arcobaleno 07.02.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Czy to prawda, że nie dostanę odbioru gdy schody wewnętrzne nie będą miały barierki?Nie mam pomysłu na fajną barierkę (i niedrogą ) a drewniana nie bardzo mi się podoba. Może ktoś ma jakiś pomysł (tak na marginesie )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 07.02.2005 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Może tak być...nie ma już podobno "częściowego" odbioru. Ale za bardzo się nie orientuję. Słyszałem jednak, że może to być problem. T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 07.02.2005 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Czy to prawda, że nie dostanę odbioru gdy schody wewnętrzne nie będą miały barierki? Prawda. Podobna do tej, że będziesz miał szóstkę w totka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 08.02.2005 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Czy to prawda, że nie dostanę odbioru gdy schody wewnętrzne nie będą miały barierki? "mój" kierownik budowy nie podpisał gotowości do odbioru zanim nie zrobiłam barierki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 08.02.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 No i to jest właściwe podejście do odpowiedzi. Po prostu jeżeli masz prawdziwego kierownika budowy to się nie podpisze w dzienniku, a jak będzie naciągany, ale dbający o skórę własną to się nie podpisze do czasu aż z podłogi nie będą wystawały nagwintowane zaczepy świadczące o tym, że barierka była na czas podpisu, ale klient ją zdemontował na własną odpowiedzialność. Jakby ktoś przelaciał przez tę wirtualną barierkę to od kogo potem zasądzi odszkodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Czy to prawda, że nie dostanę odbioru gdy schody wewnętrzne nie będą miały barierki?Nie mam pomysłu na fajną barierkę (i niedrogą ) a drewniana nie bardzo mi się podoba. Może ktoś ma jakiś pomysł (tak na marginesie )? arcobaleno barierka nie musi być "fajna"- wystarczy, ze bedzie zabezpieczeniem od wypadku ... mozesz tymczasowo umocowac w sposób stabilny deske na wys, 1,10 m od pozimu schodów ... i to wystarczy nikt nie ma prawa narzucac Ci standardu wyposazenia domu ... Ty o tym decydujesz pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newniek 09.02.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Czegoś tu nie rozumiem. Niedawno w telewizji jak również na łamach jakiegoś pisma budowlanego widziałem piękne wykończone schody ... i bez barierki. W telewizji był jeszcze facet, który opowiadał o wnętrzu i nic nie było o tym, że będzie jeszcze jakaś barierka, albo że chwilowo jej nie ma. Czy to oznacza, że inwestorzy tych budynków zgłosili je do odbioru bez barierki i liczyli na łut szczęścia, że nikt nie przyjdzie i nie sprawdzi? A potem pokazują jak to oni mają pięknie i niezgodnie z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 09.02.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 To chyba zależy od konkretnego projektu i umiejętności przekonywania. Znajomi w Wawrze mają w miejscu barierki na spoczniku schodów duże donice z kwiatami. Inna rzecz, że nawet jakby ktoś tamtędy zlatywał, nie będzie miał daleko - sporo poniżej 2 m. Dom na pewno jest odebrany, ale nie wiem czy mieli inspekcję PINB.U mnie jest tak, że nie wyobrażam sobie poruszania się po poddaszu bez barierki. I będę taką miał przy odbiorze. Ale przez dłuższy czas rolę tę spełniała prowizoryczna konstrukcja z niestruganych desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 09.02.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 a kto wam powiedział, że budynki jednorodzinne podlegają odbiorowi, co? ustawa prawo bud. poz. 100 art. 54 i art. 55 z załącznikiem wyraźnie mówi, że dom jednorodzinny zaliczony do kat. I nie wymaga uzyskania pozwolenia na użytkowanie. chyba, że został wybudowany niezgodnie z wzizt (art.49 pkt5, art.51 pkt3) albo nie został skończony - częściowy odbiór. a tak, składasz zawiadomienie, które się uprawomacnia po 21 dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 09.02.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Bajzi, 100% racji . Tylko, że z tego co widać na Forum, odbiorem nazywa się potocznie zgłoszenie do użytkowania (a także protokoły, opinie i inne papiery dotyczące poszczególnych branż) , a nie tylko pozwolenie na użytkowanie. Jeśli po zgłoszeniu pojawi się na budowie inspektor PINB i zakwestionuje brak barierki, albo kierownik budowy nie chce oświadczyć, że budowa jest zakończona, to na jedno wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 09.02.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 kierownik budowy może ci zakwestionować fakturę tynku na elewacji. tak samo nadzór bud. nie popadajcie w paranoję. jeżeli są złożone wszystkie papiery i oświadczenia, które mają być dołączone do zgłoszenia o zakończeniu budowy, to możesz nawet nie wpuścić inspektora do domu. bo nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 09.02.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 bajzi - ponieważ sprawa mnie interesuje też - proszę powiedz na jakiej podstawie prawnej mogę nie wpuścić PINB do domu? Odnośnie barierki - u znajomej widziałem następujący patent - gruba lina jako barierka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 09.02.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 tak jak napisałam powyżej, powyżej. jeżeli w pozwoleniu na budowę nie ma również zapisu o odbiorze, jeżeli kierownik budowy złoży dokumenty w komplecie, to urzędas na podstawie swojego "widzimisię" nie może wejść do twojego domu. jeżeli coś mu się nie podoba w dokumentach, wtedy może zażądać doniesienia, czy poprawy, ale nie może kwestionować oświadczeń (mających moc prawną) kierownika. więc jeżeli budowa twojego domu nie naruszała przepisów ustawy prawo budowlane, jak napisałam powyżej, to cię może bodnąć i vice versa. a jak mimo to chce wleźć, to niech napisze na jakiej podstawie.sprawdź sobie te przepisy (http://www.abc.com.pl) niektórym się od tej władzy w głowach poprzewracało. a może od niewiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 09.02.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Bajzi, czy Twoim zdaniem nie jest taką podstawą art. 81 i 81a Prawa budowlanego? Rozumiem, że mówimy o sytuacji, kiedy złożyliśmy już zawaidomienie o zakończeniu budowy, a nie upłynęło jeszcze 21 dni? "Art. 81. 1. Do podstawowych obowiązków organów administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego należy: 1) nadzór i kontrola nad przestrzeganiem przepisów prawa budowlanego, a w szczególności:a) zgodności zagospodarowania terenu z miejscowymi planami zagospodarowania przestrzennego oraz wymaganiami ochrony środowiska,b) warunków bezpieczeństwa ludzi i mienia w rozwiązaniach przyjętych w projektach budowlanych, przy wykonywaniu robót budowlanych oraz utrzymywaniu obiektów budowlanych,c) zgodności rozwiązań architektoniczno-budowlanych z przepisami techniczno-budowlanymi oraz zasadami wiedzy technicznej,d) właściwego wykonywania samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie,e) stosowania wyrobów budowlanych; 2) wydawanie decyzji administracyjnych w sprawach określonych ustawą; 3) (uchylony).2. Przepisu ust. 1 pkt 1 lit. b, c i e nie stosuje się do budownictwa doświadczalnego, wykonywanego na zamkniętych terenach badawczych.3. Organy administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego kontrolują posiadanie przez osoby wykonujące samodzielne funkcje techniczne w budownictwie uprawnień do pełnienia tych funkcji.4. Organy administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego przy wykonywaniu obowiązków określonych przepisami prawa budowlanego mogą dokonywać czynności kontrolnych. Protokolarne ustalenia dokonane w toku tych czynności stanowią podstawę do wydania decyzji oraz podejmowania innych środków przewidzianych w przepisach prawa budowlanego.Art. 81a. 1. Organy nadzoru budowlanego lub osoby działające z ich upoważnienia mają prawo wstępu: 1) do obiektu budowlanego; 2) na teren:a) budowy,b) zakładu pracy,2. Czynności kontrolne, związane z wykonywaniem uprawnień organów nadzoru budowlanego, przeprowadza się w obecności inwestora, kierownika budowy lub robót, kierownika zakładu pracy lub wyznaczonego pracownika, bądź osób przez nich upoważnionych albo w obecności właściciela lub zarządcy obiektu, a w lokalu mieszkalnym - w obecności pełnoletniego domownika i przedstawiciela administracji lub zarządcy budynku.3. W razie nieobecności osób, o których mowa w ust. 2, w uzasadnionych przypadkach, czynności kontrolne mogą być dokonywane w obecności przywołanego pełnoletniego świadka." I czy nie jest tak, że jeśli inspektor uzna, że czegoś brakuje (albo ktoś nie pozwoli mu sprawdzić), to PINB może wydać decyzję o sprzeciwie co do rozpoczęcia użytkowania obiektu budowlanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 09.02.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 niektórym się od tej władzy w głowach poprzewracało. a może od niewiedzy. P.S. Rozumiem Twoje oburzenie na wrednych urzędników i że możesz być dziś w wyjątkowo bojowym nastroju, ale ten komentarz był średnio sympatyczny , niezałeżnie pod czyim był adresem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 09.02.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 nie wiem jak jest dokładnie w przepisach, ale od gościa, który robi mi balustradę dowiedziałem się, że urzędnik nie odebrał budynku z powoduzbyt małej odległości kominka od okien i firanek, barierki mieli zrobione,świadczy to chyba o tym, że odbiory są czynione przez urzędników,a jeżeli nie ma odbioru przez nadzór budowlany to gmina nie przyzna numeru budynku (do tego mapki powykonawcze).Tak przynajmniej powiedzieli mi w mojej gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 09.02.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 ....a jeżeli nie ma odbioru przez nadzór budowlany to gmina nie przyzna numeru budynku (do tego mapki powykonawcze). Tak przynajmniej powiedzieli mi w mojej gminie. A ja mam już nadany numer posesji , a jestem na etapie stanu surowego zamkniętego. Do odbioru/zgłoszenia do użytkowania to jeszcze ho ho. Pozdrawiam PS Czy u nas nic nie może być normalnie? Każdy przepis można zinterpretować na dwie strony i zależy to od aktualnego humoru urzędnika. Ten sam urzędnik wydaje dwie różne decyzje w przeciągu nawet jednego dnia. Tylko w łeb strzelić (ale nie sobie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 09.02.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Ja miałem nadany numer posesji zanim zacząłem budowę . Istotnie, do zgłoszenia odbioru niezbędna jest barierka, ale może być z dowolnego materiału, np. tymczasowa zrobiona z profili do płyt GK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 10.02.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 przepraszam za drobną nieścisłość. trochę się zagalopowałam, przez co nie napisałam jasno. już prostuję: inspektora nadzoru budowlanego MUSISZ wpuścić do budynku, ale jeśli będzie chciał zrobić odbiór budynku natychmiast wyproś go i zażądaj podstawy prawnej. chyba że tak jak napisałam poprzednio jest podstawa. ale to co pisze i przytacza tomasz m. nie zależy od "widzimisię" urzędnika. to kierownik budowy składa stosowne oświadczenia, to architekt ma odpowiednie uprawnienia i również składa oświadczenia o tym, że projekt został wykonany zgodnie ze sztuką budowlaną i przepisami prawa budowlanego. i to oni odpowiadają cywilnie za te oświadczenia, więc należy to przyjąć. a już odległości firanek od kominka.....wybaczcie, pozostawiam bez komentarza.jeszcze raz powtarzam, że budynek jednorodzinny nie podlega odbiorowi (chyba, że jest oddawany częściowo do użytkowania). i w takim wypadku odbiór jest przekroczeniem kompetencji, nieznajomością przepisów i nadużywaniem władzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 10.02.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Dokładnie: w każdej gminie przepisy interpretują zupełnie inaczej. Myślę że w gminie jamles'a facetowi nie chciało się nadawać nr domu i znalazł sobie wymówkę. W mojej gminie jakiś rok temu nadawali w miejscowości nazwy ulic. Hurtowo. I przy okazji każdej działce budowlanej przypisali nr domu. Dzwonisz do gminy, pytasz i znasz nr domu nawet zanim złożysz wniosek o pozwolenie na budowę. Zameldowanie w domu to inna sprawa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts