forest_dziad 18.03.2025 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 godzin temu Witajcie. Chcę kupić mieszkanie 37m2, wysoki parter nad piwnicą, dwa pokoje. Budynek przedwojenny nieocieplony. Okna plastikowe, w miarę nowe. Ogrzewanie piecem na gaz ziemny z sieci miejskiej. Ten sam piec ogrzewa wodę użytkową, ale wody ciepłej używam mało. Piec ani nowy, ani stary raczej. W środku wystarczy mi temperatura 20-21stC. Jakiego zużycia/kosztu się spodziewać orientacyjnie w 2025 roku? Będę wdzięczny za opinie i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 18.03.2025 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) Rocznie: 800 PLN (0.4m3 gazu dziennie) cwu+370 abonamenty+ ogrzewanie... Nie ocieplony parter... stawiam na 3700 kWh rocznie czyli 1400 PLN. Rocznie 2570 PLN czyli 230 co miesiąc przez cały rok. Albo zimą 400 PLN a latem 100 PLN miesięcznie. Bardzo zgrubne. Edytowane 6 godzin temu przez Zoltyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.03.2025 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 godzin temu Dobry szacunek ale pewnie będzie więcej. Ilość kWh zależy także od ilości nieocieplonych ścian zewnętrznych, ścian z zimną klatką schodową i temperatur w mieszkaniach u sąsiadów u góry i po bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 18.03.2025 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) No tak - budynek przedwojenny: parter, stropy drewniane/polepa it'd Rzeczywiście pewnie będzie więcej niż 75 W/M2 które założyłem. Ściany - może być 50 cm cegły, a może być słabo. Chyba gorzej niż 120 W/m2 nie będzie, co dałoby na samo ogrzewanie 2250 PLN rocznie (5900 kWh). Czyli w sumie, bliżej 4000 rocznie - 290 PLN co miesiąc przez cały rok (taryfa 2.1), albo w najgorszych miesiącach 600 PLN a latem 100 PLN.(2.12). To w cenach na dzisiaj.... (Abo 31 PLN/MSC, 1 kWh - 0.38 pln ....od 30 września nowe ceny gazu: powyborcze ☹️ Edycja: Z ciekawości wrzuciłem wersję ekstremalną do ciepło.app i opadła mi szczęka: https://cieplo.app/wynik/2hc32 Założycielowi wątku polecam skorzystanie z tej strony: daje szacunkowe wyniki (w moim przypadku zawyża o jakieś 10%) Edytowane 4 godziny temu przez Zoltyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forest_dziad 18.03.2025 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 godziny temu Dziękuję za konkretną pomoc. Dodam, że połowę ścian oraz sufit grzeją sąsiedzi. Mury wydają się grube. Okna małe i tylko dwa. Wszyscy w tym sporym budynku mają ogrzewanie na gaz ziemny. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.03.2025 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 godziny temu Ile miesięcznie / rocznie płacą sąsiedzi albo ile m3 gazu zużywają sąsiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts