kirkris 26.09.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 cześć, dla zachowania kąta trzeba podnieść słupy, a krokwie wydłuzyliśmy by wyglądał jak na projekcie. Inaczej dach kończyłby się znacznie powyżej okien 100 tys to super cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 27.09.2005 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 dla zachowania kąta trzeba podnieść słupy, a krokwie wydłuzyliśmy by wyglądał jak na projekcie. Inaczej dach kończyłby się znacznie powyżej okien Właśnie tego chciałabym uniknąć. Muszę zatem zwrócić uwagę moim "specjalistom" na budowie. Jak rozplanowaliście budowę? W tym roku zamykacie dachem, a na wiosnę kończycie? Przepraszam, że tak wypytuję ale miło w końcu spotkać jakąś bratnią duszę, tzn bratni domek. Co do tych okładzin z piaskowca to sugerowano nam pewne rozwiązanie, które możliwiałoby ich położenie, ale muszę się dokładnie wypytać, więc jak coś będę wiedziała to dam Ci znać. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 27.09.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Myslę, że 2 pustaki na górze to dużo. Możesz mieć problemy z oknami i stykiem z krawędzią dachu w lukarnach. My podniesliśmy na górze tylko o 10 cm. Inaczej parapety dotykałyby krawędzi labo trzeba by zmienić okna. Planujemy dacvh połozyć w tym roku a w przyszłym zacząć wykończeniówkę ) Trzeba będzie wreszcie wziąć kredyt Okładziny nie będą z oryginału tylko podróbka (cienka i lekka) tak aby trzymały się styropianu Potrzebny będzie mocny klej. Poza tym zastanawiam się czy na rogach styropian FS 15 czy FS 20 (dla zwiększenia wytrzymałości)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 27.09.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Dzięki za cenne informacje. Przemyślimy to wspólnie z mężem. Może damy sobie spokój z tym podnoszeniem ścianki. A powiedz, jak wygąda to poddasze po położeniu krokwi. Mam wrażenie, że będzie bardzo nisko i powierzchni nie do wykorzystania będzie stosunkowo dużo.My też zamierzamy wykończyć wszystko w przyszłym roku, z tym, że mały kredycik jeszcze teraz, a później sprzedajemy mieszkanie.Czy okna też będziecie mieli w kształcie wg projektu czy bez łuków? My niestety (ku mojemu ogromnemu żalowi) zdecydowaliśmy się na standardowe kształty, gdyż piękne łukowate zakończenia to ok 100% drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 27.09.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 100% drożej tzn ile? I jakie okna? jeszcze oknami się nie interesowałem W sumie po to kupiłem ładny projekt żeby budować dom taki jak w projekcie a nie by go poprawiać Muszę więc się przygotować na koszty Co do poddasza to nie jest wysokie, zwłaszcza jak się odejmie min. 10 cm na podlogę i jeszcze 7-8cm na docieplenie przed krokwiami (bo w projekcie nie jest to założone - jest tylko wełna 16cm a to ciut za mało) Lukarny za to dają sporo przestrzeni. Zakładam też że 80 cm od ściany będzie działówka aby nie wykańczać całej podłogi nawet tam gdzie nie będzie dostępu Szukam miejsca na wystawienie fotek z budowy. Może coś wiecie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 27.09.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 pierwsze fotki już wstawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 28.09.2005 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Obejrzałam fotki. Wszystko wygląda na bardzo dokładną robotę. Widzę, że macie lustrzane odbicie. Czekam z niecierpliwością na następne zdjęcia. Najbardziej podoba mi się, jak się domyślam, Wasza córeczka. My też mamy taką małą damę - w lipcu skończyła 2 lata.Jaką wybraliście dachówkę? My chcieliśmy żeby była taka jak na projekcie, jednak nie mogłam znaleźć kolor odpowiadający wzorcowemu. Skłaniamy się ku kasztanowemu Robenowi, jednak nie jesteśmy jeszcze przekonani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 28.09.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Tak, to nasza córka. W sierpniu skończyła 2 lata Roben kasztan jest de facto czerwony Poza tym nie masz do niego zadnych dodatków w tym kolorze, więc musisz włożyć brązy lub czerwienie. A to oznacza wiele kolorków na dachu. Wybraliśmy Ruppa ciemny brąz. Jest chyba najładniejszy i podobny do projektu. Rysunek w projekcie jest oczywiście podkolorowany a kolory ocieplone dla lepszego marketingu. Takich kolorów nie mają żadne materiały dostepne na rynku Słyszałem o Ruppie rózne opinie więc trochę się obawiam. Sprzedawca zaklina się że daje za nie głowę więc zobaczymy Mam nadzieję, że nie będę żałował pozdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 28.09.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Tak, to nasza córka. W sierpniu skończyła 2 lata Słyszałem o Ruppie rózne opinie więc trochę się obawiam. Sprzedawca zaklina się że daje za nie głowę więc zobaczymy Mam nadzieję, że nie będę żałował Myślę, że nie będziesz żałował, ja słyszałam dobre opinie o tych dachówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 28.09.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Mam nadzieję Masz jakieś fotki swojej budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 29.09.2005 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Mam ale na cyfrowym aparacie jest tylko kilka i to ze stanu zerowego, reszta na zwykłym aparacie. Ale jak coś będę miała to na pewno wkleję. Zazdraszczam Wam, że zachowaliście wygląd domku mimo drobnych zmian. My niestety taki mieliśmy zamiar i nawet by się to udało, ale nasz genialny "polecony" architekt spartolil robotę i po otrzymaniu pozwolenia na budowę trzeba było dokonać kilku mało znaczących zmian m.in. skrócić garaż o 2,5m, gdyż wg jakiś przepisów nasz dom miał się znajdować 6 m od drogi (naszej prywatnej, wydzielonej z działki) - mimo, że pozostałe domki mają 4 m. Nie będę wchodzić w szczegóły ale nie przebaczę mu tego. Dlatego garaż już nie jest garażem, gdyż zmieściłby się w nim teraz co najwyżej Melex , a my przecież nie mamy pola golfowego. Wczoraj popędziłam do hurtowni budowlanej obejrzeć tego Twojego Ruppa. Bardzo ładny, chociaż my chyba jednak zdecydujemy się na czarnobrązowego Robena. Stwierdziliśmy, że jak mamy dopasowywać te brązy i denerwować się, że to i tak nie ten kolor to lepiej będzie jak się zdecydujemy na coś zupełnie innego. Poza tym widzieliśmy tego Robena na dachu i bardzo nam się podobał. A poza tym na Robena mamy dobrą cenę, co też nie jest bez znaczenia. A powieddz mi jak zabezpieczacie domek na zimę, chodzi mi o ubezpieczenie, ogrodzenie, zabijanie deskami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 29.09.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 Rupp teraz jest sporo tańszy Kryjemy dachówką, nie wstawiamy okna, ogrodzenia pewnie brak ubezpieczenie - nie wiem czy bez ogrodzenia można? Deskami zabijemy tylko drzwi by śnieg nie nawiewał a okna zostaną by się suszyło ) Jak dostanę prąd w nowym roku to ruszamy z wykończeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 29.09.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2005 ubezpieczenie - nie wiem czy bez ogrodzenia można? Ubezpieczyć na pewno można: od pożaru, powodzi itd., nie wiem jednak co z kradzieżą. My też nie mamy ogrodzenia, ale spróbuję się dowiedzieć co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganz 30.09.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2005 Witam, Marysiowiczów!!Niestety nie mam na razie żadnych fotek bo zaczynam dopiero na wiosne. Jestem juz po "słowie" z majstrem-budowlancem i troszke obniżyl nam cene za "robocizne" do 26 tys za stan surowy+ dach. No a teraz załatwiamy kredyt na budowe i nie wiem co mnie czeka w banku;) ale juz niedługo sie dowiem;). Czy ktos ma juz jakies fotki z budowy "Marysi"? Pozdrawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 03.10.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 cześć Ganz, moje fotki już widziałeś w dzienniku Resztę muszę dopiero zeskanować Mam nadzieję że całkiem niedługo Ale jest szansa że do tego czasu zdążę pokryć już dach ))) to w końcu tylko 2-3 tygodnie (mam nadzieję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 03.10.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 I co, wiesz już coś więcej o ubezpieczeniu?I jak Twoja budowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 05.10.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 I co, wiesz już coś więcej o ubezpieczeniu? I jak Twoja budowa? http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=48004 Nie miałam czasu się czegoś dowiedzieć bezpośrednio, ale wyżej krótka dyskusja na intersujący nas temat. Budowa w toku po krótkiej przerwie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 20.10.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 cześć, właśnie kończę dach - fotki w dzienniku jak u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwonak 25.10.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 cześć, właśnie kończę dach - fotki w dzienniku jak u ciebie? Cześć, my dach zaczynamy. Niestety nasz dostawca materiałów budowlanych zawalił kolejne terminy (daje dobre rabaty więc dlatego jeszcze korzystamy z jego usług) i dostarczył drewno po 2 tygodniach wydzwaniania i nachodzenia . Z dachówką mieliśmy niezły zgryz, bo jak już się zdecydowaliśmy na czarnego Robena to okazało się, że dostawy Robena możliwe dopiero w styczniu (wszystkie zapasy wysprzedane). Zaczęliśmy paniczne poszukiwanie i trafiliśmy na przedstawiciela Creatona - dostaliśmy 30% upust - brąz glazurowany. Uratował nam tyłek. Wyszło trochę drożej niż Roben, ale trudno, za gapiostwo trzeba płacić. Zamówienie złożyliśmy, mają dostarczyć w ciągu tygodnia. Dzięki Tobie reaktywowaliśmy w porę 2 lukarny (z których z lekkim sercem zrezygnowaliśmy na etapie adaptacji). Widziałam fotki. Domek super. Jak będę miała jakieś to też zamieszczę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 25.10.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Cieszę się że miałem wpływ na Twoją budowę. Moja budowa właśnie się skończyła na ten rok więc widzę już całkiem sporo domu Czy ścianki działowe na górze masz murowane czy KG? My zrobiliśmy tylko łazienkę murowaną i ostatnio zastanawiałem się czy nie powinienem był wymurować wszystkich Poza tym deskowałaś czy folia? Jeżeli folia to przypilnuj by Ci nie podziurawili, a jeżeli się zdarzy to by była dobrze poklejona pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts