Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącz wod-kan jak długo formalności

sadix

Recommended Posts

Witam 

Zacząłem swoją "przygodę" z formalnościami by zaopatrzyć domek w miejską wodę z nitki i kanalizacje do studzienki w drodze gminnej.

I teraz pytanie ile może zająć czasu załatwianie formalności.Minus jest taki ,że trzeba zrobić przewiert pod drogą gminną do wody (woda w działce za drogą asfaltową) pod którą również idzie gaz. Nie mam pojęcia ile mogą zająć czasu wszystkie uzgodnienia.Narazie jestem na etapie dostarczenia mapy 500 , warunków i złożenie wniosku w gminie o wydanie zezwolenia i warunków na pracę w drodze.Po miesiącu nadal brak odpowiedzi. 

Jeśli dobrze kojarzę to gdy gmina wyda swoje warunki to następnie robi architekt projekt który jest uzgadniany w ZUDzie czy gmina musiała już dostać projekt do zaakceptowania? 

Niestety zielony jestem w tym temacie, nie mam pojęcia na czym polega procedura , obawiam się, że może to utknąć na grube miesiące a zależy mi na czasie...

16 godzin temu, Apacer napisał:

Warunki przyłączenia, projekt instalacji, zatwierdzenie projektu, wybranie wykonawcy, wykonanie przyłączy wraz z nadzorem człowieka z gminy (pgm czy inny twór). Szybko nie będzie ;]

Jeszcze raz...

Architekt na podstawie wydanych warunków przez wodociagi i mapie 500 robi projekt który jest akceptowany przez gminę i ZUD? Czy gmina najpierw musi swoje warunki wydać  , a dopiero później po decyzji gminy robi projekt architekt i jest uzgadniany w Zudzie?

Nie wiem ilu szpeców musi się wypowiedzieć na ten temat..

Edytowane przez sadix

• 2 weeks później...
W dniu 3.03.2025 o 18:20, sadix napisał:

Jeszcze raz...

Architekt na podstawie wydanych warunków przez wodociagi i mapie 500 robi projekt który jest akceptowany przez gminę i ZUD? Czy gmina najpierw musi swoje warunki wydać  , a dopiero później po decyzji gminy robi projekt architekt i jest uzgadniany w Zudzie?

Nie wiem ilu szpeców musi się wypowiedzieć na ten temat..

Miał ktoś podobny temat?

Gmina nie ma określonego czasu na wydanie zgody?

• 1 month później...

Podpinam się pod temat, również chciałbym poprawdzić kanalizacje i do tego prąd, jednak problem jest ten sam, sieci znajdują się po drugiej stronie drogi asfaltowej, jak długo trzeba czekać na potwierdzenie przyłącza i ile mniej więcej wynosi koszt takiego przewiertu przez drogę?