nesia 14.12.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Nie - to cena samego kominka no i stąd taka cena ... na pozostałe elementy układanki pt. kominek z płaszczem trzeba wydac prawie drugie tyle Absolutnie się nie zgadzam NIe mam tu przy sobie faktur - może jak pogrzebię to napiszę ile dodatki kosztowały może faktycznie przesadziłem z tym "dwa razy", chodziło mi o to że cena kominka z łaszczem to nie tylko koszt samego kominka ale też pozostałych elementów układu. moge tylko strzelac ze dopłaciłes ok 2 do 2,5 tys. zł. Jak kupowałem swój kominek to w zestawie było wszystko i całośc kosztowała 6,5 tys. (o ile dobrze pamietam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 14.12.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Gazówka włacza się tylko by dogrzac wode w zasobniku bo ogrzewanie CWU przy tych parametrach jakie mam ustawione na kominku nie byłoby efektywne. A ja miałam nadzieję że kominek prawie całkowicie załatwi mi sprawę ciepłej wody. Jak będę dogrzewała w niewielkim stopniu dom, to wodę będę miała letnią? Nie można tego inaczej wyregulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikini 14.12.2005 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Kupiłem kominek Wodan 24kW bezpośrednio od producenta czyli http://www.kominki.radom.pl. Z kurierem pod dom, koszt 3160 zł. Jest cena dla firm, ale próbujcie może się uda indywidualnie. Wymiennik można kupić na http://www.wymienniki.pl - wytargowałem 15% upustu. Dwie pompy LFP w lokalnej hurtownii (była jakaś promocja) 400 PLN. Parę rurek, kształtek, zaworów, ok. 400 PLN. Do tego rura spalin oczywiście. W sumie bez robocizny wyszło ok. 5000 PLN - chyba nie tak źle (robocizna swoja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 14.12.2005 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Tak oddalając się nieco od tematu, przyznam się, że zawsze przerażała mnie wizja tygodniowej awarii elektryki w środku zimy. Co wówczas z takim kominkiem ? Pompy nie działają, grawitacja też nie, wymiennik nie wymienia, a w instalacji parę kropel wody, która zagotuje się od dwóch polan. Piece CO - też na prąd wszystko. Do tej pory nie usłyszałem nic sensownego, a odpowiedź w rodzaju: kto to słyszał o tygodniowej przerwie w dostawie prądu jakoś mnie nie satysfakcjonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.12.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 wiaterwiater Pomińmy fakt grzania domu ciekaw jestem jak długo wytrzymasz w domu nie licząc niskich temperatur bez energii elektrycznej Kominek z płaszczem wodnym w pewnych sytuacjach jest dobrym rozwiązaniem zarówno dla inwestora jak i dla instalatora Jest to urządzenie które kosztem niższego komfortu pozwala obniżyć koszty ogrzewania domu Bardzo dobrze sprawdzają się w przypadku kotłowni opalanych olejem lub gazem płynnym w przypadku gazu ziemnego należało by się zastanowić Mam tu na myśli cenę zakupu drewna opałowego Pozwala na dotarcie ciepła do wszystkich pomieszczeń Koszt zakupu kominka z płaszczem wodnym i jego prawidłowy montaż nie jest tani tak na oko 5-6 tys zł Prawidłowo wykonana instalacja pozwala na bezproblemowe grzanie ciepłej wody zarówno latem jak i zimą Osobiście uważam że miejscem kotła jest kotłownia w moim własnym salonie na razie jest tylko komin ale w przyszłości będzie też i kominek zwykły wkład żeliwny podłączony do komina bez żadnych rozprowadzeń ciepłego powietrza a na pewno bez płaszcza wodnego Taka działająca atrapa co by wstydu się nie najeść jak goście zechcą napalić w kominku Jak będzie zimno pod salonem mam kotłownię na opał stały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekde 14.12.2005 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 wiaterwiater Pomińmy fakt grzania domu ciekaw jestem jak długo wytrzymasz w domu nie licząc niskich temperatur bez energii elektrycznej Kominek z płaszczem wodnym w pewnych sytuacjach jest dobrym rozwiązaniem zarówno dla inwestora jak i dla instalatora Jest to urządzenie które kosztem niższego komfortu pozwala obniżyć koszty ogrzewania domu Bardzo dobrze sprawdzają się w przypadku kotłowni opalanych olejem lub gazem płynnym w przypadku gazu ziemnego należało by się zastanowić Mam tu na myśli cenę zakupu drewna opałowego Pozwala na dotarcie ciepła do wszystkich pomieszczeń Koszt zakupu kominka z płaszczem wodnym i jego prawidłowy montaż nie jest tani tak na oko 5-6 tys zł Prawidłowo wykonana instalacja pozwala na bezproblemowe grzanie ciepłej wody zarówno latem jak i zimą Osobiście uważam że miejscem kotła jest kotłownia w moim własnym salonie na razie jest tylko komin ale w przyszłości będzie też i kominek zwykły wkład żeliwny podłączony do komina bez żadnych rozprowadzeń ciepłego powietrza a na pewno bez płaszcza wodnego Taka działająca atrapa co by wstydu się nie najeść jak goście zechcą napalić w kominku Jak będzie zimno pod salonem mam kotłownię na opał stały Nie wiem dlaczego tak się zarzekasz. Skoro i tak zamierzasz miec kominek to dleczego przy okazji nie rozprowadzic wody do kaloryferów. Mnie to wynioslo jakieś 1000 PLN więcej. Wiec nie mow, że przy całkowitych kosztach kotłowni to zawrotna suma. Skoro i tak bym palił w kominku, wiec przynajmniej mam ciepło wszedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JJACK 14.12.2005 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Nie mam jeszcze domu.Rodzi się w głowie.Myślę jednak o kominku z płaszczem wodnym.W Polsce mamy długie jesienie i wiosny, gdy potrzeba ciepła przez kilka popołudniowo-wieczornych godzin.Czy nie szkoda ciepła uciekającego w komin?Czy koszty budowy kanałów powietrznych,okopconych ścian się nie liczą?Kominek ma swój nieodparty urok.Mieszkam w rozległym mieszkaniu w 100-letniej kamienicy.Warunki kominowe nie pozwoliły mi na wstawienie kominka i strasznie mi go brakuje.3-4 miesiące w roku przez parę godzin dziennie miałbym ciepłą,przytulną atmosferę.Chyba nie podlega dyskusji fakt że płaszcz wodny lepiej zaspokaja równomierne rozrowadzenie i tak wyprodukowanego już ciepła.Sprawa rozbija się chyba o pieniądze.Ale czy 2000zł różnicy w perspektywia kilkudziesięciu lat to dużo(daj Boże zdrowie)?Pytanie brzmi:czy koninek z płaszczem wodnym skuteczniej i równomierniej rozprowadza ciepło.Jeśli tak(cholera,tego nie wiem napewno) to odpowiedź jest prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltomy 14.12.2005 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Mam komiek z plaszczem wodnym od szesciu lat . Aby sie wprowadzic musielismy zrobic jakies ogrzewanie , a ze mieszkamy we wspolnocie na pietrze piec c.o. na wegiel odpadl, gazu nie ma a prad drogi, pomyslelismy o kominku. Cena kominkow byla wtedy okolo 3tys.ale ojciec mojego kolegi , robiacy takie rzeczy zrobil nam za polowe, sam obudowalem i jest to prawie jedyne zrodlo ogrzewania(rok temu dolozylem do obiegu piec 6kw aby sie wlaczal nad ranem przy duzych mrozach).Jest to napewno tanie zrodlo ciepla ale troszke trzeba sie przy tym nachodzic ( moja zona zajmuje sie obsluga), i nasprzatac zwlaszcza , ze u nas jest w salonie/sypialni. Poltomy---------------- Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 15.12.2005 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Pomińmy fakt grzania domu ciekaw jestem jak długo wytrzymasz w domu nie licząc niskich temperatur bez energii elektrycznej Niezły, rozumiem, że Ty bys nie wytrzymał i co byś zrobił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 15.12.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Witam, Mam pytanie. Piszecie że kominek z płaszczem wodnym jest droższy (padła kwota o 5 000 zł) od zwykłego. Ja mam juz skończoną instalację, podłączony kominek z płaszczem wodnym Lechma 19 kW - grzeje super - zapłaciłem za niego 3 800 zł. Inne kominki (zwykłe powietrzne) były w podobnych cenach, może ciut tańsze, więc to chyba nie tak do końca z tymi różnicami? Zależy co się porówna. Powiedz to więcej. Wierzę, że sam kominek tyle kosztował, ale czy pracuje w obiegu otwartym czy zamkniętym? Makroterm ma wbudowany wymiennik ciepła, żeby nie zagotować wody w kaloryferach i nie rozsadzić instalacji (ma dwa obiegi, otwarty i zamknięty, połšczone wymiennikiem ciepła). Czy stosujesz pompę, czy masz obieg grawitacyjny. Czy nawiew masz samodzielny, czy wspomagany dmuchawš. Czy masz możliwoć regulacji temperatury wody w płaszczu. Wszystkie te elementy zwiększajš komfort, bezpieczeństwo i prostotę obsługi, ale też podnoszš cenę. Dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 15.12.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Tak oddalając się nieco od tematu, przyznam się, że zawsze przerażała mnie wizja tygodniowej awarii elektryki w środku zimy. Co wówczas z takim kominkiem ? Pompy nie działają, grawitacja też nie, wymiennik nie wymienia, a w instalacji parę kropel wody, która zagotuje się od dwóch polan. Piece CO - też na prąd wszystko. Do tej pory nie usłyszałem nic sensownego, a odpowiedź w rodzaju: kto to słyszał o tygodniowej przerwie w dostawie prądu jakoś mnie nie satysfakcjonuje. Ja natomiast zainwestowałem w kominek z rozprowadzeniem grawitacyjnym (ok.240 m2 ogrzewane) i piec olejowy. Po dzien dzisiejszy wystarcza cieplo z kominka (ok. 23 C w pomieszczeniach) i tylko CW (5 osób) i podlogowka w kuchiach (2) i lazienkach (2) oraz w wiatrolapie idzie z kotla olejowego. Nie przejmuję się za bardzo jakąś awarią zasilania en.elektr. bo przez dłuższy czas sam kominek (tarnava 18kW) potrafi niezłą temperaturę utrzymać. Pozdrawiam Darek. ps. zawsze decyzja należy do inwestora Czy i jaki kominek? oraz jaki sposób ogrzewania CO i CW? (w miarę bezobsługowy, ekonomiczny, z dodatkowym ogrzewaniem itd...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annanatali 15.12.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 A w domu z drewna z kominkiem w środku bardziej sie opłaca DGP czy z płaszczem? Słyszałam że z DGP.Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 15.12.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 A w domu z drewna z kominkiem w środku bardziej sie opłaca DGP czy z płaszczem? Słyszałam że z DGP. Co wy na to? A co rozumiesz pod pojęciem "opłaca"? Tańsze na starcie jestst DGP, ale w budynku już użytkowanym rozprowadzenie DGP wymaga sporego rozrabiania i kucia. Kominek z płaszczem wpinasz w instalację Co i grzejesz kalafiory, ale kominek z płaszczem jest droższy przy zakupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 15.12.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 URE właśnie zatwierdziło podwyżkę gazu o 12%.No to może teraz kominek z płaszczem staje się coraz bardziej racjonalnym rozwiązaniem. Powiedzcie, czy poniższe założenia są słuszne - jest to tylko moje gdybanie:(1) zakładam, że samym kominkiem można ogrzać cały dom i w ogóle jest niepotrzebny piec, jeśliby kominek chodził non-stop(2) zakładam, że będę palił co 3 dzień, czyli odliczając noce, to gdzieś tak na oko 20% energii cieplnej będzie pochodziło z kominka.(3) zakładając roczny koszt ogrzewania gazem ziemnym na poziomie 300 zł to mamy oszczędność na poziomie 600 zł.(4) zakładając różnicę kosztów 4000 zł - okres zwrotu gdzieś tak 7 lat. Powiedzcie, czy powyższe rozumowanie jest poprawne?Które założenia są błędne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 15.12.2005 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Chciałeś to masz. Pierwsze założenie jest poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 17.12.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2005 Decydując się na jakieś urządzenie do domu należy wiedzieć o jego wadach i zaletach i w jakiś sposób zgrać to z własnymi oczekiwaniamiBardzo często czytam że decydujecie się na kominek w salonie głównie dla klimatu jaki daje kominek, macie tu na myśli klimat ogniska Ładne płomienie oświetlające salon i dające ciepło że o trzasku palącego się drewna nie wspomnę ( wspomniałem) Niestety kominki jakie są montowane są to wkłady żeliwne z drzwiczkami i jeszcze z szybą samoczyszczącą Czy sprawdzaliście przy takim kominku ile zostaje z tego miłego klimatuSzybę zawsze można otworzyć ale to już nie to Rozumiem tych co robią to dla obniżenia kosztów ogrzania własnego domu i nie ma tu znaczenia czy jest to kominek z płaszczem wodnym czy z rozprowadzeniem ciepłego powietrza Niestety uważam że jest to robienie kotłowni z salonu dla ścisłości nie neguję.ale jeśli pomieszczenie w którym stoi kominek jest salonem i palimy w nim non stop i obok leży drewno możecie nazwać to po swojemu Dla klimatu najlepszy jest kominek otwarty lub z podnoszoną szybą by w czasie palenia można było ją podnieść ( odsłonić palenisko) a opuścić gdy z kominka nie korzystamy ( zapach spalenizny)Dobrym rozwiązaniem było by mając kominek otwarty w salonie użytkowany tylko czasami w pomieszczeniu kotłowni mieć piec gazowy lub na ojej i obok zwykły piec na opał stałyNormalny piec do c.o. na opał stały Dodatkową zaleta takiego układu jest czystość w salonie, niskie koszty opału i możliwość wykorzystania większej ilość rodzajów opału stałegoCena kotła zbliżona lub niższa od wkładu z płaszczemhttp://www.instalator.pl/archi/mi12(88)/62.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 18.12.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Bardzo często czytam że decydujecie się na kominek w salonie głównie dla klimatu jaki daje kominek, macie tu na myśli klimat ogniska Ładne płomienie oświetlające salon i dające ciepło że o trzasku palącego się drewna nie wspomnę ( wspomniałem) Niestety kominki jakie są montowane są to wkłady żeliwne z drzwiczkami i jeszcze z szybą samoczyszczącą Czy sprawdzaliście przy takim kominku ile zostaje z tego miłego klimatu Byłem, sprawdzałem. Jest wszystko z tego miłego klimatu, a szyba zwykła, zamknięta nawet. Dobrym rozwiązaniem było by mając kominek otwarty w salonie użytkowany tylko czasami w pomieszczeniu kotłowni mieć piec gazowy lub na ojej i obok zwykły piec na opał stały Taaaak. Najlepiej kominek z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 31.08.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam, Mam pytanie. Piszecie że kominek z płaszczem wodnym jest droższy (padła kwota o 5 000 zł) od zwykłego. Ja mam juz skończoną instalację, podłączony kominek z płaszczem wodnym Lechma 19 kW - grzeje super - zapłaciłem za niego 3 800 zł. Inne kominki (zwykłe powietrzne) były w podobnych cenach, może ciut tańsze, więc to chyba nie tak do końca z tymi różnicami? Zależy co się porówna. 3800 PLN z całym osprzętem (wymiennik, naczynie wzbiorcze, itd.) ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 01.09.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 A ja się właśnie dowiedziałam, że kominki z płaszczem maja bardzo małą wydajność, ok. 20%I żeby ogrzać porządnie chałupę trzeba ok. 6 kg drzewa na godzinę.I że DGP jednak wydajniejsze.I jeszcze, że jak woda powrotna ma temp. niższą niż 60 st., to coś tam się skrapla i smród jest w chałupie...I w kropce jestem, bo właściwie to byliśmy zdecydowani na kominek z płaszczem wodnym, a teraz to znowu mętlik w głowie. I co tu począć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 01.09.2006 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Kominki z płaszczem mają sprawność 70 - 80%. W każdym kominku trzeba spalić 4 - 5kg/h drewna, żeby nagrzać dom. Z czegoś ta energia musi być pozyskana.Aby uniknąć skraplania trzeba zastosować kominek ze ściankami wyłożonymi szamotem.Chrakterystyczny zapach moze wydobywać się z każdego kominka. To jest zapach bardziej z komina, niż z kominka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts