Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wystartować z budową krok po kroku?

Recommended Posts

Dzień dobry,

Może podpowiecie kolejność działań?

Na razie plan jest taki:

Czerwiec/lipiec - wyznaczenie działki przez geodetę.

Sierpień - ogrodzenie działki + postawienie blaszaka.

Wrzesień/Październik - teściu przepisuje nam tę działkę u notariusza , (do działki będą już zrobione warunki zabudowy przez teścia oraz do działki podłączona jest woda od 20 lat więc to już mamy z głowy).

Wjazd na działkę bezpośrednio z drogi asfaltowej.

Działka będzie miała wymiar +- 45x65m (2900m2).

Na tą chwilę wszystko może zostać tak jak planujemy ?

Praktycznie cała budowa będzie systemem zleconym (nie mamy jeszcze żadnych wycen czy ugadanych firm).

Mamy już wstępnie wybrany projekt budowy (ale docelowo planujemy stworzenie u projektanta indywidualnego projektu wzorując się tym, który znaleźliśmy w necie - Mokka 7).

To co już wiemy to na pewno będziemy musieli mieć własną oczyszczalnie ścieków.

Co dalej, krok po kroku powinniśmy zrobić?

W jakiej kolejności wszystko załatwiać?

Marzy nam się w wiosnę za rok wystartować z budową.  Jest to realne? 

Dziękuje ślicznie za wszelkie podpowiedzi. 😇🤩

Blaszak przemyśl, moim zdaniem niepotrzebny, szczególnie jeśli system zlecony i ekipy będą wykonywać sami robotę. Co będziesz tam trzymać? Szybko postawia Ci stan surowy zamknięty i wszystko będziesz trzymać w domu. Ogrodzenie też przemyśl (formalnie konieczne),ale warto przewidzieć jak na taką ogrodzoną działkę wjadą duże samochody z materiałem, gruszka itp. W praktyce szybko ogrodzenie jest rozrywane potem pośpiesznie.

Nie bardzo rozumiem czy ta działka jest już podzielona czy będzie dopiero wydzielana, a może tylko trzeba odnaleźć słupki graniczne, a w tym nie mam doświadczenia. Jak będziesz miał warunki zabudowy (teść przepisze na Ciebie w formie oświadczenia) to szybko załatwisz przyłącza i PnB. Na wiosnę uważam, że spokojnie zdążysz, nawet jesień jest realna. Mokka 7 to bardzo rozsądny projekt.

Co dalej:

po WZ idziesz do projektanta robi adaptacje lub sporządza projekt, ewentualne uzgodnienia, odrolnienie w zależności od klasy gruntu i składa wniosek na PnB. Po pozwoleniu to już tylko zgłoszenie o rozpoczęciu robót, dziennik budowy i trzymaj się za portfel:)

Edytowane przez mikolajru

54 minuty temu, mikolajru napisał:

Blaszak przemyśl, moim zdaniem niepotrzebny, szczególnie jeśli system zlecony i ekipy będą wykonywać sami robotę. Co będziesz tam trzymać? Szybko postawia Ci stan surowy zamknięty i wszystko będziesz trzymać w domu. Ogrodzenie też przemyśl (formalnie konieczne),ale warto przewidzieć jak na taką ogrodzoną działkę wjadą duże samochody z materiałem, gruszka itp. W praktyce szybko ogrodzenie jest rozrywane potem pośpiesznie.

Nie bardzo rozumiem czy ta działka jest już podzielona czy będzie dopiero wydzielana, a może tylko trzeba odnaleźć słupki graniczne, a w tym nie mam doświadczenia. Jak będziesz miał warunki zabudowy (teść przepisze na Ciebie w formie oświadczenia) to szybko załatwisz przyłącza i PnB. Na wiosnę uważam, że spokojnie zdążysz, nawet jesień jest realna. Mokka 7 to bardzo rozsądny projekt.

Co dalej:

po WZ idziesz do projektanta robi adaptacje lub sporządza projekt, ewentualne uzgodnienia, odrolnienie w zależności od klasy gruntu i składa wniosek na PnB. Po pozwoleniu to już tylko zgłoszenie o rozpoczęciu robót, dziennik budowy i trzymaj się za portfel:)

Blaszak do trzymania narzędzi, mebli ogrodowych czy quada więc z pewnością się przyda. 

3 strony ogrodzenia planuje zrobić na gotowo, a od wjazdu siatkę leśną na czas budowy.

Maj/czerwiec powinny być warunki zabudowy, a następnie geodeta będzie wydzielał działkę. 

Przyłącza masz na myśli prąd? 

Czyli po otrzymaniu działki z WZ ja powinienem zrobić PnB czy projektant? :)

Wszystkie szczegóły prac i rodzaj materiału będą zawarte w projekcie domu? My tylko mamy wybrać rodzaj ogrzewania ?

"Blaszak do trzymania narzędzi, mebli ogrodowych czy quada więc z pewnością się przyda" ok, to tak po partyzancku z blaszakiem w ogrodzie, rozumiem :) myślałem że ma być ładnie zagospodarowana działka. Uważaj tylko żeby ktoś się nie zainteresował tymi drogimi, jak quad, sprzętami. Blaszak oczywiście jak każda prowizorka potrafi trwać latami, ale sąsiadowi akurat blaszak porwał wiatr.

Moim zdaniem z ogrodzeniem lepiej się wstrzymać. 

Piszesz już dwa razy o jakimś wydzielaniu działki przez geodetę, a ja nadal nie wiem o co Ci chodzi (będziesz dzielić działkę odłączając z większej czy po prostu geodeta wytyczy istniejące granice)

"Przyłącza masz na myśli prąd?" - prąd, woda, kanaliza, gaz. Musisz mieć warunki przyłączenia lub informacje o jego braku. Nie wiem na jakich zasadach masz tę wodę na działce, jeśli jest wodomierz, punkt poboru, umowa itp, to pewnie wystarczy tylko ją przepiać na Ciebie i tyle. Pogadaj z nimi, zadzwoń.

"Czyli po otrzymaniu działki z WZ ja powinienem zrobić PnB czy projektant?" Projektant przygotuje Ci projekt zagospodarowania działki i projekt architektoniczno-budowlany, które potrzebne będą (wraz z innymi dokumentami) do uzyskania pozwolenia na budowę (PnB). Wniosek w starostwie lepiej niech on składa, zna tych ludzi i będzie łatwiej.  Potem potrzebne będą CI też projekty techniczne.

"Wszystkie szczegóły prac i rodzaj materiału będą zawarte w projekcie domu? My tylko mamy wybrać rodzaj ogrzewania ? " - Wszytko co potrzebne jest do zbudowania domu jest określone w projekcie (poszczególnych jego częściach), w tym źródło ogrzewania. Na etapie projektu oraz wykonawstwa (możesz w sprawach nieistotnych odstąpić od projektu pod pewnymi warunkami) do podjęcia są dziesiątki, setki decyzji i dotyczą każdego drobnego elementu. Możesz tych decyzji nie podejmować i korzystać z rozwiązań wskazanych przez projektanta, np. w zakresie więźby, pokrycia dachowego, ścian, rodzaju fundamentu, rodzaju tynków, ogrzewania, sposobu i materiału termoizolacji, rodzaju stropu itp. Bardzo ważny jest etap projektowania, bo może oszczędzić kasę.

To tak w telegraficznym skrócie. :) Proces inwestycyjny jest wielowątkowy więc to co napisałem może być nieczytelne