Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINEK z płaszczem wodnym czy bez

ewawitekdomy

Recommended Posts

Ja nie zamierzam wykorzystywać kominka, jako podstawowe źródło ciepła, ale jako uzupełniające.

Jak się pali to niech coś ogrzewa, a nie idzie wszystko w komin.

Nie chcę się wtrącać w dyskusję, ale mogę Ci napisać kilka słów na ten temat. Też swojego czasu zastanawialiśmy się nad kominkiem z płaszczem wodnym jako uzupełnienie grzania gazem (a więc nie jako podstawowe). Po przeliczeniu kosztów inwestycyjnych doszliśmy do wniosku, że nie warto tyle pieniążków wydawać na taki kominek, skoro i tak będziemy grzać głównie gazem. Ale z drugiej strony skoro i tak chcemy mieć kominek w domu, to tak jak Ty, chcieliśmy aby ''coś z tego grzania było''. I doszliśmy do wniosku, że w naszej sytuacji lepiej jest zrobić dgp. Koszty inwestycyjne (przynajmniej w naszym przypadku) będą dużo niższe (dom z użytkowym poddaszem, kominek w centralnej jego części). Pewnie, że wokół kratek na pewno będzie się szybciej brudziło, ale dla mnie akurat nie stanowi to żadnego problemu, aby raz do roku to oczyścić.

Proszę nie traktować tego co napisałam jako wymądrzanie się czy coś takiego... Po prostu też staliśmy przed takim dylematem i piszę jak zdecydowaliśmy i dlaczego :wink:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę nie traktować tego co napisałam jako wymądrzanie się czy coś takiego... Po prostu też staliśmy przed takim dylematem i piszę jak zdecydowaliśmy i dlaczego :wink:

I słusznie. Jak się nie chce grzać ciągle kominkiem (takie było moje założenie) inwestycja w kominek z płaszczem jest wyższa i dużo dłużej się zwraca.

Jak na granie co jakiś czas DGP jest lepszym rozwiązaniem, bo nie zdąży nabrudzić.

Procentowa sprawność kominka z płaszczem wodnym minus procentowa sprawność kominka z DGP. Wynik pomnożony przez zakładane roczne zużycie drewna da nam procentowe pojęcie o oszczędnościach. Mnożymy

przez cenę jednostkową drewna i mamy oszczędności w ciągu jednego roku. Następnie liczymy różnicę miedzy zakładanym kosztem budowy tych kominków i jeżeli przez otrzymany wynik podzielimy oszczędności jednego sezonu, to wyliczymy po ilu latach zwróci się ta inwestycja. Oczywiście zakładając, że nie uwzględniamy inflacji, kosztów konserwacji instalacji, malowania ścian, potłuczonych wazonów, brudu, robali, ptasiej grypy i cholera wie czego jeszcze. Mam nadzieję, że wynik będzie wprost proporcjonalny do satysfakcji gwarantowanej.

Ciepełka życzę.

niedawno odpaliłem Makroterma, jako dodatkowe źródło ciepła. Już wiem, że wyjdzie taniej niż samym gazem (GZ), ale zgrać tę cholerę z piecem... :evil:

kominek chodzi na full, a ten skubaniec (piec) włącza i dorzuca swoje trzy grosze co jakiś czas...

Wyreguluj temperaturę na czujce pieca, obniż temperaturę załączania, jak kominek grzeje dom i temp. jest wyższa niż na czujce, to piec siedzi cicho, dopiero jak temp. spadnie to się załącza.

Poza tym piec załącza się do ogrzewania wody użytkowej, trudno jest niestety zsynchronizować je, zasada jest prosta, temp. pieca (powietrza i wody) ustawiać nżej niż kominka, wtedy kominek ma pierwszeństwo zawsze

Oczywiście zakładając, że nie uwzględniamy inflacji, kosztów konserwacji instalacji, malowania ścian, potłuczonych wazonów, brudu, robali, ptasiej grypy i cholera wie czego jeszcze. Mam nadzieję, że wynik będzie wprost proporcjonalny do satysfakcji gwarantowanej.

Ciepełka życzę.

Zapomniałeś dodać: kokluszu, alergii na mocher, gradobicia, bocianów w zimie oraz corocznych wyborów parlamentarnych

niedawno odpaliłem Makroterma, jako dodatkowe źródło ciepła. Już wiem, że wyjdzie taniej niż samym gazem (GZ), ale zgrać tę cholerę z piecem... :evil:

kominek chodzi na full, a ten skubaniec (piec) włącza i dorzuca swoje trzy grosze co jakiś czas...

Wyreguluj temperaturę na czujce pieca, obniż temperaturę załączania, jak kominek grzeje dom i temp. jest wyższa niż na czujce, to piec siedzi cicho, dopiero jak temp. spadnie to się załącza.

Poza tym piec załącza się do ogrzewania wody użytkowej, trudno jest niestety zsynchronizować je, zasada jest prosta, temp. pieca (powietrza i wody) ustawiać nżej niż kominka, wtedy kominek ma pierwszeństwo zawsze

Dzięki Nina za podpowiedź. Spróbuję.

Zgoda, DGP jest tańszy. Ale znam sporo osób które twierdzą, że przy DGP ciepło jest jedynie w pomieszczeniach na piętrze, blisko komina. A ja mam dom parterowy i mam wątpliwości, na ile ciepło może się rozchodzić w poziomie i w jakim stopniu nagrzeje pomieszczenie, skoro wylot jest przy suficie. Gdy ładuje się kasę w nieefektywne DGP, to chyba lepiej w płaszcz? :o

Też swojego czasu zastanawialiśmy się nad kominkiem z płaszczem wodnym jako uzupełnienie grzania gazem (a więc nie jako podstawowe). Po przeliczeniu kosztów inwestycyjnych doszliśmy do wniosku, że nie warto tyle pieniążków wydawać na taki kominek, skoro i tak będziemy grzać głównie gazem. Ale z drugiej strony skoro i tak chcemy mieć kominek w domu, to tak jak Ty, chcieliśmy aby ''coś z tego grzania było''. I doszliśmy do wniosku, że w naszej sytuacji lepiej jest zrobić dgp. Koszty inwestycyjne (przynajmniej w naszym przypadku) będą dużo niższe (dom z użytkowym poddaszem, kominek w centralnej jego części). Pewnie, że wokół kratek na pewno będzie się szybciej brudziło, ale dla mnie akurat nie stanowi to żadnego problemu, aby raz do roku to oczyścić.

Zastanawiam się też nad tanim prostym i małym kominkiem tak tylko żeby zapalić raz kiedyś czy to ma sens i ile trza kasy

Witam,

Mam pytanie. Piszecie że kominek z płaszczem wodnym jest droższy (padła kwota o 5 000 zł) od zwykłego.

Ja mam juz skończoną instalację, podłączony kominek z płaszczem wodnym Lechma 19 kW - grzeje super - zapłaciłem za niego 3 800 zł. Inne kominki (zwykłe powietrzne) były w podobnych cenach, może ciut tańsze, więc to chyba nie tak do końca z tymi różnicami? Zależy co się porówna.

2-gi sezon uzytkuje Makroterm'a 18KW i palę w nim w miarę regularnie ogrzewając dom 200 m2. Na centralce mam ustawioną minimalna temperaturę 9tj. 45 st.0 bo jak podwyższe to w domu jest za ciepło, a tak mam przeważnie 22 do 22,5 st. Celc. i jest OK.

Gazówka włacza się tylko by dogrzac wode w zasobniku bo ogrzewanie CWU przy tych parametrach jakie mam ustawione na kominku nie byłoby efektywne.

Jesli chodzi o ekonomie tego rozwiazania to jest w zasadzie OK ale .... następnym razem kotłownie pozostawie w kotłowni !!!

W salonie zmuszony jestem składować drewno do dokładania do kominka, przynoszenie drewna z podwórka konczy sie nanoszeniem brudów i sprzątaniem,. Ogien w kominku widackilka godzin po wyczyszczeniu szyby ale jak kominek wygasa i dmuchawy nie pracują to dymiący sie żar 9z powodu braku ciagu) wspaniale zadymia szybkę.

Tak wiec jak kiedys przyjdzie mi jeszcze raz wybudowac dom to kominek bedzie na pewno ale w KOTŁOWNI a w salonie w tym miejscu postawię np duże akwarium.

Witam,

Mam pytanie. Piszecie że kominek z płaszczem wodnym jest droższy (padła kwota o 5 000 zł) od zwykłego.

Ja mam juz skończoną instalację, podłączony kominek z płaszczem wodnym Lechma 19 kW - grzeje super - zapłaciłem za niego 3 800 zł. Inne kominki (zwykłe powietrzne) były w podobnych cenach, może ciut tańsze, więc to chyba nie tak do końca z tymi różnicami? Zależy co się porówna.

Gdzie kupiłeś taki tani kominek z płaszczem?

Jaki to producent?

Też mam kominek z płaszcem wodnym produkcji "Lechmy". Cała inwestycja wyniosła mnie może 2000 drożej. Cena kominka, paru zaworów i rurek. Obcenie palimy w kominku, piec załącza sie nad ranem i pilnuje gdzieś do czasu jak wrócimy z pracy. Około 17 znowu kominek. Rachunek za gaz za dwa miesiące pażdziernik i listopad 280 PLN. Za miesiące letnie około 100 PLN. wychodzi wię, że ogrzewanie piecem wynisoło mi 180 PLN za dwa miesiące. Więc oszczędność jest. Kominiem palimy już trzeci miesiąc i dlaej mamy chęć to robić. Atmosfera przy palącym się ogniu w salonie jest nieamowita, a przy okazji ciepło również na piętrze. Więc nikt mnie nie przekona, że kominek w salonie to kotłownia. Skoro jest nie jeszcze daje ciepło.

Witam,

Gdzie kupiłeś taki tani kominek z płaszczem?

Jaki to producent?

i ja jeszcze dołożę pytanie: czy w tej cenie były też: dmuchawa, naczynie przelewowe, pompy do co i cwu, zawory, zawory zwrotne?

Też mam kominek z płaszcem wodnym produkcji "Lechmy". Cała inwestycja wyniosła mnie może 2000 drożej. Cena kominka, paru zaworów i rurek. Obcenie palimy w kominku, piec załącza sie nad ranem i pilnuje gdzieś do czasu jak wrócimy z pracy. Około 17 znowu kominek. Rachunek za gaz za dwa miesiące pażdziernik i listopad 280 PLN. Za miesiące letnie około 100 PLN. wychodzi wię, że ogrzewanie piecem wynisoło mi 180 PLN za dwa miesiące. Więc oszczędność jest. Kominiem palimy już trzeci miesiąc i dlaej mamy chęć to robić. Atmosfera przy palącym się ogniu w salonie jest nieamowita, a przy okazji ciepło również na piętrze. Więc nikt mnie nie przekona, że kominek w salonie to kotłownia. Skoro jest nie jeszcze daje ciepło.

Miło przeczytać. Rokuje pozytywnie na przyszłość. Ja dopiero kilka dni palę " na surowo" więc nie wiem jeszcze jak to będzie, ale podoba mi sie ten system barrrdzo :-)