Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - odstępy pomiędzy rurami

Recommended Posts

Jakie macie odstępy pomiędzy rurami w waszych podłogówkach?

Wiem - to wszystko mozna wyliczyć, zależy czy strefa brzegowa itp. itd.; znalazłem pare dokumentów w sieci w stylu "how to" ale moje wątpliwości wzbudziły ofert jakie dostałem od potencjalnych instalatorów - wszyscy mieli te same "dane wejściowe", goście polecani ( widziałem ich robote, rozmawiałem z inwestorami - pełen wywiad) jeden zaproponował 250mb rury grzewczej a drugi 1100 mb ...

Średnio rozstaw rur przy ogrzewaniu podłogowym wynosi:

1. Strefa brzegowa 10 cm

2. Łazienka, kuchnia, wiatrołap 10 cm

3. Salon, pokoje 20 cm

Są to dane szacunkowe. Dochodzą jeszcze metry rur na tranzyt.

Ja osobiście do wyceny wstępnej bez projektu przyjmuję wartość powierzchni ogrzewania podłowego dzielona przez 0,18 (rozstaw) 100m2/0,18=555 mb rury.

Patrzę właśnie na projekt gdzie jest ogrzewanie podłogowe o pow 100 m2 i wyliczona długość rur wynosi 543 mb.

U mnie np. na salon 40 m2 (trzy ściany zewnętrzne w tym jedna z podwójnymi drzwiami balkonowymi i dwoma dużymi oknami prawie do podłogi) wyszło 270mb rury. Przy ścianach i pod oknami gęściej (<10 cm), na środku 15 cm. Oczywiście układane w spiralę - naprzemian zasilanie i powrót. Płyta grzeje równomiernie.

Średnio rozstaw rur przy ogrzewaniu podłogowym wynosi:

1. Strefa brzegowa 10 cm

2. Łazienka, kuchnia, wiatrołap 10 cm

3. Salon, pokoje 20 cm

Są to dane szacunkowe. Dochodzą jeszcze metry rur na tranzyt.

Ja osobiście do wyceny wstępnej bez projektu przyjmuję wartość powierzchni ogrzewania podłowego dzielona przez 0,18 (rozstaw) 100m2/0,18=555 mb rury.

Patrzę właśnie na projekt gdzie jest ogrzewanie podłogowe o pow 100 m2 i wyliczona długość rur wynosi 543 mb.

to jest własciwa odpowiedż na zadane pytanie pozdrawiam janzar

gestosc zalezy tez od temperatury zasilajacej - im mniejsza tym wiecej rur musisz polozyc.

U mnie wyszlo 3km dla 2000m2 przy zasilaniu 30C

Henryku w pałacu jakims mieszkasz??? malo sie nie przewrocilem - moze mialo to byc 200m2 sadzac po nastepnych danych o zuzyciu Pikumar97. Ale to wszystko i tak sporo więcej niz podany wzór m2/0,18 - ciekawe dlaczego moze sie wypowiedza praktycy.

Przy okazji - ile kosztuje metr rury?