Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna pod blachodachówką, wilgoć, help..._ _ _..._ _ _ ...

miggor

Recommended Posts

cześc, pytałem juz o to na "wymianie doświadczeń" i troche się dowiedzxiałem, ale może jak tu zamieszczę to się jaszcze ktoś odezwie. Mam dach 12 lat, blachodachówka, folia(mleczno biała, z siatką, teraz już wiem,że to niskoparoprzepuszczalna), krokwie 13 cm. Dałem wełnę 10 cm. Folia się spociła. Jest to albo efekt tego,ze nie podbiłem od razu paroizolacyjną od spodu, albo tego,że ta folia na górze jest zła, a ja ze wzgledu na małą wysokośc krokwi i i tak już małą kubaturę strychu nie mam dużego marginesu na schodzenie w dół. Albo tez jest to wynik tegio,że na dworze było zimno i się ciepłe powietrze przechodzące powoli przez wełnę zetknęło z tym zimnym znad folii. Cała folia mokra od dołu nad wełną. odległość wełny od folii różnie w praktyce9od 6 do 0 cm).

Analizowałem różne rozwiązania .Nie za bardzo wiem, co robić.Nie będe ściągał blachodachówki i podbijał inną folią, bo to ryzykowne, naruszanie takiej ułożonej blachodachówki, potem się już raczj nie dopasuje, masa roboty, kasy, .

Co robić? Czy moge kupić wysokoparoprzepuszczalną, zamontować ją między krokwiami, powiedzmy 4 cm pod tą folią, co już jest i pod sposem juz na styk do tej nowej wełnę? Powstanie szczelina między wysokoparoprzepuszczalną i tą niskoparoprzep...która jest pod blachą..Tą szczalina szłaby wilgoć w świat. Czy mógłbym podziurawić wtedy tę folie pod blachą?Ale ta wysokoprzepuszczalna, którą bym zamontował, na pewno nie będzie super szczelnie przylegać do krokwii jak przedziurawię tę na górze, to wilgoć wyczuje dziury i nieszczelności? czy tak?Poza tym wtedy górna część krokwi byłaby w tej strefie pod podziurawioną niskoparo, ale jeszcze nnie w strefie pod wysokoparoprzepuszczalną i dostanie też w du...ę wilgocą. Radźcie moi drodzy. Dzięki za wsparcie

• 1 month później...
Ja bym ci proponował takie rozwiązanie;do krokwi przybij wzdłuż listewki gr 2 cm 3 sztuki-dwie po bokach i jedną w środku do listewek przybij masonit[płyta pilśniowa]powstanie pustka powietrzna między blachą a płytą wełna nie będzie się pocic następnie załuż wełnę folię,profile i płytę.Taka technologia jest w Szwecij.Ale wełna gr 10 cm to trochę za mało ja proponuję 20 cm.Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...