Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malutkie WC-jaka glazura,zeby bylo przestronnnie???

kasiapro1

Recommended Posts

Witaj ... moja rada : do małych pomieszczeń jak najdrobniejsza glazura – obecnie bez problemu dostępna na rynku tzw.: mozaika ( czyli kosteczki ) . Optycznie można oszukać przestrzeń kładąc tę samą na podłodze i na ścianie naprzeciw wejścia – to zatrze linię horyzontu dając złudzenie głębi . Możesz też zastosować płytki podłużne : wąskie prostokąty ułożone w poziomie ( to również rozszerzy ) . Pasy w poziome generalnie rozciągają – więc to jest dobry pomysł .

Pozdrawiam i służę pomocą 8)

wlasnie te co mi sie podobaja sa podluzne,kladzie sie poziomo.

Wciaz nie wiem do jakiej wysokosci,poradzcie.

Mozaike mi odradzono.....

Obstawialam Laponie-Tubadzina.

Znalazlam na bartyckiej firme Arcer,maja fajne ceny,dobry wybor cos tak pogrzebie.

Planuje w holu porozbijac pare gresow i ulorzyc je na scianie i wtopic w podloge.kamien za drogi.Pomieszam matowy ze szkliwionym 40X40 Novej Gali,juz mi sie podoba.bedzie to sluzyc tez za "plecy" wieszaka

Mam do zagospodarowania malutkie WC dla gosci.Jest tak male,ze tak naprawde powinien byc tam tylko pisuar.

Jakie macie propozycje dotyczace glazury?

Podloga jasna?jakies dekory?Moze calkiwicie jasna glazura kladziona tylko do polowy?

Bede wdzieczna za pomoc

K

widziałem taki tyci nieduży wucecik ale glazura była duża jasna ( połozona długim bokiem w poziomie i bez dekorów) i błyszczaca plus lustro duże. Efekt był dobry ( mnie sie podobał) Gospodyni wyszła z założenia ze musi byc przede wszystkim jasno w takiej dziupli ( jasne połuskujace kafelki) plus złudzenie przestronności osiągniete przez lustro.

I dobre oswietlenie.

Dobry pomysł z tym lustrem. Sama tak chciałam zrobić w mojej ubikacji.

Można dać duże lustra na obu bocznych ścianach, przestrzeń się zwielokrotni. Jak się ktoś wstydzi :lol: to od wysokości metr - metr trzydzieści powiedzmy wzwyż :lol: .

Z glazurą zrób jak chcesz, wcale nie musi być do sufitu, wydaje mi się, że można położyć ją tylko w newralgicznych :) miejscach. Albo wcale.

A zobacz sobie zdjęcie b. oryginalnej ubikacji Roberta Skitka. Strasznie mi się podoba, i widać, co mogą zdziałać lustra. I co ciekawe, nie musi być wcale jasny beż :lol: jak się okazuje :lol:

Najlepiej lustra rozmieścić tak, aby były na sąsiadujących ze sobą lub przeciwległych ścianach. Chodzi o odbicie "lustra w lustrze", wtedy jest efekt takiego zwielokrotnienia przestrzeni. Ale oczywiście jedno też lepsze niż nic :)

Nie żałuj tych luster, naprawdę, możesz się sama zaskoczyć złudzeniem przestrzeni. Najlepiej poprzymierzaj tafle w różnych miejscach.

U mnie nie jest aż takie małe pomieszczenie. Kafelki mam jasne, ale NIE małe, NIE kładzione poziomo, paski NIE są poziome, tylko pionowe...hihi...wszystko na odwrót :)

Jak chcecie to zobaczcie jak wyszło:

http://foto.onet.pl/upload/23/31/_331631_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/1/80/_331630_n.jpg

Zaznaczam, że projektowałem ją sam...więc pewnie nie jest zgodna z kanonami sztuki...

aaaa....jedno co się chyba zgadza, to wielkie lustro :)

Pozdrawiam

T.

• 3 weeks później...
Można dać jasne duże płytki na ścianę, ale nie koniecznie do samego sufitu. Podłoga o ton lub dwa ciemniejsza, zachodząca na ścianę (coś jak cokół, tylko więcej), optycznie poszerzy pomieszczenie (tak samo chyba jakiś dekor wokół całych ścian). No i oczywiście lustro- jak zawsze sprawdza się w małych pomieszczeniach. Acha no i kafle niech są "lekkie", "cieńkie" jak napisał Wowka, żeby nie przytłaczały