raph_raf 04.03.2025 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca (edytowane) Witam. Po lekturze wątków dotyczących oczyszczalni chyba zdecyduje się na model Wobet Hydret ZBS-4C. Na ten moment jesteśmy jedynie z żoną, ze względu na prace w delegacjach, mnie przez 50% czasu w domu nie ma. Rozwojowo może w przyszłości +1. Zastanawiałem się nad większym zbiornikiem 6C, ale słyszałem żeby nie przewymiarować oczyszczalni mogą wystąpić problemy z niedociążeniem. Nie jestem pewny czy 5C/6C przy zmniejszonych nastawach wydajności, podołała by z tak małym zasileniem ściekiem. Rachunki wodne oscylują na ok. 4m3 miesięcznie (nie wiem jak to będzie wyglądało w nowym domu) Dobrze zauważyłem, że zmienili konstrukcje zbiorników i na ten moment jedynie wersja 5C posiada dwa włazy rewizyjne? Czy jeden właz w 4C może przysporzyć problemów przy ewentualnych serwisach? Dobra zmierzając do celu całego wątku. Nie mogę znaleźć instalatora w mojej okolicy, który przychylnie by spojrzał na wybraną oczyszczalnie (wciskają mi pewnie rozwiązania na których mają największa prowizję). Chcemy podjąć się samodzielnej instalacji oczyszczalni. Na działce piaski ilaste. Cytat "Na terenie omawianej działki, na której ma zostać wykonana przydomowa oczyszczalnia ścieków, stwierdzono występowanie gruntów spoistych charakteryzujących się słabą wodoprzepuszczalnością o współczynniku filtracji wynoszącym k10 < 1x 10-6 m/s (w okolicach otworów nr 1 i 2), pod nimi, na głębokości 0,6 – 1,4 m p.p.t. oraz w okolicy otworu nr 3, zalegają piaski drobne i piaski pylaste, które charakteryzują się współczynnikami filtracji - k10 wynoszącym ca 0,2 - 5 m/dobę. W strefie przypowierzchniowej stwierdzono występowanie gleby (piasków ilastych humusowych). W czasie prowadzenia prac polowych (listopad 2023’), w omawianym podłożu, do głębokości rozpoznania, nie stwierdzono występowania wody gruntowej. Montaż przydomowej oczyszczalni ścieków rozsączającej (drenażowej) zgodnie z przepisami może być możliwy tylko w przypadku miąższości warstwy gruntu przepuszczalnego co najmniej 1,5 m od najwyższego użytkowego poziomu wodonośnego wód podziemnych. W stwierdzonych warunkach gruntowo-wodnych warunek ten jest spełniony. Stwierdzone warunki gruntowo – wodne pozwalają na wykonanie przydomowej oczyszczalni ścieków. Ostateczną decyzję odnośnie możliwości wykonania przydomowej oczyszczalni ścieków podejmie Projektant w porozumieniu z Inwestorem." "W czasie prowadzenia prac polowych, w omawianym podłożu, do głębokości rozpoznania, nie stwierdzono występowania wody gruntowej. Należy nadmienić, iż badania prowadzono w czasie średnich stanów wód gruntowych. W okresie intensywnych opadów atmosferycznych i/lub roztopów na stropie gruntów spoistych, mogą pojawić się sączenia. Utwory budujące podłoże charakteryzują się zróżnicowaną wodoprzepuszczalnością. Do gruntów o małej wodoprzepuszczalności należy zaliczyć piaski drobne i pylaste (warstw II i III) o współczynniku filtracji - k10 wynoszącym ca 0,2 – 5,0 m/dobę. Z kolei grunty spoiste (warstwy I), charakteryzują się słabą i wodoprzepuszczalnością, a ich współczynnik filtracji wynosi k10 < 1x 10-6 m/s (wg Z. Pazdro „Hydrogeologia ogólna”)." Potrzebował bym porady jak w najlepszy sposób zagospodarować wodę/ściek z oczyszczalni przy powyższych warunkach glebowych. W projekcie i PZT mamy rozsączeni powierzchniowe. Jakoś nie jestem przekonany. Czy ewentualna studnia chłonna, będzie funkcjonowała w takim terenie? Czy każda studnia musi zostać zgłoszona do wód polskich przed budową? Jak dobrać jej wielkość i budowę. W głowie mam 3 kręgi betonowe i zasyp ze żwiru, ale nie wiem czy robić dodatkowo podmianę gruntu w jej miejscu czy jedynie zasypać większa ilością żwiru. Jaka ewentualną ilość brać pod uwagę przy tej oczyszczalni. Szukam najlepiej osoby, która sama przebrnęła przez samodzielną instalację oczyszczalni i sprzeda mi swoje know-how od samego początku. Rura kanalizacyjna wyprowadzona przed budynek +/- 65cm pod ziemią. Edytowane 5 Marca przez raph_raf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gruth 05.03.2025 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca Hej, Wobet-Hydret dopuszczał samodzielny montaż bez utraty gwarancji gdy ja montowałem oczyszczalnię. Warto zadzwonić do nich i się upewnić. Co do przerobu to z testów wynikało, że lepiej działają te oczyszczalnie które sa lekko przeciążone niż te działające na 50%. Ale tutaj też najprościej zadzwonić do producenta i poprosić o poradę. Zawsze byli pomocni. Jeśłi chodzi o jeden właz to ma on prawie taką sama powierzchnię jak da stare (80cm średnicy vs 2x60cm). Musisz jedynie zawsze stać nad kolesiem jak przyjedzie wybrać ścieki by nie ruszał komory napowietrzania (a co drugi chce wypompowywac wszystko). No i żona musi być przeszkolona na wszelki wypadek. Z dwoma włazami jest prościej bo tylko w jednym odkręcasz śruby i nie ma dojścia do drugiej komory. W mojej włazy sa mocowane na 2 wkręty. Jeśli nadal są to zwykłe to od razu wymień na nierdzewkę. Jeśli chodzi o warunki gruntowe to najlepiej udeżyć do Wojtka (WojtekINST)i zastosować się do jego rad :). Studnie chłonną Ci Wojtek odradzi. Ja zrobiłem takią krzyżówkę pomiędzy studnią chłonną a poletkiem rozsączającym w postaci otworu 2m na 3m i głębokiego na 1.5m. W to poszło 20t kamienia. Niestety wyszło że od kubatury ważniejsza jest powierzchnia i po 5 latach miałem restart. Nałożyło się na to kruszywo które miało być płukane a przywieźli mi z sita oblepione gliną/iłem i pozostawienie geowłókniny po obwodzie która zabezpieczała wykop. Fajnie się na niej błona bateryjna rozwineła i uszczelniła wszystko. Mały basen miałem. Wojtek doradzał zwykły drenaż i miał rację. W zeszłym roku taki zrobiłem Rozprowadzenie ścieków po powierzchni nie wchodzi w rachubę (w zimie masakra). Jedynie poletko w nasypie ale wtedy pompa musi być. Pamiętaj, że potrzebujesz około 8-12mb drenażu na osobę (im gorsze warunki gruntowe tym dłuższy). Drenaż z czasem się może zapchać więc nie ma też co robić minimum. Niech pożyje kilka lat dłużej bo trudniej się rozkopuje skończony ogród. Studnia chłonna ma sens tylko jeśli w górnej warstwie masz grunt nieprzepuszczalny a pod nią chłonny i brak wód gruntowych. Jeśli chcesz już dać kręgi to średnica min 1m. Potrzebujesz zmieścic około 20t kruszywa frakca 34-62. Koniecznie płukane. Zanim wysypią zobacz na pace co przywieźli. Ja nie sprawdziłem i żałuję. Przy robienu poletka rozsączającego około 40cm wys zajmie kruszywo. Jeśli więc masz płaską działkę z wyjściem rur na głębokości 65cm to wlot do oczyszczalni będzie na około 73-77cm (4m odległości i spadek 2-2.5%). Wylot będzie ciut niżej by się przelało w razie awarii (78-82cm), poletko pewnie będzie też te kilka metrów dalej, więc dla 2m i spadku 1% (rury dla ścieków oczyszczonych moga mieć mniejszy spadek) masz górę rury rozsączającej na glębokości około 80cm min. Czyli spód kruszywa wychodzi 113cm poniżej poziomu gruntu rodzimego (5-7cm kruszywa musi przykryć drenaż). A to juz jesteś w warstwie przepuszczalnej u Ciebie. Zanim się zdecydujesz na któreś rozwiązanie to wykop w miejscu drenażu/studni dziurę (najlepiej teraz), zobacz czy masz wodę gruntową, a jeśli jej nie masz to zrób test chłonności podłoża wlewając kilka wiader wody. Ew. zrób 2-3 odwierty dokładnie w miejscu drenażu by określich dokładną głębokość. ZBS4/6 są chyba głębiej posadowione niż ZBS5 co przy głębokim wyjściu może mieć znaczenie. ZBS5 jest za to dłuższa ale ma 2 włazy. W obu przypadkach poproś o wyprowadzanie alarmu przebicia membran na zewnątrz - widzisz awarię od razu a nie jak ci zaczyna smierdzieć bo nikt nie zagląda do skrzzynki co tydzień. Oferują teraz możliwość zainstalowania tłumika drgań. Nie wiem jak się to spisuje i ile kosztuje, ale dmuchawa potrafi być głośna zwłaszcza gdy jest cisza wokół. Kładąc rury/drenaż pamiętaj by unikać kolanek 45stopni. Lepiej dawać dwa albo trzy kolanka o mniejszym kącie. I koniecznie dodaj rewizje z trójników 67stopni skierowanych w stornę occzyszczalni/drenażu (nie stosuj trójników 90/87 stopni, lepiej by było pod kątem). Drenaż można kupić gotowy ale się wszyscy wycwanili i robią go z szarych rur. Jak chcesz mieć z pomarańczowych to trzeba samemu rury ponacinać. Jeden weekend z gumówką i zrobione. Najłatwiej w rurach 3m się robi. Kosztowo opłacalne. Drenaż nad poletkiem łączysz bez uszczelek. Na końcu trzeba dac odpowietrzenie. Pamiętaj o kanalizacji wysokiej w domu wyprowadzonej z dala od kanałów wentylacyjnych/czerpni powietrza. Pewnie będziesz potrzebował jakiejś studzienki rozdzielczej/rewizyjnej przed drenażem (jeśłi się zdecydujesz na niego). Wybier taką z gotowych w której nie będą się gromadzić ścieki oczyszczone. W stojących ściekach dokarmianych co 6h bardo łądnie rozwija się błona bakteryjna co może przyśpieszyć kolmatację rozsączenia. Dużo info do przetrawienia Daj znać na co się zdecydowałes (oczyszczalnia i rozprowadzenie ścieków) Pozdrawiam, Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gruth 05.03.2025 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca pletkojak na filmiku, jedynie odstępy między rurami min 1.5m. Rewizje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raph_raf 07.03.2025 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca Dzięki wielkie za obszerną odpowiedź. Będę próbował jakoś @WojtekINST złapać, ale nie wiem czy jeszcze systematycznie wchodzi na forum. Nie zapytałem jakoś wypadło mi to z głowy, zauważyłem że mogę kupić oczyszczalnie z członem KP, która posiada dodatkową pompę. W jakich konkretnych przypadkach będę jej potrzebował - decydując się na konkretny sposób rozsączenia oczyszczonego ścieku. Dodam, że działka jest płaska nie ma przewyższenia żeby był problem z przepływem i spadkami. Opcją dodatkową do tej wersji KP jest możliwość zamontowania zaworu trójdrożnego. Pomyślałem aby na lato zrobić poletko rozsączające na gruncie (wtedy pompa raczej będzie wymagana, aby podać go pod ciśnieniem - ewentualnie podlać żywopłot w ogrodzie), a na zimę aby nic nie zamarzło zrobić rozsączenie pakietowe http:// https://ekobudowa-sklep.pl/pakiety-rozsaczajace-pro-1r-24mb-oczyszczanie-sciekow,. Dwie nitki po 12mb według twojego opisu ze studzienką rozdzielcza(z koszem filtracyjnym) i zamykającą (z dolotem powietrza). Odnośnie kruszywa, które zaproponowałeś. Spotkałem się z frakcja 16-32 a proponujesz większą 36-42 czym to jest podyktowane? Tylko czy to nie będzie przerost formy. Znalazłem jeszcze tunele rozsączające drenarskie, ale sam już nie wiem co lepiej się sprawdzi. https://ekobudowa-sklep.pl/tunel-rozsaczajacy-300-l-aquabin. W takim rozwiązaniu wersja KP już raczej nie jest wymagana? Nie do końca zrozumiałem część: Drenaż nad poletkiem łączysz bez uszczelek. Czy odpowietrzenie kanalizacji ponad dach samo w sobie nie wystarczy? Musze zrobić osobna wentylacje wysoką dla oczyszczalni? Dodam, że mamy dwa odpowietrzenia jedno z WC a drugie z pomieszczenia gospodarczego, które wychodzą do kominków na dachu. Nie za bardzo wiem jak na tym etapie (mamy już elewację) takie dodatkowe odpowietrzenie wykonać. Co powiesz na temat dmuchawy. Pojemnik techniczny nie jest niczym wygłuszony. U mnie ma się znajdować 5-8m od budynku, czy jej praca jest mocno słyszalna? Okolica bardzie spokojna i cicha. Montowałeś dodatkowy tłumik? Załączam jeszcze opis glebowy z przekrojem, może będzie to jaśniejsze zobrazowanie wcześniej wstawionego opisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts