m1arta 08.02.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Kto mi poradzi, jak najłatwiej samemu (oczywiście przy pomocy rodziny) zrobić fundamenty pod dom?Pozdrowionka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekska 08.02.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 No problem, ale napisz trochę więcej np. czy z piwnicą czy bez, jaki grunt (piach, glina?). Ogólnie to żadna filozofia, u mnie na 10 działek w okolicy nikt nie brał ekipy budowlanej do tego. O przepraszam (przypomniałem sobie) jeden miał fundamenty wykonane przez firmę. Prawie każdy (9 na 10) robił fundamenty przy pomocy rodziny i sąsiadów. Domy stoją w większości już zamieszkane, nikomu nie popękały ściany. Jednak powiem uczciwie "natyrać się trzeba". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 08.02.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Jednak powiem uczciwie "natyrać się trzeba". Najszybciej i chyba najtaniej to tak: - wykop jeśli dobrze idzie można samemu, ale raczej koparka, bo to co zapłacisz za koparkę to zaoszczedzisz na wykarmieniu tej "brygady rodzinnej" do kopania i sporo długów wdzięczności też zaoszczędzisz, pod warunkiem iż swoi robią za "dziękuje". - beton z gruszki, bo koszt ten sam co z betoniarki, a beton lepszy i mniej odcisków zostaje. I mimo koparki i gruszki i tak się dużo napracujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 08.02.2005 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 W Muratorze 10/1997, s. 209 znalazłem notatkę Tani fundament. Opisano metodęv w której nie powinno się wcześniej usuwać humusu, bo będzie nam trzymał górną warstwę gleby z korzeniami. Kopiemy bardzo ostrożnie i dokładnie. Cały wykop wykładamu folią budowlaną, na dnie wykopu, o ile jet to konieczne układamy na fragmentach cegieł zbrojenie. Klejem polimerowym przyklejamy do boków folii arkusze styropianu doprowadzając je do górnej krawędzi wykopu. Styropian nie powinien sięgać dna wykopu. Górną krawędź styropianu możemy zabezpieczyć ułożonymi w poprzek wykopu deskami, bo gdyby klej puścił to przytrzymają go deski (styropian będzie wypierany przez beton). Brak deskowania i potrzeby rozkopywania i późniejszego ocieplania jak i zmniejszenie pracochłonności. Wyłożenie wykopu folią i wyłożenie go folią zmniejsza ilość betonu zużytą na zalanie fundamentu.Może zastosujesz tą metodę, ja ruszam z budową na wiosnę i zamierzam ją wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 09.02.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Bardzo pomysłowe! Ale ja wolę murowany fundament z bloczków. Lana tylko ława, a ta metoda chyba nie nadaje się do wylewania ławy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts