ewawitekdomy 08.02.2005 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Witam pzrepraszam jezeli nie tu pisze lale niemogłam znalesc odpowiedniego miejsca. Wiec wracjac do tematu co lepiej kominek z plaszcem wodnym i podlaczenie do CO czy ogrzewanie z wymuszonym obiegiem powietrza .???moze ktos ma ładny opis gdzies liinka????>>>>>>....... co lepiej, a co jest mankametem?? dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 08.02.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Z płaszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 08.02.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Temat niemiłosiernie wałkowany. Poszukaj w wyszukiwarce. Ale krótko mówiac z płaszczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waluś 09.02.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Zdecydowanie z płaszczem, sam się zdecydowałem po przejrzeniu wątków na forum. Mój wybór wkład LECHMA 19kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 09.02.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 W moim przypadku wykluczyłem kominek z płaszczem wodnym z kilku powodów:1. Brak prądu powoduje że należy wygasić ogień w palenisku bo możemy zagotować wodę w obiegu. W przypadku długotrwałych przerw w dostawach prądu( 2-3 godz.) brak możliwości wykorzystania tego źródła do ogrzewania.2. Dodatkowa automatyka zabezpieczająca ( koszty!!!)3. Jężeli kominek ma być włączony do instalacji CO w obiegu zamkniętym ( polskie przepisy na to nie zezwalają!!!!) to aby się zabezpieczyć przed ewentualny rozsadzeniem instalacji pod wpływem temp. należy założyć dodatkowy zbiornik pełniący rolę buforu4. Większość kominków z płaszczem wodnym ( ja znam tylko takie) są wykonane z blachy połączonej spawami ( brak mi zaufania do takiego rozwiązania - żywotność wkładu)5.Kwestie estetyczne - proponuję pooglądać kilka wkładów z płaszczem wodnym oraz bez i poddać je osądowi pod wzgl. estetycznym. I jeszcze jedno ja u siebie na poddaszu mam około 100 m2, rozprowadzenie ciepła odbywa się grawitacyjnie ( żadnych pomp, automatyki itp) jest ciepło bez hałasu i dodatkowego pobory prądu.Podstawowym ogrzewaniem w domu 200m2 jest ogrzewanie podłogowe, gdybym się uparł na kominek z płaszczem wodnym to musiałbym zamówić odpowiedni bufor aby temp. wody w obiegu podłogówki nie przekraczała u mnie 40st C. takie bufory znaleźć można np. tu: http://www.baron.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 09.02.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Bez płaszcza, z powodów jak wyżej plus palenie dla przyjemności np w lecie bez gotowania wody w instalacji CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 09.02.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Hej, "napisane kiedys, lekko skastomizowane i jeden aspekt nowy! " (...)Do rozwazenia rozwaznego: OPLACALNOSC kazdego z rozwiazan. Inaczej bedzie kalkulowal wlasciciel domu w srodku parku krajobrazowego(drewno praktycznie za darmo zazwyczaj "drogie" ogrzewanie olejowe czy elektryczne) a inaczej wlasciciel chalupy w Warszawie (gaz w ulicy, drewno kominkowe najdrozsze z mozliwych) Kosztowny kominek z plaszczem wodnym w warunkach miejskich bedzie sie amortyzowal przez kilka lat codziennego palenia w nim. A moze nawet kilkanascie - biorac pod uwage, ze w normalnym kominku tez mozesz palic i niewiele mniej efektywnie ogrzewac swoj domek. ESTETYKA Jednym z powodow, ktory zniecheca mnie do tego kominka z plaszczem jest jego uroda. Jeszcze zaden kominek z plaszczem nie podobal mi sie. NIEZAWODNOSC Im b. skomplikowane urzadzenie, tym wieksza szansa, ze sie cos popsuje. Nie wierze, ze ten kominek bedzie bezawaryjnie pracowal przez 10 lat. Przepali sie toto i masz powodz w salonie, brud, pana Stasia z ekipa i kucie scian. NIEZAWODNOSC II Nie ma pradu ...i chalupy juz nim nie ogrzejesz ...w momencie, kiedy jest najbardziej przydatny/potrzebny. ELASTYCZNOSC W chlodniejszy letni wieczor bedziesz chcial zapalic - nie mozna ..albo gdzies tam musisz latac ..kombinowac ... grzejniki w garazu odkrecac. ZAPAL Jesli niespecjalnie lubisz palic w kominku a pracujesz cale dnie i na wieczor tylko zjezdzasz do domu wypompowany z fabryki ...predzej czy pozniej przejdzie Ci ochota na palenie, lub chociaz wyraznie oslabnie. ZAPACH Niestety kominek to ognisko w domu - zawsze troszke dymu na pokoje idzie -ostatnio bylem w 2 domach ze zwyklym kominkiem i niestety po kilkugodzinnym paleniu na poddaszu dawalo sie wyczuc baaardzo delikatna won dymu. Jesli masz chalupe w srodku lasu, lub Twoj kuzyn jest wlascicielem tartaku - PLASZCZ ...jesli nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 09.02.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Tylko z płaszczem!1. przerwy w dopływie prądu do budynku zdarzają się sporadycznie i to nie jest w zasadzie problem2. P jednym sezonie ciągłego palenia w kominku nie sądzę aby ktokolwiek miał ochotę palić latem tym bardziej ze kominek jaki by nie był daje tyle ciepła że latem prawdopodobnie nie dałoby sie wytrzymać w pokoju gdzie stoi3. kominek z płaszczem (jesli ktokolwiek chciałby jednak palic latem) ma mozliwośc wyłączenia obiegu c,o, i wytwarzane ciepło bedzie ogrzewać tylko c.w.u.4. jest taka zasada że kaloryfery wytwarzają promieniowanie podczerwone (to te które przenosi energię cieplną) i powoduje ogrzewanie przedmiotów znajdujących się w domu tzn. ścian, mebli itp. w przypadku ogrzewania powietrzem tego efektu nie ma i tym samym dom się szybciej wychładza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 09.02.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Dom szybciej się wychładza w zależności od jego strat ciepła, a nie od tego w jaki sposób dostarczymy mu ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 09.02.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Oczywiscie, to jasne jak słonce ale ja mówię o efekcie nagrzewania sie ścian i przedmiotów w budunku w wyniku promieniowania podczerwonego emitowanego przez kaloryfery. Tym samym dom wychładza się wolniej gdyz nagrzane elementy budynku hamują ten proces. To nie jest jakaś nowa teoria tylko podstawy fizyki.Powietrze wydobywające się z kanałów nie emituje promieniowania podczerwonego w tak dużym stopniu jak kaloryfery i nie wywołuje takiego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 09.02.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Wszystko zależy od akumulacyjności, bezwładności budynku. Bezwładność może mieć dużą zaletę lub wadę jak kto woli. Przy dużej bezwładności dom się "wychładza wolniej" bo ściany oddają ciepło otoczeniu (powietrzu), ale również dużo wolniej się nagrzewa. Jednak niezależnie od poziomu akumulacyjności przy paleniu ciągłym do ustabilizowania temp w pomieszczeniu potrzebna jest ta sama ilość KW.Druga sprawa to u mnie kominkiem głównie ogrzane są sypialnie na poddaszu ( wszystko wykonane w konstrukcji GKR ) wełna użyta do wypełnienia ścian i stropu nie kumuluje ciepła do tego idealnym rozwiązaniem jest ogrzewanie nadmuchowe lub kominkowe z DGP.Na dole poza wylotem z DGP jak w każdym kominku ciepło oddawane jest również przez promieniowanie ( nie zauważyłem aby przez to dół wychładzał mi się wolniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.02.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 ESTETYKA Jednym z powodow, ktory zniecheca mnie do tego kominka z plaszczem jest jego uroda. Jeszcze zaden kominek z plaszczem nie podobal mi sie. NIEZAWODNOSC Im b. skomplikowane urzadzenie, tym wieksza szansa, ze sie cos popsuje. Nie wierze, ze ten kominek bedzie bezawaryjnie pracowal przez 10 lat. Przepali sie toto i masz powodz w salonie, brud, pana Stasia z ekipa i kucie scian. NIEZAWODNOSC II Nie ma pradu ...i chalupy juz nim nie ogrzejesz ...w momencie, kiedy jest najbardziej przydatny/potrzebny. ELASTYCZNOSC W chlodniejszy letni wieczor bedziesz chcial zapalic - nie mozna ..albo gdzies tam musisz latac ..kombinowac ... grzejniki w garazu odkrecac. ZAPAL Jesli niespecjalnie lubisz palic w kominku a pracujesz cale dnie i na wieczor tylko zjezdzasz do domu wypompowany z fabryki ...predzej czy pozniej przejdzie Ci ochota na palenie, lub chociaz wyraznie oslabnie. ZAPACH Niestety kominek to ognisko w domu - zawsze troszke dymu na pokoje idzie -ostatnio bylem w 2 domach ze zwyklym kominkiem i niestety po kilkugodzinnym paleniu na poddaszu dawalo sie wyczuc baaardzo delikatna won dymu. A ja po polemizuję. Estetyka to sprawa gustu - znalazłęm kominki i z płąszczem i bez które są ładne lub nie. Do tego gusta nie powinny podlegać osądowi. Niezawodność - opierasz się głównie na spekulacjach... Elastyczność - zależy jaką masz instalację - ja np. i tak będę miał kocioł na drewno w instalacji otwartej. Wszystko będzie tak przygotowane by można było przepalać latem. Niezawodność - dobrze pomyślana powoli pociągnie grawitacyjnie. Jak nie to można przecież przydusić ogień. Bez proądu jak masz kominek z DGP na duże odległości to bez turbinki i tak nie pogrzejesz (efektywnie). Zapał - a jak będziesz mieć kominek bez płaszcza to zapał nie minie? Zapach - ryzyko przydymienia w obu przypadkach jest równe. Zależy bardziej od komina niż kominka. I to by było na tyle. Ja kiedyś będę miał z płaszczem - mniej instalacji, mniej przeróbek, w moim przypadku będzie to tańsze lub porównywalne rozwiązanie z kominkiem bez płaszcza. Do tego będę miał CWU z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 09.02.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Tylko z płaszczem! 1. przerwy w dopływie prądu do budynku zdarzają się sporadycznie i to nie jest w zasadzie problem 2. P jednym sezonie ciągłego palenia w kominku nie sądzę aby ktokolwiek miał ochotę palić latem tym bardziej ze kominek jaki by nie był daje tyle ciepła że latem prawdopodobnie nie dałoby sie wytrzymać w pokoju gdzie stoi 3. kominek z płaszczem (jesli ktokolwiek chciałby jednak palic latem) ma mozliwośc wyłączenia obiegu c,o, i wytwarzane ciepło bedzie ogrzewać tylko c.w.u. 4. jest taka zasada że kaloryfery wytwarzają promieniowanie podczerwone (to te które przenosi energię cieplną) i powoduje ogrzewanie przedmiotów znajdujących się w domu tzn. ścian, mebli itp. w przypadku ogrzewania powietrzem tego efektu nie ma i tym samym dom się szybciej wychładza 1. "w zasadzie nie problem" - ale jak akurat nie bedzie pradu w zimie ...zapytasz sie "po jaka cholere kupowalam kominek, ktory chalupy mi nie ogrzeje jak inne zrodla ciepla wysiadly ? Samochodu tez pewnie nie ubezpieczasz ...bo przeciez wypadki rzadko sie zdarzaja 2. nooooo jezeli po sezonie palenia w kominku odechce mi sie palic w lecie ....moze sie okazac, ze po dwoch sezonach palenia w kominku w 3 cim sezonie w ogole juz do kominka nie podejde. 3. mozna cwu ogrzac - ale jaki to zbiornik musi byc ...pewnie bania z 500 litrow - nie wiem ...nie mam takiego kominka ...zadnego jeszcze nie mam 4. te Twoja teorie przeczytalem naprawde z przyjemnoscia )))) O ile mnie pamiec nie myli - ogrzewanie moze nastapic na drodze : konwekcji (swobodnej lub wymuszonej) promieniowania Wymiana ciepla na drodze promieniowania odbywa sie w wysokich temperaturach (chyba 600 st. C) - przy grzejnikach o temperaturze 50-60 st. C promieniowanie jest sladowe jesli nie zadne. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 09.02.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 W tym miejscu muszę się zgodzić z Rafałem, że należy dopasować całościowo system CO:Kominek z płaszczem + kocioł na paliwo stałe + system CO otwarty ( a najlepiej grawitacyjny.)Ale gdy ktoś chce:kocioł bezobsługowy (gaz, olej) to instalacja CO zamknięta + kominek bez płaszcza wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.02.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Inaczej się patrzy na kominek jak jest dodatkowym źródłem ciepłą a inaczej jak podstawowym. Znam ludzi którzy uważają kominek z DGP (bez płaszcza) za rozwiązanie idealne, ale znam i takich którzy uważają taki za największą pomyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 09.02.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Yoric !Sam przyznałeś że nie masz jeszcze kominka więc mniemam że Twoje wywody są czysto teoretyczne!Przyznam się że jak sam zastanawiałem się jaki kominek wybrać prześledziłem setki postów na tym forum. Najbardziej irytowały mnie czasami bezsensowne (bez obrazy) wywody osób które same nie posiadały żadnego kominka. Zdevydowałem się na kominek z płaszczem i jestem z niego bardzo zadowolony.Szczegóły:Kominek Makroterm 18kW z centralką sterującą + piec gazowy Junkers + zasobnik na wodę 160L. Temperaturę na płaszczu mam ustawioną na 48 stopni, kaloryfery są ciepłe (nie gorące) i przy ciągłym paleniu (pale w zasadzie 18h na dobę) w domu utrzymuje się temperatura ok 22 stopni.Nie mam kłopotu jak dzieciaki buty przemoczą lub rękawiczki - jest gdzie je wysuszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 09.02.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Ja mam kominek Tarnava 18 Kw i DGP. Gdy jestem w domu, stanowi on wyłączne zrodlo ciepła. Sprawdza sie znakomicie. Nie mam jednak porownania z kominkiem z płaszczem. Czy mozecie podac ile przykladowo drewna zuzywa taki kominek z płaszczem wodnym? Ja obrazowo powiem, że na dobe zuzywam miedzy jednym a dwoma koszykami drewna, a sredniej wielkosci kloda pali sie wydajnie okolo 3 - 4 godzin. Aby podac dokladniejsze zuzycie, musiałbym drewno zwazyc, niestety nie mam wagi ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 09.02.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 i jeszcze rada dla autora tego tematu (tak przy okazji chyba zapomniał że założył ten wątek).Jeśli chcesz dobrze wybrać to powinieneś skupić się na informacjach pochodzących od praktyków (czyli od tych którzy piszą że mają kominek i...) a nie na wywodach osób które tak naprawdę same jeszcze się nie zdecydowały. Szkoda czasu, sam to przeszedłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.02.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 a co powiecie na to na to: kominek z płaszczem wodnym (najlepiej jakiś wysokowydajny np ctm), zasobnik 400l(większe są dwukrotnie droższe) i to nie tylko jako bojler ,ale również akumulator ciepła (zawsze jakaś oszczędność- a i tak szybko instalacja się nie wychłodzi) wszystko pracujące w układzie oczywiście otwartym górnego rozdziału z grzejnikami bocznego zasilania i zaworami zwykłymi (daje to obieg grawitacyjny i kłopot z brakiem prądu z głowy) w obieg wpięty kocioł elektryczny(najtańszy w zainstalowaniu,brak wkładów kominowych i in.) jako źródło dodatkowe w razie wygaszenia kominka kominek jako źródło ciepła główne (ctm wytrzymuje nawet 10 godz.)a po ochłodzeniu instalacji oraz ścian domu) sterownik ścienny przy określonej temperaturze włącza kocioł elektryczny jesteśmy w domu i palimy w kominku a elektryczny się wyłącza... proste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 09.02.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Nesia tak z czystej ciekawości ile kosztował cię ten Makroterm z oprzyrządowaniem i montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts