domek90 11.03.2025 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 13:50 (edytowane) Witam. Jakie tynki na elewacje warto brać pod uwagę? Interesuje mnie tynk sylikonowy i jak do tej pory dobre opinie widziałem o tynku Caparol. Są jakieś lepsze jakościowo tynki, czy nie ma co przesadzać i Caparol będzie najlepszym wyborem ? (kompletnie się nie znam na tynkach, stąd nawet nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie tynku) Edytowane Środa o 18:44 przez domek90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.03.2025 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 18:51 STO, Greinplast, Caparol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.03.2025 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Wtorek o 20:13 Greinplast, Caparol, STO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek90 12.03.2025 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 13:36 wymieniliście panowie identycznych producentów, rozumiem że jakość tynku każdego z tych producentów będzie porównywalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.03.2025 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 14:20 Napisałem w jakiej kolejności brał bym tynki, ale faktycznie tych samych producentów. Od STO brałbym kołki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek90 12.03.2025 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 14:52 (edytowane) dziękuję za odpowiedź, zauważyłem ze są 2 rodzaje oznaczeń tego tynku: GREINPLAST TXK i GREINPLAST TXB czym one się różnią? i może podpowiesz jaki kolor bieli jest najczęściej wybierany przez klientów? (bo przez monitor to i tak ciężko ocenić kolorystykę palety) a interesuje mnie biały kolor a co do kołków od STO, faktycznie warto zwracać uwagę na producenta kołków? nie wystarczy obojętnie jakie z metalowym trzpieniem? 😛 to chyba nie jest jakiś mocno istotny element 😜 Edytowane Środa o 17:15 przez domek90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.03.2025 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 17:21 TXK/TXB - pewnie jeden to kornik, a drugi baranek. Kołki STO są specyficzne, spiralne i mają zatyczki ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek90 12.03.2025 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 17:45 można prosić o link do tych kołków lub od razu do aukcji? bo coś ciężko znaleźć wpisując "kołek STO" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.03.2025 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 21:42 6 godzin temu, domek90 napisał: dziękuję za odpowiedź, zauważyłem ze są 2 rodzaje oznaczeń tego tynku: GREINPLAST TXK i GREINPLAST TXB czym one się różnią? i może podpowiesz jaki kolor bieli jest najczęściej wybierany przez klientów? (bo przez monitor to i tak ciężko ocenić kolorystykę palety) a interesuje mnie biały kolor a co do kołków od STO, faktycznie warto zwracać uwagę na producenta kołków? nie wystarczy obojętnie jakie z metalowym trzpieniem? 😛 to chyba nie jest jakiś mocno istotny element 😜 NAjlepiej skontaktować się z Greinplastem osobiście i zapytać o wykonawców, a przy okazji porozmawiać z p. Jankiem (głównym technologiem) o tynkach. Kolor wybiera się na podstawie wzornika, a nie przez monitor. Wzornik ma każdy handlowiec. STO ma kołki, które nie pozostawiają mostków termicznych i nie wymagają talerzyków ze styropianu. Nazywają się Ecotwist. Jak masz stosować 4 do 6 kołków na m2, to ma znaczenie przy 30 cm styropianu, który stosowałem, bo jest to 4 do 6 niewielkich mostków termicznych na m2 albo i nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.03.2025 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 22:39 4 godziny temu, domek90 napisał: można prosić o link do tych kołków lub od razu do aukcji? bo coś ciężko znaleźć wpisując "kołek STO" https://www.sto.pl/s/produkt/a1F2p00000PivDoEAJ/stoecotwist Tu można poczytać szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek90 13.03.2025 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 05:10 dziekuje, ostatnie pytanie - jaki klej i siatkę polecacie zastosować ? na styropianie grafitowym 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 13.03.2025 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 09:02 Caparol robi zajebistą siatkę, lepszą niż Greinplast, a pewnie sporo tańszą niż STO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts