeszcze taniej.ja nie wiem, czy wogóle warto próbowac coś bąkać o metrach sześciennych, bo oni i tak jak znam życi epewnie sprowadza wszystko do przestrzennych,prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 07.02.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 a zaraz dodajesz,że brzoza kosztowała 60.. To jeszcze taniej.ja nie wiem, czy wogóle warto próbowac coś bąkać o metrach sześciennych, bo oni i tak jak znam życi epewnie sprowadza wszystko do przestrzennych,prawda? Ja po 60 zł kupiłem w styczniu ub. r. Nadleśnictwo zawsze sprzedaje w metrach przestrzennych i tak się zawsze drewno opałowe kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miggor 07.02.2005 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 a z drugiej strony patrzcie: pytałem niby żartem w innym poście ,czy jest różnica w rąbaniu brzozy i buka, wspaniała ballada została w odpowiedzi napisana przez forowiczów, a jak pisze Darpiot, jest jednak różnica i to istotna. Dzięki więc za odpowiedx na to pytanie,zaraz walne to w tamtym wątku, cheche, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.02.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Ja po 60 zł kupiłem w styczniu ub. r. Nadleśnictwo zawsze sprzedaje w metrach przestrzennych i tak się zawsze drewno opałowe kupuje. 1. Od ubiegłego roku wiele się zmieniło... (zobacz co się działo na rynku drewna) 2. Jeśli wypisują ręczną asygnatę to raczej w mp, na fakturze lub zestawieniu sprzedaży na podstawie paragonu jest i mp i m3, jeśli kupujesz u leśniczego na asygnacie drukowanej przez niego to zawsze będzie w m3. program do tego jest ujednolicony w skali kraju i podaje tylko m3. Żeby wyjść na mp trzeba zastosować zamiennik. Zamienniki zamieściłem w poprzednim wątku - szkoda, że autor nie zrobił kontynuacji bo robi się bałągan - ten jest bez początku, tamten bez końca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo 08.02.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Zacznę od tego, że po pierwsze należy zadać leśniczemu pytanie, czy cena jest za 1m3, czy przestrzenny (1mp). Ma to duże znaczenie, ponieważ w przypadku brzozy i dębu 1 mp to 0,65 m3, buk i grab 1 mp to 0,7 m3. Po drugie: należy zapytać czy drewno oferowane do sprzedaży jest drewnem opałowym, czy tzw. papierówką. Drewno opałowe może posiadać w swojej masie do 50 % zgnilizny( wynika to z Polskiej Normy), w papierówce zgnilizna jest niedopuszczalna. Po trzecie: jeżeli chcecie palić zakupionym drewnem w najbliższym czasie to polecam brzozę z tego względu, że pali się nawet mokra (posiada w sobie terpentynę), jeżeli chcecie palić drewnem sezonowanym (min. 1 rok) to poleciłbym w kolejności: grab, buk, dąb.... i to z grubsza na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.02.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 polecam brzozę z tego względu, że pali się nawet mokra (posiada w sobie terpentynę), jeżeli chcecie palić drewnem sezonowanym (min. 1 rok) to poleciłbym w kolejności: grab, buk, dąb. ... i to z grubsza na tyle Terpentyna jest produktem destylacji żywicy, a ta jest produktem drzew iglastych co wyklucza brzozę jako gatunek z terpentyną. Kora brzozy zawiera duże ilości olejków eterycznych które są łatwopalne - to tak dla uściślenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo 08.02.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Rafałek, pewno i masz rację. Usłyszałem to od jakiegoś leśniczego. A tak na marginesie skąd masz tak fachowe wiadomości, gdzie można na ten temat poczytać?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.02.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Co chcesz poczytać, możesz sprecyzować?Źródło wiedzy... chmmmmmm.Doświadczenia nabyte przez całe życie, szczypta praktyki i doświadczenie innych, 20 lat nauki, doświadczenie z pracy.... To moja praca, pasja, zawód.Czasami to zainteresowanie przypomina obsesję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo 08.02.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Interesują mnie wiadomości typu:- kaloryczność poszczególnych gat.- jak powinno się sezonować drewno- kiedy najlepiej pozyskiwać- jak długo można składować połupane szczapy i w jakich warunkach, żeby nie zapleśniało lub co gorsza nie zgmiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.02.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Interesują mnie wiadomości typu: - kaloryczność poszczególnych gat. - jak powinno się sezonować drewno - kiedy najlepiej pozyskiwać - jak długo można składować połupane szczapy i w jakich warunkach, żeby nie zapleśniało lub co gorsza nie zgmiło. 1. Kaloryczność poszczególnych gatunkó jest praktycznie taka sama. Różnica polega na gęstości (kaloryczność przeliczana jest na kg masy ma ta zależy przecież od gęstości) Różnice w gęstości podałem w poprzednim wątku, a teraz widać wyraźnie jak uciążliwe jest zakładanie co chwilę nowego wątku a nie kontunuowanie wcześniejszgo: Link do poczytania Poprzedni wątek i jeszcze coś COŚ I jeszcze jeden link do PN i zamienników PN i zamienniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts