PasiuMoniś 21.03.2025 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca Dzień dobry. Dawno mnie tu nie było ale wreszcie po wielu latach będzie u mnie gaz i mam kilka pytań . Mam kocioł na ekogroszek, bojler 140l z grzałką elektryczną, grzejniki + podłogówka w łazience i kuchni. Dom około 200m do ogrzania. W sezonie grzewczym CWU grzeję kotłem natomiast od wiosny do jesieni prądem. Chcę zainstalować kocioł gazowy, kondensacyjny, jednofunkcyjny + zewnętrzny wymiennik CWU koniecznie z grzałką elektryczną. Czemu z grzałką? Ponieważ mam też instalację fotowoltaiczną i szczególnie w miesiącach letnich z niej korzystam. Od razu uprzedzę pytanie czemu nie CP skoro mam fotowoltaikę? Ponieważ nawet obecnie nie pokrywa ona moich potrzeb co do zapotrzebowania na energię elektryczną i gdybym się zdecydował na CP to w zasadzie w całości grzeję prądem "z sieci" a nie "swoim" no i do tego zdecydowanie wyższy koszt samego urządzenia. Generalnie stwierdziłem, że mi się to nie opłaci. Wracając do wątku pytania są takie: Czy można zastosować kocioł gazowy + zewnętrzny wymiennik CWU z grzałką elektryczną? Pewnie tak więc kolejne pytanie czy można jakoś tak to zaprogramować aby kocioł gazowy nie grzał CWU kiedy chodzi grzałka elektryczna? Ew. czy można robić tak jak robiłem obecnie czyli piec gazowy pracuje tylko w okresie grzewczym a w "lato" woda jest grzana tylko grzałką (obecnie to u mnie przestawienie 2 zaworów)? Mam istniejący komin systemowy z wkładem ceramicznym, czy można go wykorzystać do odprowadzenie spalin czy trzeba wsadzić do niego wkład koncentryczny? I ostatnie pytanie dotyczące samego kotła a raczej jego "modulacji" i mocy minimalnej, która jak wyczytałem powinna być jak najmniejsza - czy ta moc to parametr który się ustawia (programuje) czy też kocioł sam ją dobiera tak aby spalić jak najmniej paliwa? Jeśli robi to sam to na podstawie jakich danych czyli jakich ew. dodatkowych urządzeń potrzebuje aby tak pracować (czujniki temperatury, itp.)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 21.03.2025 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca (edytowane) Kocioł zaczyna grzać zasobnik, kiedy temperatura w nim spadnie (zwykle o kilka stopni - o ile to do ustawienia w sterowaniu kotła). Używając grzałki nie dopuszczasz do wychłodzenia CWU i kocioł nie grzeje. Przy dużym poborze, kiedy grzałka nie daje rady kocioł się załączy - kiedy to zależy od ustawienia histerezy - jak ustawisz 10 stopni, to dopóki temp. wody w zasobniki nie spadnie o 10C kocioł nie zagrzeje a tylko grzałka. Do tego programowanie godzin - w godzinach kiedy masz produkcję z PV ustawiasz na kotle niską zadaną temperaturę CWU a grzałkę programujesz, żeby działała tylko w tych godzinach. Na noc programujesz na sterowaniu kotła grzanie, a grzałkę odstawiasz, żeby nie ciągnęła z sieci. Zasobniki z grzałką, czy z gniazdem na grzałkę są w ofercie różnych producentów. Edytowane 21 Marca przez Zoltyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 26.03.2025 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 10:10 Ok czyli ustawienia, o których piszesz robi się w kotle/sterowniku kotła? Grzałkę można podłączyć nawet przez zwykły programator czasowy i będzie działać jak piszesz, chyba że są jakieś grzałki z programowanymi godzinami pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoltyyy 26.03.2025 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 10:28 Dokładnie tak. O grzałkach się nie wypowiem, bo nie używam. Przydałoby się jakieś sterowanie, żeby używała tylko energii wyprodukowanej przez panele - przy sterowaniu czasowym może się zdażyć, że przy zachmurzeniu zacznie ciągnąć prąd z sieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts