Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garderoba - brak wentylacji?

Recommended Posts

Witam,
jestem w końcowej fazie zakupu mieszkania z rynku wtórnego i przy końcu planowania i "projektowania" pomieszczeń zabrałem się za garderobę, którą chcę "stworzyć" przy sypialni z istniejących teraz szaf (obie taka sama szerokość i obie głębokie na około metr) stojących plecami do siebie. Ścianki działowe będą wykonane z GK (podwójne płytowanie), od salonu izolacja akustyczna w ściance w postaci wełny 10cm.
Ale pytanie główne jest inne - w tym pomieszczeniu nie ma okna i z tego co się dowiedziałem, tez nie ma możliwości podłączenia się do żadnego kanału wentylacyjnego.
Mam zamiar zamontować w garderobie drzwi przesuwne ażurowe, albo podniesione o odpowiednią odległość od podłogi, albo pełne z wywietrznikami, tylko którędy powietrze napływające do pomieszczenia będzie odprowadzane? Jeden człowiek zasugerował mi, że rozwiązanie jest proste, bo wystarczy zamontować kratkę 15cm od sufitu na ścianie do salonu, ale ja będąc kompletnie zielony w temacie działania wentylacji zastanawiam się, czy skoro z garderoby kratką przy suficie powietrze będzie wychodziło, to czy powietrze z salonu nie będzie mi napływało do garderoby?
Tak, przeczytałem też, że prawo budowalne mówi o tym, że pomieszczenia bez okien muszą być podłączone do kanału wentylacyjnego, ale czy to oznacza, że moje marzenie o garderobie pozostanie tylko marzeniem?
(w załączniku przesyłam prowizoryczny obraz tego, jak miałoby to wyglądać)

Pozdrawiam.

Garderoba.png

19 minut temu, wakrys napisał:

pytanie główne jest inne - w tym pomieszczeniu nie ma okna i z tego co się dowiedziałem, tez nie ma możliwości podłączenia się do żadnego kanału wentylacyjnego.

Zaintrygowałeś mnie tą sypialnią bez okna.
Kiedyś taką widziałem będąc za granicą.
To były kwatery krótkoterminowe dla zatrudnionych na krótko pracowników i wyglądało to pomieszczenie bez dostępu światła tragicznie.
Nikt tam nie chciał mieszkać.

19 minut temu, wakrys napisał:

Jeden człowiek zasugerował mi, że rozwiązanie jest proste, bo wystarczy zamontować kratkę 15cm od sufitu na ścianie do salonu, ale ja będąc kompletnie zielony w temacie działania wentylacji zastanawiam się, czy skoro z garderoby kratką przy suficie powietrze będzie wychodziło, to czy powietrze z salonu nie będzie mi napływało do garderoby?

Mam podobnie, kratka w ścianie, ażurowe drzwi do garderoby zawsze lekko uchylone, okno przez całe lato oraz drzwi do sypialni również.

I wiesz co?

Wszystko skórzane wiszące na wieszakach łapało pleśniowe plamki.
Pomimo że zrobiłem wszystko, aby tam była niezła wymiana powietrza, nie zadziałało.

Musi być naprawdę solidny przewiew, jeśli chcesz z tej garderoby korzystać w sposób niezakłócony.

Dzięki za odpowiedź.

Może źle się wyraziłem, sama oddzielona garderoba nie będzie miała okna, sypialnia oczywiście ma (180cm).

Po wydzieleniu garderoby sypialnia będzie miała około 12m2.

8 minut temu, bobiczek napisał:

I wiesz co?

Wszystko skórzane wiszące na wieszakach łapało pleśniowe plamki.

Uff, to dobrze, że nie mam żadnej skórzanej rzeczy :)

Czyli uważasz, że bez większych przeróbek taka garderoba (5m2) bez dedykowanego kanału wentylacyjnego nie ma prawa bytu?

Dodam też, że jest to blok w ogrzewaniem miejskim które grzeje non stop od około października do kwietnia (może się to oczywiście zmieniać w zależności od potrzeb).

Edytowane przez wakrys
dopisane jednego zdania.