Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod ogrodzenie murowane

gilange

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

przed pracami brukarskimi chcę wylać fundament pod ogrodzeni murowane (bloczki 200x504 mm) i mam następujące pytania?

1. Jaka głębokość fundamentu? 

2. Jakie zbrojenie?

3. Czy pod furką (1 m w świetle), bramą wjazdową (3.5 m w świetle) i furtkami we wnęce na śmietniki (od strony ogrodu i ulicy) wylewać beton czy zostawić tam przerwę?

4. Jaki wymiar stopy fundamentowej pod wózki na bramę przesuwną i słupek ze zderzakiem po drugiej strony tej bramy?

5.Czy słupki i wózki bramy będę mógł w przyszłości montować na np pręty gwintowane i kotwę chemiczną, bo widzę wszędzie, że ludzie wtapiają słupki i wózki w świeży beton, a ja wrócę do montażu bramy furtek i murowania ogrodzenia frotowego pewnie za rok.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Edytowane przez gilange

To może temat ruszy jak napiszę co ja zdecydowałem.
1. Przemarzanie gruntu u mnie to 1 metr, więc fundament będzie miał wysokość 1 metr.

2. Zbrojenie to belki z 4 prętów fi 10 o wymiarach takich żeby minimum 3 cm otuliny betonowej było na nich.

3. Tutaj nie wiem - PRODUCENCI ogrodzeń murowanych UCZULAJĄ ŻEBY NIE DAWAĆ PRZERWY w fundamencie pod furtką/bramą, ale UCZULAJĄ ŻEBY DAĆ PRZERWĘ w fundamencie - dylatacja 😬

4. 50 cm x długość przeciwwagi bramy

5. Dam na kotwę chemiczną.

Proszę po krytykę ww. i odp na pytanie 3. Z góry dziękuję :)

ad.1 Jeżeli nie masz gruntów wysadzinowych i nie masz wody, sączeń to nie musisz mieć głębokości posadowienia na -1,00 m p.p.t.

ad.2 Otulina zbrojenia powinna wynosić 5 cm. Kiedyś wymagało się min. 3 cm.

ad.2 Jaka jest całkowita długość muru / fundamentów?