henzo 07.02.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Dotyczy użytkowników w/w gazu. Chodzi o faktyczne koszty, a nie teoretyczne rozprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 07.02.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Faktycznie to propan butan jest tańszy od propanu.Ceny będą różne, bo to zależy czy już masz zbiornik i chcesz go zatankować, czy też zastanawiasz się nad postawieniem lub zakopaniem zbiornika. Jeśli to drugie to cena np. propanu przy pierwszym tankowaniu to około 1,10 za litr, ale jeśli chcesz dotankować to jest to już na poziomie ok. 1,70zł za litr. Propan butan przy pierwszym tankowaniu poniżej 1zł, później około 1,40zł. Oczywiście mówię o żródłach typu Orlen, czy Bałtyk Gaz. Cen szukaj w takich firmach + BP, Shell itp. Różnice między właściwościami w wydaniu technicznym masz tu: http://www.baltykgaz.pl/gazplynny.html Ja korzystam z propanu. Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henzo 08.02.2005 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 jacekskaDziękuję za list. Ale ja pytałem użytkowników o faktyczne koszty ponoszone z tytułu ogrzewania gazem propan butan. Będę miał takie ogrzewanie /umowa podpisana z Orlenem, uzyskane pozwolenie na zbiornik podziemny. Tylko mróz zatrzymał dalsze prace/I dlatego pytanie o koszty takiego ogrzewania. Chciałbym mieć pojęcie o orientacyjnych kosztach jakie mnie czekają.Domek 120m2, silikat 18 cm gr. Ocieplenie styropian 12 cm.A właśnie czemu tankujesz czysty propan.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 08.02.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Ja podpisałem umowę z Bałtyk Gaz-em różnica cenowa między czystym propanem a mieszanką propan-butan była u nich na poziomie około 20 gr za litr. Biorąc pod uwagę fakt iż propan jest bardziej kaloryczny, mam nowy piec chciałem sprawdzić jak to wszystko będzie pracować i jakie będę miał zużycie. Moge też tankowac propan butanem bo mam zbiornik podziemny, nie wykluczam że w przyszłości zatankuje mieszanką choćby po to aby sprawdzić i porównać dwa sezony grzewcze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts