markus 16.09.2002 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 Posiadam piec miałowy o mocy 25kW. Średnica otworu kominowego wynosi 140mm (kształtki ceramiczne). Podczas palenia miałem zanika niebieski płomień i wytwarzają się gazy jak się można domyśleć wybuchowe. W tym momencie piec wybucha. Całość ciśnienia idzie do komina a w domu jest wielka zadyma, mnóstwo czadu. Jest to nie tylko niepokojące ale również bardzo niebezpieczne dla życia. Pomóżcie - co robić !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.09.2002 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 Najprościej zwrócić się do producenta, sprzedawcy, instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejT 17.09.2002 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 A co to za piec (typ, producent)Czy masz prawidłowy nawiew do kotłowni? Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markus 17.09.2002 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Mój piec jest firmy "Konstal" wyposazony w sterowanie elektroniczne sterownik TORNADO. Mam nawiem do kotlowni o srednicy 100mm (polozenie sprawdzane przez kominiarza). Powietrze do paleniska jest dostarczane przy pomocy wentylatora umieszczonego z tylu pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.09.2002 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Prawidłowy nawiew...??? "Buchanie" z pieca to dosc powszechna "przypadlosc" piecow mialowych - wynika ze sposobu regulacji mocy - najczesciej wentylator nadmuchowy jest cyklicznie zalaczany/wylaczany - w momencie zalaczenia mieszanina gazow po podaniu duzej ilosci tlenu zapala sie wybuchowo. Pomocne moze okazac sie stosowanie sterownikow ktore reguluja obroty wentylatora.Druga mozliwosc to "regulacja" pieca - w niektorych jest klapka ktora mozna regulowac ilosc dostarczanego powietrza gdy wentylator jest wylaczonyPozdrawiamTrapp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 21.09.2008 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Posiadam piec miałowy o mocy 25kW. Średnica otworu kominowego wynosi 140mm (kształtki ceramiczne). Czy to oby nie za mały przekrój jak na taką moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.09.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Posiadam piec miałowy o mocy 25kW. Średnica otworu kominowego wynosi 140mm (kształtki ceramiczne). Czy to oby nie za mały przekrój jak na taką moc? bardzo typowe zjawisko tak to bywa gdy kocioł podłącza się do przewodu kominowego o średnicy dobrej dla wentylacji masz dokumentację kotła - zerknij jaki jest wymagany komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pistolero 21.09.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Całość ciśnienia idzie do komina a w domu jest wielka zadyma, mnóstwo czadu. się uczepię, ale po czym wnioskujesz, że masz w domu czad ? przecież jest bezwonny i bezbarwny? czujnik, czy 6 zmysł ?? nieraz buchanie wynika też z kaloryczności i jakości palenia się samego miału...materiał jak materiał bywa lepszy i gorszy. Popiołu zjednego po całym zasypie zostanie wiaderko, a z innego tyle samo co wsypałeś. i tak też jest z paleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 21.09.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Atomic, beton44, Pistolero. Wasze rady spóźnione są o 6 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulkawj 08.03.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 A jak jest z wilgotnością miału? Jak za suchy to u mnie też lubiło walnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.03.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Atomic, beton44, Pistolero. Wasze rady spóźnione są o 6 lat. Napisał tylko dwa posty. Pewnego dnia buchnęło mocniej niz zwykle? Taki ponury dowcip.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo503 08.03.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Moja skromna opinia -przewymiarowany kociolek +maly przekroj komina .Kurcze mam podobnie u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts