Steven1968 13.03.2025 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca (edytowane) Cześć, Proszę o doradę z odbiorem. Mam projekt z poddaszem nieużytkowym,ale nadającym się do adaptacji (ściana kolankowa, max. wysokość, etc.). Podczas budowy stwierdziłem, że szybciej będzie adaptacja zrobiona.Zmiany robiłem jednak wyłącznie nieistotne (potwierdził kierownik, mam podpis projektanta pod tym). NATOMIAST nie zrobiłem schodów i ścian działowych poddasza, żeby nie wejść w teren "zmiany przeznaczenia poddasza" (= zmiany istotnej). Po drodze landlord wypowiedział mi umowę najmu, więc muszę niestety za 2 mce się przeprowadzić... i teraz mam dwie opcje. 1. odbiór domu parterowego, następnie wystepuję ze zgłoszniem (a jak odmówią to projektem) zabudowy poddasza. Problem? muszę już zacząć robić ściany gk poddasza. Bo chcę już wykończyć obie kondygnacje. Więc mieszkam w domu z odbiorem, ale samowolą na poddaszu. 2. wstrzymanie się z odbiorem. Projekt zamienny. Wtedy odpada problem samowoli, ale jakiś czas (np. 2 mce) mieszkam bez odbioru. No i większe koszty raczej. Proszę o doradę. Kierownik mówi, że niestety obie opcje mają swoje wady i zalety, ciężko powiedzieć, która lepsza. Edytowane 13 Marca przez Steven1968 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts