gilange 10.03.2025 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:31 (edytowane) Cześć wszystkim, przed pracami brukarskimi chcę wylać fundament pod ogrodzeni murowane (bloczki 200x504 mm) i mam następujące pytania? 1. Jaka głębokość fundamentu? 2. Jakie zbrojenie? 3. Czy pod furką (1 m w świetle), bramą wjazdową (3.5 m w świetle) i furtkami we wnęce na śmietniki (od strony ogrodu i ulicy) wylewać beton czy zostawić tam przerwę? 4. Jaki wymiar stopy fundamentowej pod wózki na bramę przesuwną i słupek ze zderzakiem po drugiej strony tej bramy? 5.Czy słupki i wózki bramy będę mógł w przyszłości montować na np pręty gwintowane i kotwę chemiczną, bo widzę wszędzie, że ludzie wtapiają słupki i wózki w świeży beton, a ja wrócę do montażu bramy furtek i murowania ogrodzenia frotowego pewnie za rok. Z góry dziękuję i pozdrawiam Edytowane Poniedziałek o 11:32 przez gilange Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 12.03.2025 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 06:33 Ktoś? Coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gilange 14.03.2025 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 godziny temu To może temat ruszy jak napiszę co ja zdecydowałem. 1. Przemarzanie gruntu u mnie to 1 metr, więc fundament będzie miał wysokość 1 metr. 2. Zbrojenie to belki z 4 prętów fi 10 o wymiarach takich żeby minimum 3 cm otuliny betonowej było na nich. 3. Tutaj nie wiem - PRODUCENCI ogrodzeń murowanych UCZULAJĄ ŻEBY NIE DAWAĆ PRZERWY w fundamencie pod furtką/bramą, ale UCZULAJĄ ŻEBY DAĆ PRZERWĘ w fundamencie - dylatacja 😬 4. 50 cm x długość przeciwwagi bramy 5. Dam na kotwę chemiczną. Proszę po krytykę ww. i odp na pytanie 3. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.03.2025 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 godzin temu ad.1 Jeżeli nie masz gruntów wysadzinowych i nie masz wody, sączeń to nie musisz mieć głębokości posadowienia na -1,00 m p.p.t. ad.2 Otulina zbrojenia powinna wynosić 5 cm. Kiedyś wymagało się min. 3 cm. ad.2 Jaka jest całkowita długość muru / fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts