Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 84
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,co prawda nie buduję sam tego domku,ale jestem pracownikiem firmy Multi, która jest częścią Archipelagu zajmującą się zmianami w projektach, adaptacjami,kosztorysowaniem i realizacją,u nas można zasięgnąć rady architekta i budowlańców,którzy dużo mogą poradzić i zaproponować odpowiednie rozwiązania,jeśli jest Pan zainteresowany rozmową i darmową konsultacją chętnie udzielimy odpowiedzi na Pańskie pytania. Nasze warszawskie biuro mieści się w Łomiankach przy ul.Kolejowej 33, czynne jest od poni-pt. 9-17,można podjechać porozmawiać, zadzwonić (0-22-751-00-63), lub zamailować ([email protected])javascript:emoticon(':D')

javascript:emoticon(':D')

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Cześć:) własnie w poniedziałek jestem umówiony z projektantem na działce w sprawie "Marysi" z archipelagu. Chciałbym żeby nic nam ( z żoną) nie stanęło na przeszkodzie postawienie tego domku na naszej działce ale jak to "fachowe" oczy ocenią tego jeszcze nie wiem. Jeśli tylko powie projektant, że można to kupujemy projekt i budujemy;) może jeszcze w tym roku;);). Oby się udało. Projekt jest mało popularny bo chyba nowy, więc nikt jeszcze się nie zdecydował a jeśli buduje to nie wie że takie forum istnieje albo się nie chce podzielic informacjami :( nic to jakoś trzeba sobie radzić;)

• 3 weeks później...

Czy ktoś buduje Marysię. Fajnie byłoby pogadać i wymienić doświadczenia z pola budowy.

My zaczynamy w czerwcu (taką mamy nadzieję). Projekty tej pracowni nie mają najlepszej opinii wśród budujących, ale mam nadzieję, że nie będzie katastrofy budowlanej. Ten projekt od razu mi się spodobał i nie chciałabym zamienić go na żaden inny.

http://www.archipelag.com.pl/domek.php?KatID=3990200&ProjID=382

• 3 months później...
Cześć:) własnie w poniedziałek jestem umówiony z projektantem na działce w sprawie "Marysi" z archipelagu. Chciałbym żeby nic nam ( z żoną) nie stanęło na przeszkodzie postawienie tego domku na naszej działce ale jak to "fachowe" oczy ocenią tego jeszcze nie wiem. Jeśli tylko powie projektant, że można to kupujemy projekt i budujemy;) może jeszcze w tym roku;);). Oby się udało. Projekt jest mało popularny bo chyba nowy, więc nikt jeszcze się nie zdecydował a jeśli buduje to nie wie że takie forum istnieje albo się nie chce podzielic informacjami :( nic to jakoś trzeba sobie radzić;)

Hej,

informuje iz pod Krakowem realizuję Marysię z Archipelagu. Ganz i Antolek jakie u Was postępy? :roll:

Witam:)

Na razie cisza przed burza w planach budowlanych:(, zalatwilismy pozwolenie na budowe i wstepnie szukamy "budowlancow".

Mam pytanie: Ile wyniosl Cie koszt stanu surowego? Moj majster chce ode mnie 28 tys:( za stan surowy i zastanawiamy sie z zona czy to nie troszke za duzo? Z gory dziekuje za odpowiedz:)

• 3 weeks później...

Cześć,

My też zaczęliśmy budowę Marysi z Archipelagu. Musieliśmy niestety ku mojemu ogromnemu żalowi trochę go skorygować. Zrezygnowaliśmy z dwóch lukarn, garaż trzeba było trochę skrócić (odległość od drogi 6 m) i przerobiliśmy go na pokój. Ponadto kształt okien - niestandardowe wymiary- kosztowałyby nas 100-150 % drożej, będą więc prostokątne. Za stan surowy z dachem zapłacimy 27 tys (robocizna).

Na dzień dzisiejszy mamy zaszalunkowane okna (tak to chyba się nazywa).

• 1 month później...
My budujemy, od lipca :)

Jak na razie bez problemów

Nie robimy przeróbek poza ściankami wewnątrz

Ogólnie jak w projekcie

Na razie strasznie drogo i kupa drzewa (o wiele więcej niż w projekcie)

Jak wasza budowa?

Wiesz co , szczerze mówiąc spodziewałam się takich kosztów - nie można się sugerować tym co jest w kosztorysie. - a może na tym etapie co jesteśmy jeszcze mnie nie zaskakują koszty - zobaczymy co będzie później.

Właśnie zalewamy strop. Czy podnieśliście ściankę kolankową? Sugeruje nam to nasz majster i kierownik budowy, ale nie chcę zmian, które w widoczny sposób zmieniłyby wygląd domu z zewnątrz.

My budujemy w okolicach Szczecina. Przyjedź do nas, zobaczysz jak tutaj jest drogo. Jak czytam posty forumowiczów z innych regionów kraju to mi się włos na głowie jeży.

Podnieśliśmy dół o 1/2 pustaka (12cm) i górę o 10cm. By zachować kąt dachu wydłuzyliśmy słupy oraz krokwie.

Co do kosztorysu to śmiechu warte. Od początku wiedzieliśmy, że to bzdury. Do tej pory same materiały nas kosztowały 78 tys (bez dachówki i dodatków - to będzie jeszcze 26 tys). Czyli 105 tys za stan surowy otwarty z pokrytym dachem. W tym nie ma robocizny, działki, projektu, przyłaczy, opłat itp.

Zeby było lepiej to robimy ścianę dwuwastwową z Faelbetu zamiast Ytonga 36,5. Więc do tego trzeba doliczyć ocieplenie :(

Duzo nas kosztowały fundamenty ze względu na bardzo głębokie wykopy Na dzialce był zrobiony nasyp o którym nie wiedzieliśmy. Wyszło to po badaniach geologicznych i musieliśmy kopać na 2,70. Ze względu na wysoką wodę nie robiliśmy piwnicy bo by było jeszcze drożej

Teraz kończymy montaż więźby i za tydzień krycie :)))

pozdr

Cześć Kirkris,

Muszę się w takim razie dowiedzieć o ten kąt dachu. Proponują mi podniesienie poddasza o 2 pustaki,a nic nie mówili o krokwiach. Stąd te większe koszty drewna u Was. To super jesteście wyrobieni: już dach kończycie :o

Mamy dobrą ekipę Górali z Bieszczad. Ludzie niezwykle pracowici i uczciwi, i nie zdzierają jak okoliczni przesiębiorcy. Robią wszystko: od fundamentu po dach. Mamy zamiar zamknąć się w 100 tys. z materiałami, ale na tym etapie to też chyba jeszcze trudno coś powiedzieć. Dach przed nami.

Pozdrowionka