Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odwodnienie/magazynowanie wody.

konradd

Recommended Posts

Witajcie, w kwietniu rozpoczynam budowę domu parterowego 124m2 z dwuspadowym dachem o powierzchni 248m2. W zeszłym roku zrobiłem badanie geotechniczne gruntu, gdzie określono warunki gruntowe uznano za proste. Martwi jednak wysoka woda gruntowa na głębokości 0.8m. Poniżej dokładny opis wykonawcy badania:

W podłożu pod wierzchnią warstwą gleby i nasypu niekontrolowanego, zalegają plejstoceńskie, rzeczne piaski drobne w stanie średnio zagęszczonym i zagęszczonym
(ID = 0,64 ÷ 0,74), lokalnie przykryte deluwialnymi glinami piaszczystymi w stanie plastycznym (IL = 0,40). Gliny te należą do czwartorzędu nierozdzielonego. Pod piaskami stwierdzono iły pstre poznańskie, najprawdopodobniej w formie kry (porwaka) w stanie twardoplastycznym (IL = 0,10).

Na omawianym terenie stwierdzono wodę gruntową o zwierciadle swobodnym w otw. 1 i 3 na głębokości 0,80 – 1,05 m p.p.t. W otw. 2 woda występowała pod ciśnieniem pod warstwą deluwialnych glin piaszczystych na głębokości 1,40 mp.p.t., oraz głębiej, pod iłami, na głębokości 2,70 m p.p.t. Ostatecznie poziom wody w tym otworze ustabilizował się na głębokości 0,80 m p.p.t. Ustabilizowany poziom wód gruntowych we wszystkich otworach znajdował się na rzędnych 120,70 – 120,80 m n.p.m. Szacuje się, że obecny poziom wód gruntowych należy do średnich a potencjalny wzrost w okresie wiosennym nie powinien przekraczać 10-15 cm.

Pytanie, jak zaprojektować odwodnienie/magazynowanie wody w moim przypadku:

- drenaż w opasce domu, który będzie zbierał nachodzącą, wysoką wodę gruntową. 

- woda opadowa z dachu o powierzchni 248m2

- stara studnia 3-4 kręgi, pod koniec marca wypompuje wodę, będę wiedział w jakim dokładnie jest stanie. 

- w przyszłości przydomowa oczyszczalnia ścieków z systemem nawadniania 

Wykonawca, który będzie wykonywał fundamenty i mury proponuje drenaż w opasce z odpływem do rowu znajdującego się z przodu działki przy drodze powiatowej. Nie rozmawiałem z nim jeszcze czy odpływ wody z rynien również połączyć jakoś z drenażem i razem zrobić odpływ. Czy nie lepiej kupić zbiornik i magazynować tą deszczówkę do późniejszego podlewania lub innych działań ? Póki co nie mam jeszcze wody na działce, będzie w późniejszym czasie. Można zrobić przelew ze zbiornika do rowu. Sam rów jest mocno zanieczyszczony nie tylko przy mojej działce ale również innych posesjach. Z mojej strony podczas przebudowy mostku będzie wyczyszczony i trochę pogłębiony, więc pewnie nadmiar wody z działki by przyjął, lecz co z tego jak kawałek dalej same chwasty, drzewo, i stare korzenie.. Stara studnia znajduje się w takim miejscu na działce, że będzie praktycznie 2 metry za opaską domu, więc przy samym domu. Studnia jest bardzo stara, przy nakładaniu kręgu stare zaczynały pękać. Czy lepiej zlikwidować tą starą studnię i wykopać nową, głębszą, która będzie też zbierała wysoką wodę gruntową ? Czy studnie całkiem zlikwidować i pomyśleć tylko nad zbiornikiem ? W przyszłości będzie również nawadnianie roślin z systemu przydomowej oczyszczalni ścieków.

Co wy byście zrobili na moim miejscu, żeby to dobrze funkcjonowało ?