KamaZZ 12.03.2025 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca (edytowane) Cześć, mam dylemat dotyczący ocieplenie mieszkania na parterze od strony piwnicy. Na początek trochę historii budynku poniżej Piwnica jest z ~1910 roku. Strop jest łukowy. Cały budynek wykonany z tradycyjnej cegły. W poprzednich latach występował problem z wilgocią i podciąganiem wody z gruntów. Wykonane zostało osuszanie metodą iniekcji (5 lat temu) aktualnie tynki wyglądają na suche Piwnica nie jest zamknięta, swobodnie wentylowana. W moim mieszkaniu w łazience jest stopień różnicy temperatury otoczenia oraz dużo zimniejsza podłoga. Zastanawiam się nad wykonaniem izolacji na początek w obrębie łazienki, by sprawdzić jakich efektów się spodziewać. Z dostępnych technologii zastanawiałem się nad pianą pur otwarto komórkową lub wełną w arkuszach kotwioną do stropu. Ze względu na wcześniejsze problemy z wilgocią obawiam się piany. Czy po zapianowaniu może rozwinąć się grzyb na tej części stropu? Tynk na stropie wydaje się być suchy Planuję 10 cm izolacji. Wykonawca po oględzinach powiedział, że nie może mi dać gwarancji jeśli chodzi o grzyb. Piana lambda (0,037) Czy rozsądniejszym izolatorem w moim przypadku mogłyby być arkusze wełny (0,032) kotwione do stropu, ale z możliwością odkręcenia i weryfikacji stanu stropu? W przypadku wełny planuję położyć dwie warstwy na zakładkę w różnych kierunkach, a sam styk ściany z wełną potraktować pianą pur z puszki Materiał, którego planuje użyć: https://www.isover.pl/welna-szklana/super-vent Czy znajdzie się ktoś kto mógłby doradzić coś w tym zakresie? Edytowane 12 Marca przez KamaZZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts