mariobros35 02.09.2006 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 A ja się właśnie dowiedziałam, że kominki z płaszczem maja bardzo małą wydajność, ok. 20% I żeby ogrzać porządnie chałupę trzeba ok. 6 kg drzewa na godzinę. I że DGP jednak wydajniejsze. I jeszcze, że jak woda powrotna ma temp. niższą niż 60 st., to coś tam się skrapla i smród jest w chałupie... I w kropce jestem, bo właściwie to byliśmy zdecydowani na kominek z płaszczem wodnym, a teraz to znowu mętlik w głowie. I co tu począć? Co do tenperatury wody powrotnej to jest na to rada trzeba zastosować trójdrożny zawór termostatyczny mieszający na powrocie do kominka wodę powrotu z wodą zasilania i niedopuszczający do spadku tenperatury wody powrotnej poniżej 60 stopni.Natomiast z tą wydajnością to ktoś powiedział ci niezłą bzdurę większość kominków wodnych ma sprawność przybliżoną do 78-85% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 02.09.2006 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Natomiast z tą wydajnością to ktoś powiedział ci niezłą bzdurę większość kominków wodnych ma sprawność przybliżoną do 78-85% To powiedział mojemu mężowi sprzedawca takowych kominków Czy sam masz kominek z płaszczem? A jeśli tak, to ile drewna (suchego) spalasz w sezonie grzewczym? Bo to są dla mnie konkrety, do których potrafię się odnieść. Co do teorii, to wiadomo, jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 03.09.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Natomiast z tą wydajnością to ktoś powiedział ci niezłą bzdurę większość kominków wodnych ma sprawność przybliżoną do 78-85% To powiedział mojemu mężowi sprzedawca takowych kominków Czy sam masz kominek z płaszczem? A jeśli tak, to ile drewna (suchego) spalasz w sezonie grzewczym? Bo to są dla mnie konkrety, do których potrafię się odnieść. Co do teorii, to wiadomo, jak jest Dziwne sprzedawca działa na własną niekożyść i nie zachwala towaru który chce sprzeać.Co do ilośći spalonego drewna to jest to wielkość względna i zależy od wielkości domu metry kwadratowe a co za tym idzie moc kominka którą dobiera się do metrów kwadratowych 1 kw mocy kominka na 10 m kwadratowych powieszchni domu.No i zależy też od strat ciepła jakie ma dom czy jest ocieplony czym czy wełną czy styropianem jakie są zainstalowane okna z jaką szybą czy k 1.1 czy lepsze czy gorsze.Co do producenta to mogę ci z czystym sumieniem polecić kominek firmy byrski http://www.kominki.byrski.pl ma on żadkie rozwiązanie na polskim rynku a mianowićie przepustnice powietrza dopywającego do paleniska która jest sterowana poprzez sterownik elektroniczny na którym się ustawia tenperaturę wody grzewczej w kominku i na podstawie tejże tenperatury sterownik otwiera lub zamyka przepustnicę sterując intensywnością spalania się drewna w kominku wieć jeżeli budynek jest nagrzany to w kominku za sprawą elektroniki kominka drewno się tylko tli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 03.09.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Mój znajomy ogrzewając dom c-a 150m2 zużył w ostatnim sezonie grzewczym 20mp drewna. Dom ogrzewał wyłącznie kominkiem z płaszczem firmy Lechma 19kW. Trzeba jednak przyjąć, że ostatnia zima była jednak nienormalnie ostra.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 03.09.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 A ja się właśnie dowiedziałam, że kominki z płaszczem maja bardzo małą wydajność, ok. 20% I żeby ogrzać porządnie chałupę trzeba ok. 6 kg drzewa na godzinę. I że DGP jednak wydajniejsze. I jeszcze, że jak woda powrotna ma temp. niższą niż 60 st., to coś tam się skrapla i smród jest w chałupie... I w kropce jestem, bo właściwie to byliśmy zdecydowani na kominek z płaszczem wodnym, a teraz to znowu mętlik w głowie. I co tu począć? ...a to tak można wiedzieć "z góry" ? Myślałem, że za 9 mies. będzie wiadomo... A w temacie, to banialuki jakieś... 40 kg rocznej buczyny na dobę w turbokominku Makroterm 18kW. Ogrzewa 90% wody użytkowej i 100%wody grzewczej (podłogówka). Smród jest jak mokry pies wysuszy się przed kominkiem i jak komuś przyjdzie do głowy rozpalać przy zamkniętym szybrze. Co do DGP, to mam przykre doświadczenia ze smrodem z kanałów nawiewu (przypalony szczur lub coś ?) dlatego mam kominek z płaszczem i podłogówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 03.09.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Dziwne sprzedawca działa na własną niekorzyść i nie zachwala towaru który chce sprzedać. Może większą prowizję miał od kominków z DGP? Bo on różne kominki sprzedaje wlowik i lukol-bis Dzięki za cenne informacje. To są konkrety, które dają mi pewne wyobrażenie No i bardzo dziekuję mariobros35 za wszystkie informacje. Tak trudno dzisiaj o rzetelną informację i rzetelnych fachowców. A mnie bardziej przekonuje kominek z płaszczem i podłogówka. Tylko jeszcze rozważam oprócz podłogówki grzejniki, bo ja lubię ciepło Co mnie jeszcze trapi, to kanał doprowadzający powietrze. Większość kominków, które oglądałam nie ma fabrycznie takiego kanału. Jeden pan powiedział, że "dorobią" go nam na nasze życzenie. A ja myslałam, że to standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makijaja 23.03.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Witam serdecznie wszystkich Chcę zbudować kominek, bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji i porady. Dom: 270 m2, 4 kondygnacje (piwnica, parter, piętro i poddasze użytkowe), dobrze ocieplony. Obecnie ogrzewany gazem. Instalacja CO/CWU w całym domu rozprowadzona jest na 17 grzejników. Kominek w zasadzie ma pełnić funkcję estetyczną, ale jeśli przy okazji mógłby zmniejszyć koszty ogrzewania, to czemu tego nie wykorzystać? 1/ Czy budowa kominka z płaszczem wodnym sprawdzi się w moim domu? 2/ Czy ma znaczenie ilość grzejników i poziomów? Jakiej mocy musi być kominek i czy "da radę" takiej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.03.2012 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Witam serdecznie wszystkich Chcę zbudować kominek, bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji i porady. Dom: 270 m2, 4 kondygnacje (piwnica, parter, piętro i poddasze użytkowe), dobrze ocieplony. Obecnie ogrzewany gazem. Instalacja CO/CWU w całym domu rozprowadzona jest na 17 grzejników. Kominek w zasadzie ma pełnić funkcję estetyczną, ale jeśli przy okazji mógłby zmniejszyć koszty ogrzewania, to czemu tego nie wykorzystać? 1/ Czy budowa kominka z płaszczem wodnym sprawdzi się w moim domu? tak 2/ Czy ma znaczenie ilość grzejników i poziomów? Jakiej mocy musi być kominek i czy "da radę" takiej instalacji? kominek musiusiał by mieć około 27 kw i da radę takiej instalacji jak twoja ilość pionów nie powinna mieć znaczenia co najwyżej może zaistnieć potrzeba regulacji instalacji poprzez odpowiednie skryzowanie grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 24.03.2012 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Witam serdecznie wszystkich Chcę zbudować kominek, bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji i porady. Dom: 270 m2, 4 kondygnacje (piwnica, parter, piętro i poddasze użytkowe), dobrze ocieplony. Obecnie ogrzewany gazem. Instalacja CO/CWU w całym domu rozprowadzona jest na 17 grzejników. Kominek w zasadzie ma pełnić funkcję estetyczną, ale jeśli przy okazji mógłby zmniejszyć koszty ogrzewania, to czemu tego nie wykorzystać? 1/ Czy budowa kominka z płaszczem wodnym sprawdzi się w moim domu? 2/ Czy ma znaczenie ilość grzejników i poziomów? Jakiej mocy musi być kominek i czy "da radę" takiej instalacji? Na taką powierzchnie wystarczy Ci "rzetelna " 14-16 kW/h mocy nominalnej. I tak będzie pracować z wydajnością ok. 5-7kW/h. Tylko zastanów się czy wydatek rzędu 15-20k ma sens, by pełnić "funkcje w zasadzie estetyczną"? pzdr. ps. zawsze możesz wybrać tańszą opcję i mieć uroczego smolucha lub inny wkład supersprawnie ogrzewający niebo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makijaja 24.03.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Dziękuję za pomocne odpowiedzi. zastanów się czy wydatek rzędu 15-20k ma sens, by pełnić "funkcje w zasadzie estetyczną"? Chyba jednak wybiorę smolucha, bo ten przewidywany wydatek zwróciłby się może za 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.03.2012 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Witam w klubie :D.Czego się spodziewałeś????????:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makijaja 25.03.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Witam w klubie :D.Czego się spodziewałeś????????:) Prawdę mówiąc spodziewałam się trochę mniejszej różnicy w cenie... Ale przeglądając m.in. to forum widzę, że nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 26.03.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 W takim razie kup sobie piec-kominek-płaszcz wodny Barcca 8TV. Będziesz miał : kominek + grzanie wodą +kafle w jednym ze 100 kolorów . Dodatkowo relatywnie mały koszt całości .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 28.03.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Ja też poprosze o pomoc. Dom będe mial 155 metrów - ocieplony. chcę kominek z płaszczem wodnym. Jaką moc i jaką firmę lub model kominka byście polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts