radro 21.03.2025 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 10:52 Witam, Dosyć dziwna sytuacja, nikt nie potrafi wytłumaczyć o co chodzi. Podłoga trzeszczy po położeniu płytek w 2 miejscach. Warstwy podłogi: 1. płyta zbrojona żelbet // całkowita grubość 33cm (siatka stalowa 10mm, góra+dół, na ścianach fundamentowych dodatkowo wieniec) 2. styropian eps 100, grafitowy, // całkowita grubość 15cm (2 warstwy 5+10 na zakładkę - układałem sam, na pewno wszystko jest ok) 3. rurki od ogrzewania podłogowego i jastrych cementowy, jastrych sezonowany, przez 3 dni po zrobieniu polewany wodą, podłoga wygrzana, do jastrychu były dodawane włókna polipropylenowe dodatkowo kazałem wykonawcy dać do salonu siatkę zbrojeniową fi4 // całkowita grubość 7cm 4. płytki podłogowe grubość 1cm 120x120 cm, fuga 1,5mm, klej wysoko elastyczny podobno jeden z lepszych (kerakoll h40 gel), klej na całej powierzchni płytki // całkowita grubość warstwy 1,3cm Wydaje się, że wszystko było robione zgodnie ze sztuką, każdego etapu osobiście pilnowałem, wykonawcy - wszyscy z polecenia, sprawdzeni, nie można powiedzieć złego słowa. Uwagi. - jastrych lekko się podniósł w narożnikach (skurcz podczas dojrzewania) ale nie dużo, mierzyłem to - względem środka pomieszczenia może było to z 3mm, pod poziomicą niezauważalne ale jak się wchodziło do tego narożnika i po nim skakało to czuć było delikatną pracę (żałuję, że nie kazałem tam nawiercić jakiegoś otworu i wstrzyknąć jakiejś zaprawy, żeby to podeprzeć...) W każdym razie posadzka wyszła idealnie równa, wszystko zatarte, kafelkarze sprawdzali wszystkie poziomy przed kładzeniem płytek (mówili, że dawno nie widzieli tak równej posadzki). Po położeniu zachowuje się tak jak na filmach: https://drive.google.com/drive/folders/1-spBktTHWn2tY0kddN5lrmV4pehtjzDe?usp=drive_link Nic nie pęka, nic się zauważalnie nie rusza, płytki się nie odkleiły - tylko trzeszczy pod dużym obciążeniem (tylko w tych miejscach, które są na filmie, pozostałą część pomieszczenia jest OK). Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem lub ma jakieś sugestie co to bardzo proszę o pomoc. W tych miejscach akurat nikt nie będzie chodzić (będzie tam stać narożnik) ale denerwuje mnie fakt, że wszystko było raczej robione zgodnie ze sztuką a i tak jest klops. Czy w ogóle można z tym coś zrobić czy trzeba mieć nadzieję, że się "uleży" 😵 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 21.03.2025 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 19:40 mam podobny problem, tyle że przy drzwiach tarasowych, wszystko zrobione porządnie; płytki całe, mam fugi epoksydowe i nie widać aby "odeszły" od płytek, przy opukiwaniu brak głuchych odgłosów a jednak podłoga tak około 1,5 m2 jak się stawia kroki trzeszczy :(, było podejrzenie, że brak dylatacji pomiędzy płytkami a ramą drzwi tarasowych; wydłubaliśmy fugę, poszedł silikon ale dalej trzeszczy jestem już zdeterminowany, brak pomysłu co dalej, trzeba będzie chyba jednak zerwać parę płytek i znaleźć przyczynę tego trzeszczenia :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radro 24.03.2025 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 godzin temu Przy drzwiach tarasowych to faktycznie słabo, akurat tamtędy się chodzi i będzie to denerwować. Ja obstawiam że u mnie powodem skrzypienia jest uniesiony jastrych - jak się ugina to inaczej pracuje niż płytki,klej i fugi - stąd skrzypienie. Kafelkarze, którzy u mnie robią spotkali się już raz z podobna historia. Zrobili u kogoś płytki i też tam coś trzeszczało ale po roku to ustąpiło. Styropian pod posadzka zawsze trochę osiądzie i wtedy to co odstaje zostanie podparte. Ja chyba nic nie będę z tym robić chyba że znajdzie się ktoś kto za skrzynkę piwa doradzi co z tym zrobić @MiroMirek daj proszę znać jak sobie z tym poradziłeś i czy Ci się udało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts