Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór domu, dwie opcje

Recommended Posts

Cześć,

Proszę o doradę z odbiorem.

Mam projekt z poddaszem nieużytkowym,ale nadającym się do adaptacji (ściana kolankowa, max. wysokość, etc.).

Podczas budowy stwierdziłem, że szybciej będzie adaptacja zrobiona.Zmiany robiłem jednak wyłącznie nieistotne (potwierdził kierownik, mam podpis projektanta pod tym).

NATOMIAST

nie zrobiłem schodów i ścian działowych poddasza, żeby nie wejść w teren "zmiany przeznaczenia poddasza" (= zmiany istotnej).

Po drodze landlord wypowiedział mi umowę najmu, więc muszę niestety za 2 mce się przeprowadzić... i teraz mam dwie opcje.

1. odbiór domu parterowego, następnie wystepuję ze zgłoszniem (a jak odmówią to projektem) zabudowy poddasza. Problem? muszę już zacząć robić ściany gk poddasza. Bo chcę już wykończyć obie kondygnacje. Więc mieszkam w domu z odbiorem, ale samowolą na poddaszu.

2. wstrzymanie się z odbiorem. Projekt zamienny. Wtedy odpada problem samowoli, ale jakiś czas (np. 2 mce) mieszkam bez odbioru. No i większe koszty raczej.

Proszę o doradę. Kierownik mówi, że niestety obie opcje mają swoje wady i zalety, ciężko powiedzieć, która lepsza.

Edytowane przez Steven1968