traper 07.02.2005 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 mam pytanie czy są takie bramy przesuwne ,których całkowita długość jest równa szerokości wjazdu. Chodzi mi o to że odległość pomiędzy ogrodzeniem od sąsiada, a początkiem wjazdu to 4m, szerokość wjazdu to także 4m, nie ma więc miejsca na przeciwwagę.Nie chchciałbym też robić bramy uchylnej bo wtedy jest za mało miejsca by po wjechaniu na podjazd ją zamknąć.Nie chciałbym też robić bramy przesuwanej na furtkę. Czy ktoś miał taki problem i jak z niego wybrnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 07.02.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 to moze podnoszona do gory :D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 07.02.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 ...bardzo śmieszna odpowiedź... napewno może pomóc, pękam ze śmiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 07.02.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 calkiem powaznie mowie, skoro nie mozna na bok, nie moza uchylnej, to tylko do gory, dwa pionowe jakies profile, konkretny fundament, i powiedzmy na lancuszku by to sie do gory przesuwalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.02.2005 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Invx no to sie usmialam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekf 07.02.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 pokombinuj z bramą składaną w harmonijkę .Jeśli nikt takich nie produkuje to moze jakiś sprytny śulsarz cos wymyśli.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeep 07.02.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Jest na to rada ale ma też swoje minusy a mianowicie przesuwana po szynie na całej długości i bez przeciwwagi. Minus to to że w zimie trzeba dobrze odśnieżyc bo nie przesuniesz. Mam taką u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 07.02.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Jest na to rada ale ma też swoje minusy a mianowicie przesuwana po szynie na całej długości i bez przeciwwagi. Minus to to że w zimie trzeba dobrze odśnieżyc bo nie przesuniesz. Mam taką u siebie. ja mam 8 metrów szerokości (jeszcze nie użytkuję, działki pod segmenty), brama samonośna z przeciwwagą odpada bo chcę miec szeroko tzn możliwośc postawienia drugiego auta nie w świetle garażu tylko obok... więc pozostaje tylko przesuwna na rolkach, zas w szynie (kątownik) ułoże kabel grzejny. Brama ma być być docelowo na pilota. Kabel grzejny myślę używac tylko podczas konkrentego mrozu, sterowanie z czujnika w szynie lub załączane czasowe, np. pon-pt od 6.30 do 7.00 ..... i po problemie. Zresztą problem bramy przesuwnej na rolach w zimie przy silnym mrozie występuje stosunkowo rzadko, pytałem kolege użytkującego takowa bramę od kilu lat, szczerze ....mocno się zdziwił, wg. niego nie ma problemu* *brama na Mazowszu (Warszawa), opady śniegu i temperatury ujemne nie odbiegające od średniej krajowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 10.02.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Być może będę musiał zrobić tak, jak Ty Carlos...Jakiej wysokości będzie taki kątownik? 2cm?Nie mozna położyć jakiejś np. szerszej a płaskiej "blachy"? Ostatnie pytanko? Jakiej średnicy są te kółka/wałki, które toczą się po tejże szynkie? Bo chyba nie takie malusie jak w bramie garażowej, a zatem byle jaki śnieg nie może stanowić problemu...? Mieszkam na polskim biegunie ciepła /dawne legnickie/ i czarne scenariusze z zimą śniegiem/mrozem na ogół u mnie się nie sprawdzają.... Co do tego podrzewanie, czy to niej już trochę przebajerzenie? Spotkałeś się z czymś takim? Nie wiem, czy to będzie skuteczne, jezeli podgrzejesz tylko pod kątownikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 10.02.2005 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Mój ojciec zrobił taką bramę. Jako szyna służy kątownik jakieś 50x50 położony kątem do góry. Z podjazdu wystaje na jakieś 2cm. Poza światłem bramy jest postawiony na chyba dwóch słupkach. Brama jeździ na dwóch kołach stalowych (fi jakieś 12cm) z wytoczonym na obwodzie rowkiem, żeby się trzymały szyny. Kółka są na końcach skrzydła - kiedy brama jest zamknięta chowają się za słupki.Kabel grzejny w tej szynie by się przydał - mały śnieg kółka rozgarniają i spychają z kątownika, ale zdarza się, że stary i zmrożony śnieg powoduje, że całe skrzydło zjeżdża z szyny. A że waży co nieco (jest z kutej stali) to jest to kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dokker 10.02.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Traper, ja mam podobny układ co Ty i zrobiłem bramę 5m otwieraną na furtkę. Jestem z tego póki co zadowolony. I tak bardzo rzadko korzysta się jednocześnie z bramy i furtki.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 10.02.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Co do tego podrzewanie, czy to niej już trochę przebajerzenie? Spotkałeś się z czymś takim? Nie wiem, czy to będzie skuteczne, jezeli podgrzejesz tylko pod kątownikiem... na resztę odpisał kolega, więc nie będę się powielał, a numer z tym kablem wcale nie jest gadżetem-bajerem. Nim dobrze napada śnieg, ciepły kątownik go rozpuści, lub rano przed wyjazdem (zwykle w nocy jest niska temp i zwykle rano sa te zamarzające problemy) odpuści. Koszt takiego kabla grzejnego to jakieś naprawdę małe pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 10.02.2005 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 (...) Chodzi mi o to że odległość pomiędzy ogrodzeniem od sąsiada, a początkiem wjazdu to 4m, szerokość wjazdu to także 4m, nie ma więc miejsca na przeciwwagę.(...) Czy ktoś miał taki problem i jak z niego wybrnął. Ja mam podobną sytuację i pewnie dużo osób tak ma lokując garaż tak blisko granicy jak to tylko możliwe. A czy np. furtka musi być koniecznie razem z bramą, może np. wejście do domu jest gdzie indziej i można zrobić furtkę na wprost wejścia, a wtedy już nic by nie przeszkadzało przeciwwadze. No i ewentualnie można rozważyć przesunięcie bramy wjazdowej. Nie będzie na wprost wjazdu do garażu, ale za to starczy miejsca dla przeciwwagi. Czy może ktoś tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.02.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 A może brama roletowa. Skoro robią takie do garaży to może i da radę jako zewnętrzna.Otwierając się "jedzie" kawałek prosto (lub nie) a potem po łuku pod kątem 90 st.Może warto poszukać takiego rozwiązania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 11.02.2005 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Po kolei:1. Bramę na rolkach toczących się po kątowniku (położonym "czubkiem" do góry) używałem przez kilka lat. Pamiętając o odśnieżeniu szyny - co było proste i niekłopotliwe - brama sprawdzała się bardzo dobrze. U mnie też na bok było tyle miejsca co szerokość wjazdu.2. Obecnie używam bramy przesuwnej samonośnej - bywają z nią kłopoty (potrafi się zapiaszczyć lub zamarznąć) a zatem nie jest to idealny i zawsze sprawnie działający mechanizm, ale jednak trochę mniej wymagająca oczyszczania niż taka jeżdżąca "po ziemi". Bramę tę zamykam na stronę furtki, ktora (jak w jednym z wcześniejszych postów) ma zawiasy od strony bramy, więc w razie czego brama zamknie furtkę (jeszcze się to nie zdażyło).3. Widziałem kiedyś (chyba u Wiśniowskiego ale bez pewności) bramę teleskopową. Przewidziana jest właśnie na sytuacje braku wystarczającej przestrzeni do pomieszczenia bramy+przeciwwagi. Pamiętam, że brama ta była dużo droższa niż standardowa no i - akurat w mojej sytuacji - mniej atrakcyjna estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G0ŚĆ 12.02.2005 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 akcesoria do bram przesuwnych:rolki, listwy zębate, prowadnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 22.02.2005 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 Jaka jest właściwa kolejność:najpierw wykonać słupki klinkierowe a później pomiar szerokości bramy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 22.02.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2005 aka jest właściwa kolejność: najpierw wykonać słupki klinkierowe a później pomiar szerokości bramy? Rozumiem, że chodzi o pomiar w celu zamówienia odpowiedniej bramy. W takim razie wystarczy zrobić fundament pod słupki - on określi (z dokładnością do centymetra rozmiar bramy. Choć z drugiej strony chyba prościej zamówić bramę określonej szerokości - będzie wówczas wiadomo jak ma wyglądać fundament (i położenie szpilek mocujących) i jego wykonanie chyba nie przerośnie umiejętności wykonawcy (wiem, niektórych to przerośnie ...). Inaczej mówiąc: nie zaczynałbym robienia fundamentów (pod słupki) nie wiedząc jaką będę miał bramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts