Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowy problem z samoistnie znikającą (deformującą) uszczelką w oknie smart slide z oknoplastu.

Recommended Posts

Cześć wszystkim forumowiczom, mój pierwszy post na forum i to zdecydowanie za późno bo już prawie stan deweloperski mam na budowie.

Mam nietypowy problem z oknem smart slide z oknoplastu a dokładnie  z uszczelką przy listwie od strony wewnętrznej na części stałej. Po montażu po kilku dniach wciągnęła się do środka punktowo i całkowicie na odcinkach po 30cm. Listwa została wymieniona po kilku dniach to samo w tych samych miejscach. Handlowiec który nam sprzedawał też ma taki problem i miał się dowiedzieć co może być przyczyną ale cisza.. Na zdjęciach stara listwa która jest zdemontowana i nowa która zaczęła wyglądać tak samo. Jak to możliwe, że są takie odkształcenia.  

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

7.jpg

8.jpg

20250224_160546.jpg

Możliwe że pvc z którego zrobiona jest ta uszczelka ma jakiś feler. Gdyby one były tak jak kiedyś - "gumowe" to by nie było problemu. 

Wymiana tej listwy to banał, także zgłaszaj. Może z nowej partii będzie lepsza.

Chyba że.. zamykające się skrzydło ociera o słupek i w jakiś sposób wpycha tę gumę..

2 godziny temu, finlandia napisał:

Możliwe że pvc z którego zrobiona jest ta uszczelka ma jakiś feler. Gdyby one były tak jak kiedyś - "gumowe" to by nie było problemu. 

Wymiana tej listwy to banał, także zgłaszaj. Może z nowej partii będzie lepsza.

Chyba że.. zamykające się skrzydło ociera o słupek i w jakiś sposób wpycha tę gumę..

Niby nic nie obciera,  ale zwrócę na to uwage. Ja zgłosiłem listwa została wymieniona i ta nowa po kilku dniach to samo. Czas między jedna listwa a druga to rok czasu więc przypuszczam ze z innej partii