Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z żywicą na balkonie - co teraz?

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Posiadam dwa balkony, jeden o wymiarach 3mx1m i drugi o wymiarach 5mx1m. Zastosowałem okapniki Renoplast K100, wykonałem pełną modernizację tzn. wkleiłem taśmy izolacyjne, narożniki izolacyjne a całość zaciągłem klejem do hydroizolacji. Ostateczną warstwą była warstwa żywicy epoksydowej, wykonałem wszystko zgodnie z instrukcją, najpierw warstwa gruntująca, później żywica właściwa z posypką, ale ta druga warstwa nie stwardniała do końca. Jak się stanie i zaprze, np. podczas wiertania w murze aby zamontować balustradę, to wraz z naciskiem buta, zdziera się warstwa tej żywicy. 

Przeżyliśmy z nią zimę, funkcję hydroizolacyjną spełnia, ale źle to wygląda i jest obawa że się zerwie do końca i woda zacznie przeciekać, przez co balkony są nieużytkowe. Żeby pozbyć się żywicy, musiałbym całość skuć do czystego betonu i wszystko od nowa. Czy może zeszlifować tą warstwę miękką i na to położyć płytki? Albo skoro ma hydroizolację to sztuczna trawa? 

Przy kładzeniu płytek, obawiam się że okapnik K100, ma za mały wystający falc, przez co płytka będzie brzydko wystawać ponad, a woda dostawać pomiędzy płytkę a okapnik. Zrywanie wszystkiego i od nowa, to znaczny nakład finansowy i czasowy.