Sobolxx 01.03.2025 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca Witam. Planuje powiększyć otwór na schody w stropie (jest 125x70cm a chce powiększyć do 220,230x80cm) na szerokość z 10cm a na długość po 55cm z każdej strony np. W całym domu jest strop zeranski, a w tym miejscu gdzie otwór strop żelbetowy. Wymyśliłem sobie, że na stropie ułożę dwa dwuteowniki tea, które będą się spierać na ścianach nosnych (odległość od sciany do ściany niecałe 2m) a trzeci dam w poprzek i skręcę je do tamtych. Wszystko bym skręcił ze tropem za pomocą kotew chemicznych i szpilek. Strop grubości 20cm. Wiem, poradzę się konstruktora, tylko jestem ciekaw czy ma to w ogóle jakaś rację bytu 🤔 Nacisków tam jakichś wielkich nie będzie, bo przewiduję u góry mały korytarzyk wzdluz otworu a A w szerz ściankę z regipsow. Szkic na schemacie oczywiście poglądów tylko. Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.03.2025 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca Czyli chcesz podwiesić strop do spodu belek HEA. Może tak być ale należ całość przeanalizować i przeliczyć. Belki od góry stropu będą przeszkadzać w użytkowaniu tego stropu. Trzeba też sprawdzić w projekcie jak jest ułożone zbrojenie i jakie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobolxx 01.03.2025 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca Dokładnie tak to sobie wymyśliłem. Belki nie będą przeszkadzać, bo ogólna grubość stropu z ociepleniem, wylewka itp jest 55cm, więc 35cm zostaje na belkę. Zbrojenie jest gestozebrowe z tego co się dowiedziałem, projektu nie mam. Przypuszczam, że przy dłuższym boku jest wymian i teraz pytanie co z nim przy powiększeniu tego otworu o te 10cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.03.2025 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca Potrzebne są rysunki konstrukcyjne tego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobolxx 02.03.2025 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca Sek w tym, że nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.03.2025 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca Widać od spodu belki stropu gęstożebrowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobolxx 03.03.2025 04:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Tu gdzie regipsy wycięte to nie, nie wiem jak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.03.2025 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Może źle widzę ale nie widzę stropu gęstożebrowego tylko monolityczną płytę żelbetową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobolxx 03.03.2025 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Takie info dostałem od dewelopera. 🤦 Kupiłem gotowy dom 3 lata temu i ciągle nie wiem o nim wszystkiego 🤷 A to coś zmienia? Lepiej, gorzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.03.2025 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca Więcej niewiadomych, grubość stropu, zbrojenie dolne / górne i kierunek / kierunki. Strop monolityczny generalnie nadaje się do wycięcia większego otworu. Czy coś na tym stropie opiera się w rejonie wycięcia? Masz rzut piętra / poddasza? Grubość stropu możesz zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobolxx 04.03.2025 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca Strop cały do wylewki ma 55cm. Z tego co wiem to jest 30cm styropian no i wylewka z 5-7cm. Nic się tam nie opiera, pusto tam jest. No dev mi mówił, że rzekomo jest przygotowane, żeby zrobić schody i zaadoptować poddasze. Mówił mi też, że na zbrojeniu nie żałowali 🤷 Zaraz poszukam gdzieś rzut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobolxx 04.03.2025 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca A góra tak wygląda. Oprócz różnych gratów nie ma tam nic 😁 f41a1be437a2f0e12a0e59b5af1721624e356d9bd0e3b18c1be7e73b66d4e4a2 (2).pdfPobieranie informacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2025 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca W opisie do tego projektu jest bardzo krótka notka: Technologia Strop Żelbetowy Ze zdjęć i z rzutu poddasza wynika, że chyba nic na tym fragmencie nie stoi. Strop może mieć 20 cm grubości. Może zbrojenia nie żałowali ale deweloper liczy każdy grosz więc ile tej stali tam jest to nie wiadomo. Możesz zapytać w extradom jakie jest projektowane zbrojenie tego fragmentu stropu i czy można wyciąć większy otwór w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobolxx 04.03.2025 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca Napisali mi, że jest zaprojektowany strop monolityczny żelbetowy i żeby się dowiedzieć więcej mam skorzystać z tego przekroju. https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:b194bfa8-4d71-4a18-a6c8-36d79f0ec86e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2025 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca Na przekroju pokazany jest strop żelbetowy gr. 16 cm. W oryginalnej dokumentacji chyba był dużo większy otwór na schody niż masz wykonany. Masz wykonany otwór pod drabinę a nie pod schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sobolxx 04.03.2025 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca Sadze, że projekt jest przerobiony, bo wszędzie jest strop zeranski a tylko w tym miejscu żelbetowy. Tak, wiem że w projekcie są schody i większy otwór, ale zrobili jak zrobili, bo pewnie nie każdy by chciał górę robić kiedyś a tak to można mieć wybór. No wydaje mi się, że będzie strop grubości 20cm bo 20stropi+30styro+5 wylewki, chyba że wylewki zrobili 9cm w co nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts