Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINEK z płaszczem wodnym czy bez

ewawitekdomy

Recommended Posts

A ja się właśnie dowiedziałam, że kominki z płaszczem maja bardzo małą wydajność, ok. 20%

I żeby ogrzać porządnie chałupę trzeba ok. 6 kg drzewa na godzinę.

I że DGP jednak wydajniejsze.

I jeszcze, że jak woda powrotna ma temp. niższą niż 60 st., to coś tam się skrapla i smród jest w chałupie...

I w kropce jestem, bo właściwie to byliśmy zdecydowani na kominek z płaszczem wodnym, a teraz to znowu mętlik w głowie.

I co tu począć?

Co do tenperatury wody powrotnej to jest na to rada trzeba zastosować trójdrożny zawór termostatyczny mieszający na powrocie do kominka wodę powrotu z wodą zasilania i niedopuszczający do spadku tenperatury wody powrotnej poniżej 60 stopni.Natomiast z tą wydajnością to ktoś powiedział ci niezłą bzdurę większość kominków wodnych ma sprawność przybliżoną do 78-85%

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Natomiast z tą wydajnością to ktoś powiedział ci niezłą bzdurę większość kominków wodnych ma sprawność przybliżoną do 78-85%

To powiedział mojemu mężowi sprzedawca takowych kominków :D

Czy sam masz kominek z płaszczem? A jeśli tak, to ile drewna (suchego) spalasz w sezonie grzewczym?

Bo to są dla mnie konkrety, do których potrafię się odnieść. Co do teorii, to wiadomo, jak jest :wink:

Natomiast z tą wydajnością to ktoś powiedział ci niezłą bzdurę większość kominków wodnych ma sprawność przybliżoną do 78-85%

To powiedział mojemu mężowi sprzedawca takowych kominków :D

Czy sam masz kominek z płaszczem? A jeśli tak, to ile drewna (suchego) spalasz w sezonie grzewczym?

Bo to są dla mnie konkrety, do których potrafię się odnieść. Co do teorii, to wiadomo, jak jest :wink:

Dziwne :o :o :o sprzedawca działa na własną niekożyść i nie zachwala towaru który chce sprzeać.Co do ilośći spalonego drewna to jest to wielkość względna i zależy od wielkości domu metry kwadratowe a co za tym idzie moc kominka którą dobiera się do metrów kwadratowych 1 kw mocy kominka na 10 m kwadratowych powieszchni domu.No i zależy też od strat ciepła jakie ma dom czy jest ocieplony czym czy wełną czy styropianem jakie są zainstalowane okna z jaką szybą czy k 1.1 czy lepsze czy gorsze.Co do producenta to mogę ci z czystym sumieniem polecić kominek firmy byrski http://www.kominki.byrski.pl ma on żadkie rozwiązanie na polskim rynku a mianowićie przepustnice powietrza dopywającego do paleniska która jest sterowana poprzez sterownik elektroniczny na którym się ustawia tenperaturę wody grzewczej w kominku i na podstawie tejże tenperatury sterownik otwiera lub zamyka przepustnicę sterując intensywnością spalania się drewna w kominku wieć jeżeli budynek jest nagrzany to w kominku za sprawą elektroniki kominka drewno się tylko tli

A ja się właśnie dowiedziałam, że kominki z płaszczem maja bardzo małą wydajność, ok. 20%

I żeby ogrzać porządnie chałupę trzeba ok. 6 kg drzewa na godzinę.

I że DGP jednak wydajniejsze.

I jeszcze, że jak woda powrotna ma temp. niższą niż 60 st., to coś tam się skrapla i smród jest w chałupie...

I w kropce jestem, bo właściwie to byliśmy zdecydowani na kominek z płaszczem wodnym, a teraz to znowu mętlik w głowie.

I co tu począć?

:o ...a to tak można wiedzieć "z góry" ? Myślałem, że za 9 mies. będzie wiadomo...

A w temacie, to banialuki jakieś... 40 kg rocznej buczyny na dobę w turbokominku Makroterm 18kW. Ogrzewa 90% wody użytkowej i 100%wody grzewczej (podłogówka). Smród jest jak mokry pies wysuszy się przed kominkiem i jak komuś przyjdzie do głowy rozpalać przy zamkniętym szybrze. Co do DGP, to mam przykre doświadczenia ze smrodem z kanałów nawiewu (przypalony szczur lub coś ?) dlatego mam kominek z płaszczem i podłogówkę...

8)

Dziwne sprzedawca działa na własną niekorzyść i nie zachwala towaru który chce sprzedać.

Może większą prowizję miał od kominków z DGP? Bo on różne kominki sprzedaje :)

wlowik i lukol-bis Dzięki za cenne informacje.

To są konkrety, które dają mi pewne wyobrażenie :)

No i bardzo dziekuję mariobros35 za wszystkie informacje.

Tak trudno dzisiaj o rzetelną informację i rzetelnych fachowców.

A mnie bardziej przekonuje kominek z płaszczem i podłogówka. Tylko jeszcze rozważam oprócz podłogówki grzejniki, bo ja lubię ciepło 8)

Co mnie jeszcze trapi, to kanał doprowadzający powietrze. Większość kominków, które oglądałam nie ma fabrycznie takiego kanału.

Jeden pan powiedział, że "dorobią" go nam na nasze życzenie. :o

A ja myslałam, że to standard.

• 5 years później...

Witam serdecznie wszystkich :)

Chcę zbudować kominek, bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji i porady.

Dom: 270 m2, 4 kondygnacje (piwnica, parter, piętro i poddasze użytkowe), dobrze ocieplony. Obecnie ogrzewany gazem. Instalacja CO/CWU w całym domu rozprowadzona jest na 17 grzejników. Kominek w zasadzie ma pełnić funkcję estetyczną, ale jeśli przy okazji mógłby zmniejszyć koszty ogrzewania, to czemu tego nie wykorzystać?

1/ Czy budowa kominka z płaszczem wodnym sprawdzi się w moim domu?

2/ Czy ma znaczenie ilość grzejników i poziomów? Jakiej mocy musi być kominek i czy "da radę" takiej instalacji?

Dom: 270 m2, 4 kondygnacje (piwnica, parter, piętro i poddasze użytkowe), dobrze ocieplony. Obecnie ogrzewany gazem. Instalacja CO/CWU w całym domu rozprowadzona jest na 17 grzejników. Kominek w zasadzie ma pełnić funkcję estetyczną, ale jeśli przy okazji mógłby zmniejszyć koszty ogrzewania, to czemu tego nie wykorzystać?

tak

2/ Czy ma znaczenie ilość grzejników i poziomów? Jakiej mocy musi być kominek i czy "da radę" takiej instalacji?

kominek musiusiał by mieć około 27 kw i da radę takiej instalacji jak twoja ilość pionów nie powinna mieć znaczenia co najwyżej może zaistnieć potrzeba regulacji instalacji poprzez odpowiednie skryzowanie grzejników

Na taką powierzchnie wystarczy Ci "rzetelna " 14-16 kW/h mocy nominalnej. I tak będzie pracować z wydajnością ok. 5-7kW/h. Tylko zastanów się czy wydatek rzędu 15-20k ma sens, by pełnić "funkcje w zasadzie estetyczną"?

pzdr.

ps. zawsze możesz wybrać tańszą opcję i mieć uroczego smolucha lub inny wkład supersprawnie ogrzewający niebo :D